- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε το 50ό Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο
«Ανάγκη να στηρίξουμε το βιβλίο»
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο 50ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο - Ο χαιρετισμός της
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινίασε απόψε (5/9) στο Ζάππειο το 50ο Φεστιβάλ Βιβλίου, το οποίο φέτος περιλαμβάνει αφιερώματα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς και στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
Κατά τον χαιρετισμό της, η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης του βιβλίου, επισημαίνοντας ότι είναι «στενά συνδεδεμένο με την πολιτισμική εξέλιξη της κοινωνίας και αποτελεί φορέα πραγματικής αλλά και συμβολικής δύναμης», ενώ παράλληλα συνεχάρη τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, το Yπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη συνδιοργάνωση αυτής της όμορφης γιορτής, το Yπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και όλους όσους εργάστηκαν για να φτάσουν χιλιάδες βιβλία από τις αποθήκες στους πάγκους των περιπτέρων, δίνοντάς μας τη χαρά να τα φυλλομετρήσουμε, να τα συζητήσουμε, να τα αγοράσουμε και να τα διαβάσουμε, ενεργοί συμμέτοχοι μιας συναρπαστικής περιπέτειας.
Ειδικότερα, κατά τον χαιρετισμό της, στα εγκαίνια της του 50ου Φεστιβάλ ΒιΒλίου στο Ζάππειο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας. Είμαι κι εγώ εδώ - για να χρησιμοποιήσω τη φράση που είδα ότι διάλεξαν πολλοί συγγραφείς για να γνωστοποιήσουν τη συμμετοχή τους στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου, έναν θεσμό που έγινε πλέον πενήντα ετών. Είναι μια επέτειος, που μας δίνει την αφορμή να στοχαστούμε την προσφορά των ανθρώπων του εκδοτικού χώρου στην ελληνική κοινωνία, να τιμήσουμε την ενεργητικότητα, το πάθος, την επιμονή και την ανθεκτικότητά τους σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε. Διοργανώσεις όπως αυτή, με το εντυπωσιακό εύρος των συμμετοχών και τις ποικίλες, ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις της, αποδεικνύουν τη ζωντάνια και τη δυναμική προσαρμογή του εκδοτικού χώρου στις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας, καθώς και το συνεχές ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη του διαλόγου, της ανταλλαγής ιδεών, της κριτικής προσέγγισης των κοινωνικών και πνευματικών ζητημάτων της εποχής μας.
» Το βιβλίο, στενά συνδεδεμένο με την πολιτισμική εξέλιξη της κοινωνίας, αποτελεί φορέα πραγματικής αλλά και συμβολικής δύναμης. Η παραγωγή και η προώθησή του, εμπλέκει πλήθος συντελεστών, αφού εκτός από ευαίσθητο πολιτιστικό αγαθό είναι και εμπορικό προϊόν. Γι' αυτό ακριβώς, όσο ελεύθερη και πλούσια είναι η κυκλοφορία του, τόσο συγκροτημένος, ισχυρός και μακροπρόθεσμος οφείλει να είναι ο σχεδιασμός της διαδρομής του. Με την αρωγή πάντοτε και της Πολιτείας, που είναι ακόμη πιο απαραίτητη σ' αυτούς τους καιρούς της παρατεταμένης και πολυδιάστατης κρίσης, προκειμένου οι κλυδωνισμοί της παγκόσμιας οικονομίας να μη συμπαρασύρουν τον εύθραυστο εκδοτικό κόσμο. Η στήριξή του είναι υποχρέωση όλων μας.
» Ωστόσο, η φετινή, πεντηκοστή επέτειος του θεσμού με γεμίζει αισιοδοξία. Η μοναχική συνάντηση του αναγνώστη με το κείμενο, η μυστική τους συνομιλία, εδώ, στους διαδρόμους του Ζαππείου, ανάμεσα στα περίπτερα, κοντά στους συγγραφείς και τους εκδότες, επικυρώνεται, βαθαίνει, διανοίγεται στον άλλον και επιβεβαιώνει τον σιωπηλό δεσμό που ενώνει τους αναγνώστες μεταξύ τους.
» Εγκαινιάζοντας το Φεστιβάλ Βιβλίου, το οποίο φέτος περιλαμβάνει αφιερώματα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς και στο έργο του σπουδαίου Ιάκωβου Καμπανέλλη, θέλω να συγχαρώ κατ' αρχάς τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου. Να συγχαρώ επίσης το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη συνδιοργάνωση αυτής της όμορφης γιορτής, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και όλους όσους εργάστηκαν για να φτάσουν χιλιάδες βιβλία από τις αποθήκες στους πάγκους των περιπτέρων, δίνοντάς μας τη χαρά να τα φυλλομετρήσουμε, να τα συζητήσουμε, να τα αγοράσουμε και να τα διαβάσουμε, ενεργοί συμμέτοχοι μιας συναρπαστικής περιπέτειας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε δύο δόσεις οι πληρωμές
Είπαν κάτι που δεν έχουν πει ξανά;
Πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή
Έφτασε τα 165,4 δισ. ευρώ - Αυξήθηκε η κατανάλωση, αρνητικό το ποσοστό αποταμίευσης
Τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια
Διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων κατά 2.000 ευρώ και ειδική μέριμνα για τις τρίτεκνες οικογένειες
Θερμές ευχαριστίες της Εκκλησίας στον πρωθυπουργό για τη συμφωνία με την Αίγυπτο και τα κειμήλια
Τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
Συνολικά 33 πρόσωπα εμπλέκονται στην υπόθεση
Οι δύο περιφέρειες που συγκεντρώνουν πάνω από τις μισές επενδυτικές προτάσεις
Χωρίς τέλος το ράλι στο πετρέλαιο
Η ώρα που μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
Στο επίκεντρο συνδεσιμότητα, ενέργεια και Patriot
«Η συμφωνία θα δημοσιοποιηθεί, δεν θα είναι κρυφή», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Η διαφωνία είναι δικαίωμά τους. Η καταψήφιση, όμως, συνοδεύεται από ευθύνη», αναφέρει σε άρθρο του ο υπουργός Επικρατείας
«Η τεχνολογία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής
Θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τον Άγιο Δημήτριο, την απελευθέρωση και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
Ανάρτηση του πρωθυπουργού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού
Μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου για την ηλεκτρική διασύνδεση και το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.