Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 14 - 20 Ιουλίου 2022

115 ψήφους έλαβε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας και διεκδικητής της ηγεσίας των συντηρητικών Ρίσι Σουνάκ

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 837
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρίσι Σουνάκ
Ρίσι Σουνάκ © JONATHAN HORDLE / ITV

Τα νέα της εβδομάδας 14 - 20 Ιουλίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

422.181 αιτήσεις για την επιδότηση power pass απορρίφθηκαν λόγω μη εκπλήρωσης των όρων και των προϋποθέσεων του νόμου, όπως για παράδειγμα υψηλότερο καθαρό οικογενειακό εισόδημα.

60% της επιβάρυνσης που προκύπτει μετά τις ήδη χορηγηθείσες επιδοτήσεις, θα λάβουν οι δικαιούχοι. Στον ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβαν κάτι διαφορετικό, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «ήταν πολιτική απάτη τα 600 ευρώ αναδρομικά για την ενέργεια». Κάποιοι πάντως πίστεψαν ότι θα λάβουν 600 ευρώ, ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Όπως είχαν πιστέψει με τα capital controls ότι θα μπορούν να βγάζουν 60 ευρώ ημερησίως, ανεξάρτητα με το αν ο λογαριασμός τους ήταν άδειος.


37% υποχώρησε η τιμή του σιταριού από την αρχή του έτους μέχρι τις 14 Ιουλίου. Το αναφέρω ενημερωτικά διότι διάφορες ενημερωτικές εκπομπές λένε διάφορα για να δημιουργήσουν υπόβαθρο αγωνίας σε σχέση με την πιθανή επισιτιστική κρίση.

32% υποχώρησε η βρώμη, 23% το καλαμπόκι, 18% ο χυμός πορτοκάλι κ.λπ.

22% χαμηλότερα βρίσκεται και το πετρέλαιο σε σχέση με την Πρωτοχρονιά. Αυτό το τελευταίο το αναφέρω ενημερωτικά για όσους πρατηριούχους έχουν μια σπάνια πάθηση η οποία τους επιτρέπει να βλέπουν μόνο τις ανόδους στις τιμές των προϊόντων αλλά όχι την πτώση τους.


2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό Μάρμπουργκ, όπως επιβεβαίωσαν οι αρχές της Γκάνα.  Υπεύθυνες και πάλι οι νυχτερίδες.

98 άτομα τέθηκαν σε καραντίνα, καθώς ήρθαν επιβεβαιωμένα σε επαφή με τους δύο ασθενείς που κατέληξαν.

7 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους το 1967 στη Γερμανία, όταν παρατηρήθηκε η πρώτη έξαρση του ιού, η οποία είχε συνδεθεί τότε με εργαστηριακή εργασία σε αφρικανικούς πράσινους πιθήκους που εισήχθησαν από την Ουγκάντα.


1,6 εκατομμύριο εργαζόμενοι στην Ελλάδα δεν αντέχουν οικονομικά να πάνε διακοπές για μια εβδομάδα, παρά το ότι εργάζονται, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου, την οποία έφερε στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ.

38 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ευρώπη δεν αντέχουν οικονομικά να πάνε διακοπές για μια εβδομάδα.

200.000 Έλληνες πολίτες θα μπορέσουν να πάνε επιδοτούμενες διακοπές με το πρόγραμμα «τουρισμός για όλους».

300.000 επιπλέον πολίτες θα πάνε επιδοτούμενες διακοπές με τον «Κοινωνικό Τουρισμό» και το ειδικό «πάσο» για τη βόρεια Εύβοια και τη Σάμο.

40% όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα πάει τελικά διακοπές. Δεν το λες και «για όλους». Θα μπορούσαν να είναι πιο μετριοπαθείς.


8 μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους Antonov (An-12), που συνετρίβη στην ευρύτερη αγροτική περιοχή των Αντιφιλίππων στην Καβάλα, έχασαν τη ζωή τους, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Meridian Cargo.

14 μέλη του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ, μετέβησαν στην περιοχή για να διαπιστώσουν την εγκυρότητα διαφόρων ρεπορτάζ και μαρτυριών από τρολς, που έκαναν λόγο για πυρηνικά, άγνωστης προέλευσης λευκή σκόνη, ζόμπι, εξωγήινους κ.ά. Ο πάντα ψύχραιμος περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, πριν προλάβει να μιλήσει κάποιος ειδικός, δήλωσε ότι: «Αναμένουμε την εκτίμηση αν είναι επικίνδυνο ή ακόμα περισσότερο επικίνδυνο». Τελικά ήταν συνηθισμένα πυρομαχικά.


12 χρόνια φυλάκιση για δύο βιασμούς ήταν η ποινή που επέβαλε πρωτόδικα το δικαστήριο στον σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη.

30.000 εγγύηση, απαγόρευση εξόδου απ’ τη χώρα και εμφάνιση τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα ήταν οι όροι που επιβλήθηκαν για την αποφυλάκισή του. Η απόφαση δεν άρεσε στην αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί ανοιχτά την κυβέρνηση για παρέμβαση στη δικαιοσύνη.

15 χρόνια είναι η ανώτατη ποινή που προβλέπεται για βιασμό ανηλίκου με τις αλλαγές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στους ποινικούς κώδικες. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «άφησαν ελεύθερο τoν κολλητό της εξουσίας». Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τον διέψευσε λέγοντας ότι «η υποχρεωτική αποφυλάκιση έγινε με νόμο ΣΥΡΙΖΑ».

20 χρόνια ήταν η ανώτατη ποινή πριν τις αλλαγές του Σύριζα. Πλέον η ποινή για βιασμό ανηλίκου είναι υποχρεωτικά ισόβια.


100 εκ. δολάρια άμεσες επενδύσεις από την εταιρεία ONEX προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

1.400 νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν την προσεχή τριετία, ενώ διασφαλίζονται όλοι οι υπάρχοντες εργαζόμενοι.

1,1 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι το όφελος για το δημόσιο από την επένδυση. Μεγάλο ποσό ακόμη και αν αφαιρέσουμε τη χασούρα από τις απεργίες που θα κάνουν ούτως ή άλλως οι εργατοπατέρες, τώρα που βρίσκουν έδαφος.


115 ψήφους έλαβε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας και διεκδικητής της ηγεσίας των συντηρητικών Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής και του τρίτου γύρου εσωκομματικών εκλογών. Είναι ινδουιστής, γεννημένος το 1980 στο Σαουθάμπτον. Έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο Στάνφορντ και έχει εργασθεί στον Goldman Sachs.

82 ψήφους έλαβε η πρώην υπουργός Άμυνας, Πένι Μόρντοντ και ήρθε δεύτερη. Την Πέμπτη θα ανακοινωθεί πάντως η τελική δυάδα, η οποία θα απευθυνθεί στη βάση του κόμματος.


Verba Volant

Στέλιος Πέτσας
«Η κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί ένας καταδικασμένος για βιασμό να είναι εκτός φυλακής». 
Η κοινωνία ωστόσο ούτε δικάζει ούτε νομοθετεί. Τώρα που το σκέπτομαι η Βουλή νομοθετεί, μέλος της οποίας είναι και ο Στέλιος Πέτσας.

Κώστας Ζαχαριάδης
«Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι λύση στην ενεργειακή κρίση. Παράγει ανασφάλεια, πυρηνικά απόβλητα, πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις».
Λογικό επιχείρημα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι και τα μαχαίρια παράγουν ανασφάλεια, ψίχουλα και σίγουρα φόνους.

Στέφανος Τσιτσιπάς
«Δεν είχα συνειδητοποιήσει ποτέ πόσο σύντομος είναι ένας μήνας μέχρι που άρχισα να πληρώνω ενοίκιο».
Η ζωή είναι δύσκολη για τον θαμώνα της στήλης. Επόμενο βήμα, να βγει σε κανάλι και να διαμαρτύρεται ότι πρώτα τελειώνουν τα λεφτά και μετά ο μήνας.

Δημήτρης Καμπουράκης
«Ο Μασκ είναι τσίπης γιατί πήρε μαζί του το κρασί που περίσσεψε».
Ο Δημήτρης ο Καμπουράκης μιλάει φυσικά για τον Έλον τον Μασκ, ο οποίος βρίσκεται στο νησί των ανέμων και όλ’ αυτά στον ενημερωτικό τον ΣΚΑΙ. Η πραγματικότητα είναι ότι το κρασί του το δώρισε μια παρακαθήμενη κυρία και το πήρε μαζί του διότι δεν το ήπιε αλλά δεν ήθελε και να την προσβάλει. Οι δημοσιογράφοι γνωρίζουν όμως το παλιό ρητό του Κίτρινου Τύπου «ποτέ μην αφήνεις την πραγματικότητα να σου χαλάσει μια όμορφη ιστορία».

Γρηγόρης Τάσιος
«Αν η ελληνική Πολιτεία επιθυμεί να εντάξει τη βραχυχρόνια μίσθωση στο τουριστικό προϊόν της χώρας, θα πρέπει προηγουμένως να προβλέψει και για αυτήν ένα νομοθετικό πλαίσιο με συγκεκριμένους κανόνες που να διασφαλίζουν ένα ελάχιστο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, υγιεινής και ασφάλειας και συγκεκριμένες υποχρεώσεις».
Έχει δίκιο ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ξενοδόχων. Άλλωστε εδώ και δεκαετίες είναι γνωστό ότι τα ξενοδοχεία και τα ρουμστουλέτ στην Ελλάδα δεν παραπλανούν τους τουρίστες, ασφαλίζουν το προσωπικό (σεβόμενοι το ωράριο), τηρούν τους κανόνες υγιεινής και φυσικά δεν φοροδιαφεύγουν. Αμ πώς;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ