Πολιτικη & Οικονομια

Τι σημαίνει η ένταξη της Ελλάδας στη «μαύρη λίστα» της Μόσχας με τις «μη φιλικές χώρες»

Διευκρινίσεις από διπλωματικές πηγές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σημαίες Ελλάδος και Ρωσίας
Τι σημαίνει η ένταξη της Ελλάδας στις «μη φιλικές» χώρες της Ρωσίας © EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η ρωσική απόφαση για την ένταξη της Ελλάδας στις «μη φιλικές» χώρες - Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Τον κατάλογο των «μη φιλικών» προς τη Ρωσία κρατών διεύρυνε την Παρασκευή η Ρωσία εντάσσοντας σε αυτόν την Ελλάδα, τη Δανία, την Κροατία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, που υπέγραψε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, στον κατάλογο αυτόν καταχωρούνται οι χώρες, που «υλοποιούν μη φιλικές προς τη Ρωσία ενέργειες και ειδικότερα έναντι των διπλωματικών και προξενικών αντιπροσωπειών της στο εξωτερικό».

Κατά το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του Κρεμλίνου στις «μη φιλικές» χώρες περιορίζεται η δυνατότητα να συνάπτουν συμβάσεις εργασίας με επιτόπιο προσωπικό, που ζει και εργάζεται μονίμως στη Ρωσία. Όπως ανακοίνωσε η ρωσική κυβέρνηση για την Ελλάδα επιβάλλεται το όριο των 34 ατόμων επιτόπιου προσωπικού, για τη Δανία των 20 και για τη Σλοβακία των 16, ενώ σε Κροατία και Σλοβενία απαγορεύεται η πρόσληψη οποιουδήποτε υπάλληλου στα προξενεία και τις πρεσβείες τους στη Ρωσία.

Διπλωματικές πηγές διευκρίνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το νέο μέτρο πρακτικά δεν θα έχει ουδεμία πρόσθετη συνέπεια στην υπάρχουσα λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας και των προξενείων της Ελλάδας σε ρωσικό έδαφος.

Σχολιάζοντας τη ρωσική κυβερνητική απόφαση ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «είναι φυσικό ότι η ένταξη στον κατάλογο των μη φιλικών χωρών επιφέρει μείωση του επιπέδου των επαφών» με τα κράτη, που ανακοινώθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουνίου το ρωσικό ΥΠΕΞ κήρυξε personae non gratae οκτώ Έλληνες διπλωμάτες, δίνοντάς τους οκτώ μέρες διορία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Μάλιστα στην ανακοίνωσή του σημείωνε ότι «η πλήρης ευθύνη για το γεγονός αυτό βαρύνει αποκλειστικά την Αθήνα» και κατήγγειλε «την πορεία αντιπαράθεσης των ελληνικών αρχών με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου και της ανακήρυξης ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα ως “personae non gratae”».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε απαντήσει με αιχμές για τον ρόλο των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ότι «δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις».

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση της Αθήνας για τις απελάσεις στις 6 Απριλίου υπογραμμιζόταν ότι οι 12 «κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ