Πολιτικη & Οικονομια

Απάντηση Βενιζέλου στην «Εστία»: Διπλή επιτυχία η ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών

Η ανάρτηση - απάντηση στο δημοσίευμα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευάγγελος Βενιζέλος
Ευάγγελος Βενιζέλος © EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ευάγγελος Βενιζέλος: Η απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία» για την εποχή που ποινικοποιήθηκε η άρνηση των γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή.

Απάντηση στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εστία» δίνει μέσα από ανάρτησή του στα social media o Ευάγγελος Βενιζέλος. Η εφημερίδα έκανε λόγο περί «ομολογίας Βενιζέλου» σχετικά με διαπραγματεύσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του νόμου για τη γενοκτονία των Ποντίων

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται στο περιεχόμενο του νέου βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου «Εκδοχές Πολέμου 2009-2022» και την ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή. «Πρόκειται για την υπενθύμιση μιας διπλής επιτυχίας, καθώς και νομοθετήσαμε αυτό που επιβαλλόταν ιστορικά και το οποίο δεν είχε νομοθετηθεί από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις (για γνωστούς λόγους που θα έπρεπε να αναφέρει η εφημερίδα) και επιτύχαμε αυτό να μη προκαλέσει τουρκική αντίδραση. Δήλωσε τότε η κυβέρνηση - επισημαίνει η Εστία - ότι η νομοθετική αναφορά στις γενοκτονίες και η ποινικοποίηση της άρνησής τους έχει ιστορικό χαρακτήρα και δεν αφορά τη σημερινή Τουρκία», αναφέρει στην απάντησή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος και προσθέτει:

«Πράγματι, δήλωσε το προφανές. Όπως η αναγνώριση και η οικουμενική καταδίκη του Ολοκαυτώματος δεν συνιστά καταδίκη της σημερινής Γερμανίας. Το γεγονός δε ότι η Τουρκία δεν αντέδρασε προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο ηθικό, ιστορικό και θεσμικό βάρος στη νομοθετική ρύθμιση του 2014 που καμία κυβέρνηση δεν έφερε πριν και δεν άλλαξε μετά». 

To πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εστία» για τον Ευάγγελο Βενιζέλο
To πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εστία» για τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Ολόκληρη η ανάρτηση - απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου

Οφείλω καταρχάς να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της εφημερίδας Εστία που διαβάζουν ενδελεχώς το βιβλίο μου «Εκδοχές Πολέμου 2009-2022» που έχει ως κορμό την αφήγησή μου για την οικονομική κρίση.

Σήμερα εστιάζουν στο κεφάλαιο του βιβλίου που αναφέρεται στο πώς επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, το 2014, ποινικοποιήθηκε η άρνηση των γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή, χωρίς να υπάρξει κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πρόκειται για την υπενθύμιση μιας διπλής επιτυχίας, καθώς και νομοθετήσαμε αυτό που επιβαλλόταν ιστορικά και το οποίο δεν είχε νομοθετηθεί από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις (για γνωστούς λόγους που θα έπρεπε να αναφέρει η εφημερίδα) και επιτύχαμε αυτό να μη προκαλέσει τουρκική αντίδραση. Δήλωσε τότε η κυβέρνηση - επισημαίνει η Εστία - ότι η νομοθετική αναφορά στις γενοκτονίες και η ποινικοποίηση της άρνησής τους έχει ιστορικό χαρακτήρα και δεν αφορά τη σημερινή Τουρκία. Πράγματι, δήλωσε το προφανές. Όπως η αναγνώριση και η οικουμενική καταδίκη του Ολοκαυτώματος δεν συνιστά καταδίκη της σημερινής Γερμανίας. Το γεγονός δε ότι η Τουρκία δεν αντέδρασε προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο ηθικό, ιστορικό και θεσμικό βάρος στη νομοθετική ρύθμιση του 2014 που καμία κυβέρνηση δεν έφερε πριν και δεν άλλαξε μετά.

Οφείλω καταρχάς να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της εφημερίδας Εστία που διαβάζουν ενδελεχώς το βιβλίο μου «Εκδοχές...

Posted by Evaggelos Venizelos on Saturday, August 20, 2022

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ