Πολιτικη & Οικονομια

Τι κερδίζουμε από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Τέσσερα παραδείγματα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης: Πόσο κερδίζουν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα παραδείγματα φορολογικής ωφέλειας, που θα προκύψει λόγω της μόνιμης κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Σημειώνεται ότι ωφελούμενοι αυτού του μέτρου θα είναι μισθωτοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες, όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης: Αναλυτικά παραδείγματα

Ακολουθούν παραδείγματα της φορολογικής ωφέλειας που θα προκύψει για τους φορολογουμένους λόγω της μόνιμης κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης:

  • Πρώτο παράδειγμα: Συνταξιούχος με συνολικό εισόδημα 22.000 ευρώ από δύο πηγές -17.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 ευρώ από ενοίκια- θα έχει ωφέλεια κατά 276 ευρώ, λόγω κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Δεύτερο παράδειγμα: Μισθωτός του δημόσιου τομέα με συνολικό εισόδημα 24.000 ευρώ μόνο από μισθούς, θα έχει ωφέλεια κατά 376 ευρώ, λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Τρίτο παράδειγμα: Μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, με συνολικό εισόδημα 30.000 ευρώ από δύο πηγές -24.000 ευρώ από μισθούς και 6.000 από ενοίκια- θα έχει ωφέλεια κατά 676 ευρώ ήδη από το τρέχον έτος και για πάντα.
  • Τέταρτο παράδειγμα: Ελεύθερος επαγγελματίας με συνολικό εισόδημα 35.000 ευρώ, από δύο πηγές -30.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα και 5.000 ευρώ από μερίσματα- θα έχει ωφέλεια κατά 1.001 ευρώ ήδη από το τρέχον έτος και για πάντα.

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης: Πώς θεσπίστηκε, πόσα χρήματα έχουν εισπραχθεί συνολικά

Η εισφορά αλληλεγγύης θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων άνω των 12.000 ευρώ, με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 220.000 ευρώ.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα συντελεστών κυμαινόμενων από 2,2% έως και 10%, σε όσους αποκτούν συνολικό ετήσιο εισόδημα (άθροισμα φορολογούμενων και απαλλασσόμενων εισοδημάτων από διάφορες πηγές) μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ. Δηλαδή όσον αφορά τους συνταξιούχους και τους εργαζομένους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα απαλλαγούν όσοι έχουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ.

Το συνολικό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται περίπου σε 1,2 δισ. ευρώ (800 εκατ. ευρώ ιδιωτικός τομέας και 400 εκατ. ευρώ δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι), δηλαδή το πρόσθετο κόστος σε σχέση με πέρυσι είναι περίπου 400 εκατ. ευρώ, καθώς από πέρυσι είχε ανασταλεί η εισφορά στον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.