Πολιτικη & Οικονομια

Ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή appodixi - Πώς λειτουργεί

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απόδειξη
© EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

Διαθέσιμη πλέον η εφαρμογή Appodixi για τους πολίτες.  Πώς θα ελέγχουμε την γνησιότητα των αποδείξεων.

Διαθέσιμη είναι πλέον η εφαρμογή Appodixi για τους πολίτες στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple), όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Μέσω της εφαρμογής που δημιούργησε η ΑΑΔΕ, οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν τη γνησιότητα των αποδείξεων, που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους.

Όπως σημειώνεται από την ΑΑΔΕ, με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, ενδυναμώνεται η άσκηση του δικαιώματος του πολίτη να ελέγχει τη νομιμότητα των πληρωμών, που κάνει στις συναλλαγές του, για κάθε αγαθό ή υπηρεσία που αγοράζει.

Appodixi: Χρηματική επιβράβευση για όσους εντοπίζουν τις πλαστές αποδείξεις

Χρηματική αμοιβή θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι που θα ελέγχουν με το κινητό τους τις αποδείξεις που λαμβάνουν και θα καταγγέλλουν στην ΑΑΔΕ τους καταστηματάρχες που εκδίδουν αποδείξεις οι οποίες δεν είναι γνήσιες.

Το ύψος της αμοιβής θα είναι πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι γνήσια και δεν έγινε ορθή διαβίβαση των στοιχείων της συναλλαγής στην ΑΑΔΕ.

«Επεξεργαζόμαστε τη δυνατότητα να προβλεφθεί για τους πολίτες κίνητρο χρήσης της εφαρμογής, με τη μορφή της απόδοσης στον καταγγέλλοντα τμήματος του προστίμου που θα επιβληθεί στην επιχείρηση ή τον επαγγελματία για τη μη νόμιμη απόδειξη που "σκάναραν" μέσω του Appodixi» είχε τονίσει ο υπουργός Οικονομικών κατά την παρουσίαση της εφαρμογής.

«Έτσι, μέρος από τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα αποφέρει η αξιοποίηση της εφαρμογής, θα επιστρέψει απευθείας στον πολίτη ο οποίος συνέβαλε ώστε να αντληθούν τα έσοδα αυτά» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Appodixi: Πώς λειτουργεί η νέα εφαρμογή

Όσον αφορά στη διαδικασία, με τη νέα εφαρμογή, της ΑΑΔΕ για τα κινητά τηλέφωνα, θα δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές να ελέγχουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, «σκανάροντας» με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή.

Στη συνέχεια τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου.

Σε περίπτωση που από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι γνήσια και γίνει επώνυμη αναφορά στην ΑΑΔΕ, με τη βεβαίωση του προστίμου, ο φορολογούμενος που καταγγέλλει την παράβαση θα λαμβάνει χρηματική αμοιβή.

Παρουσίαση εφαρμογής appodixi

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ