Πολιτικη & Οικονομια

Μηταράκης: Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και τις νησίδες του Έβρου

«Καθημερινά αποτρέπονται 1.000 αφίξεις μεταναστών μέσω του Έβρου»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου,  Νότης Μηταράκης
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης © EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Νότης Μηταράκης: Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου για τους μετανάστες στον Έβρο, την τακτική της Τουρκίας και τα περάσματα. 

Ότι η Τουρκία «εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και τις νησίδες στον Έβρο» επανέλαβε σήμερα (18/8) ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Την ίδια ώρα, ο υπουργός, αναφερόμενος στο δράμα με τους 38 μετανάστες στον Έβρο, τόνισε ότι όταν επικοινώνησαν με τις ελληνικές Αρχές και έδωσαν το στίγμα τους, αυτό βρισκόταν ξεκάθαρα εκτός ελληνικής επικράτειας.

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κ. Μηταράκης είπε ότι η Τουρκία, καθώς με τον φράκτη δεν μπορεί πλέον να στέλνει μετανάστες στην ελληνική πλευρά, με τον τρόπο που έκανε τα προηγούμενα χρόνια, τώρα πηγαίνει τους μετανάστες σε νησίδες, ειδοποιούνται συγκεκριμένες ΜΚΟ, οι οποίες με τη σειρά τους ειδοποιούν τα ευρωπαϊκά όργανα και έτσι ενημερώνεται η ελληνική πλευρά για να τους περισυλλέξει.

Ο υπουργός Μετανάστευσης εξήγησε πως «η Τουρκία έχει αλλάξει την τακτική της και στο Αιγαίο. Δεν χρησιμοποιεί πλέον τα γνωστά περάσματα στα στενά τα οποία φρουρούνται πολύ καλά από το Λιμενικό, αλλά επιλέγει μεγάλα ιστιοφόρα με προορισμό συνήθως την Ιταλία, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία», ενώ επανερχόμενος στο θέμα των 38 μεταναστών στον Έβρο, το οποίο έχει οδηγήσει και σε πολιτική σύγκρουση, ο κ. Μηταράκης είπε ότι οι μετανάστες στις καταθέσεις τους ανέφεραν ότι συνελήφθησαν μέσα στην Τουρκία και με τη βία αναγκάστηκαν να προσπαθήσουν να περάσουν στην Ελλάδα. «Οι ίδιοι οι Τούρκοι τους πήγαν σε τρία διαφορετικά σημεία ώσπου να βρουν το κατάλληλο έδαφος για να περάσουν στη χώρα μας και ενδιάμεσα σε κάθε αποτυχημένη προσπάθεια τους, τους φιλοξενούσαν δίνοντας τους τροφή και φορτίζοντας τα κινητά τους», είπε, συμπληρώνοντας ότι «οι ελληνικές Αρχές φυλάνε με αποτελεσματικότητα τα σύνορα μας και για τον λόγο αυτό οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας είναι μειωμένες κατά 76% σε σχέση με το 2019».

«Καθημερινά αποτρέπονται 1.000 αφίξεις μεταναστών μέσω του Έβρου», κατέληξε ο Νότης Μηταράκης, φανερώνοντας ότι επίκειται να προστεθούν ακόμη 80 χιλιόμετρα στον φράκτη στον Έβρο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ