Πολιτικη & Οικονομια

Η Google επενδύει στην Ελλάδα - Μητσοτάκης: 2 δισ. ευρώ ως το 2030 και 20.000 θέσεις εργασίας

«Τιμή μας να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα», είπε η Adaire Fox-Martin

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Google επενδύει στην Ελλάδα - Μητσοτάκης: 2 δισ. ευρώ ως το 2030 και 20.000 θέσεις εργασίας
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση της Google © EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Google: H εκδήλωση για την παρουσίαση των επενδυτικών σχεδίων για την Ελλάδα -  2 δισ. ευρώ και 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ολοκληρώθηκε εκδήλωση για την παρουσίαση των επενδυτικών σχεδίων της Google στην Ελλάδα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην οποία έγιναν ανακοινώσεις από την πρόεδρο της Google Cloud International, Adaire Fox-Martin, και την πρόεδρο ΝΑ Ευρώπης της Google, Πέγκυ Αντωνάκου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η επένδυση θα φέρει 2 δισ. ευρώ ως το 2030 και 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

Αρχικά τον λόγο πήρε η Πρόεδρος της Google Cloud International που επικαλούμενη σχετική μελέτη η επένδυση του αμερικανικού τεχνολογικού κολλοσού θα συνεισφέρει ως το 2030 συνολικά 2,2 δισ δολ. στο ελληνικό ΑΕΠ και θα υποστηρίξει τη δημιουργία πάνω από 19.400 νέων θέσεων εργασίας.

Κλείνοντας την παρουσίασή της, χρησιμοποίησε μια ιρλανδική παροιμία ότι «οι δύο μειώνουν τον δρόμο» εξηγώντας ότι αυτή αφορά την συνεργασία του ενός με τον άλλο για να μικραίνει το ταξίδι.

«Ήταν τιμή μας που συνεργαστήκαμε τα τελευταία 15 χρόνια με την Ελλάδα, είναι τιμή μας να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και στο μέλλον»

Google - Μητσοτάκη: 2 δισ. ευρώ ως το 2030 και 20.000 θέσεις εργασίας

«Η επένδυση αυτή μπορεί να γίνει εφαλτήριο για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας» είπε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι «δεν έχω κρύψει από την πρώτη στιγμή το όραμά μου για ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα της πατρίδας μας και βασικό εργαλείο είναι το σχέδιο Ελλάδα 2.0, ένας ενεργός πυρήνας του μετασχηματισμού της πατρίδας μας».

«Χαίρομαι ιδιαίτερα για την σημαντική απόφαση της Google να δημιουργήσει ένα Cloud Region της Ελλάδας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός καθώς τόνισε ότι «οι επενδύσεις αυτές αναβαθμίζουν την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη της αξιοποίησης κεφαλαίων».

«Έγιναν άλματα στη χρήση της τεχνολογίας, ενισχύθηκαν οι υποδομές cloud και βέβαια το δημόσιο δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω σε αυτό καθώς στρέφεται σε cloud υποδομές ενώ μια νέα θεσμική τομή θα διευκολύνει δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να ανέβουν στο άρμα των τεχνολογιών του μέλλοντος», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε παράλληλα προχωρά και η διαδικασία θωράκισης των προσωπικών δεδομένων τονίζοντας ότι η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά και ένα μέσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Χαρακτήρισε, δε, «σιωπηρή επανάσταση» όσα συνέβησαν τα τελευταία τρία χρόνια με το gov.gr μέσω του οποίου υπάρχει λιγότερη ταλαιπωρία αλλά και κέρδος για τη διοίκηση καθώς υπάλληλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλους τομείς.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο της Google Cloud International, Adaire Fox-Martin.

Eκδήλωση για την παρουσίαση των επενδυτικών σχεδίων της Google στην Ελλάδα
Eκδήλωση για την παρουσίαση των επενδυτικών σχεδίων της Google στην Ελλάδα

Η μεγάλη επένδυση της Google

Σημειώνεται ότι η Google ετοιμάζεται για ένα πολυεπίπεδο επενδυτικό σχέδιο τόσο σε υποδομές Cloud όσο και σε δράσεις και προγράμματα εκπαίδευσης, ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων κτλ. Η Google θα αναβαθμίσει τις ταχύτητες και τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα στους πελάτες της μέσα από το πλέγμα των υπηρεσιών της, δημιουργώντας νέες υποδομές Google cloud στην Ελλάδα.

Το ύψος της επένδυσης, είτε αφορά την κατασκευή νέων data centers είτε τη δημιουργία σταθμών και κόμβων εντός υφιστάμενων που βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία «ουδέτερων», όπως ονομάζονται, εταιρειών δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Ο άμεσος αντίκτυπός της όμως στην ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως εξάλλου έχει υπολογιστεί στην περίπτωση των Microsoft και AWS.

Γι’ αυτό εξάλλου πληροφορίες αναφέρουν πως και η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να εισαχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του τελευταίου νόμου που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μεταξύ των πρότζεκτ στα οποία επενδύει σήμερα ο αμερικανικός κολοσσός σε συνεργασία με την ιταλική TI Sparkle είναι και το «Blue Submarine Cable System», του οποίου το πρώτο σκέλος θα διασυνδέσει τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ και το δεύτερο (με τον τίτλο Raman), που ουσιαστικά θα αποτελεί προέκταση του πρώτου, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Τζιμπουτί, το Ομάν και, τέλος, την Ινδία δημιουργώντας μια «παγκόσμια οδό» μεταφοράς πληροφοριών.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2024.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ