Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 7 - 13 Ιουλίου 2022

5.87 μέτρα ψηλό ήταν το μνημείο Georgia Guidestones, αποκαλούμενο και Stonehedge των ΗΠΑ. Ανατινάχθηκε από πιθανώς φανατικούς στις 6 Ιουλίου. Το θεωρούσαν σατανικό

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το μνημείο Georgia Guidestones
© jaredfromspace / Pixabay

Τα νέα της εβδομάδας 7 - 13 Ιουλίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

1 εκατ. ευρώ θα είναι το ανώτατο πρόστιμο για όσους αισχροκερδούν με τις οικιακές συσκευές, όπως προβλέπεται σε σχετική διάταξη. Όσο διαρκεί το πρόγραμμα επιδότησης «αλλάζω συσκευή» το μικτό κέρδος δεν μπορεί να υπερβαίνει το αντίστοιχο μικτό κέρδος προ της 31ης.12.2021. Το μόνο ανησυχητικό είναι αυτό το «έως».


35η στη λίστα του περιοδικού Time Out με τις καλύτερες πόλεις του κόσμου είναι η Αθήνα.

91% των Αθηναίων, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, εγκωμιάζει το φαγητό της πόλης.

80% αποθεώνει τη νυχτερινή ζωή.

77% δεν θεωρεί την Αθήνα ακριβή. Μάλιστα είναι η τρίτη φθηνότερη πόλη της λίστας.

1η στη λίστα, δηλαδή η καλύτερη πόλη στον κόσμο, είναι το Εδιμβούργο.


6,5% ανάπτυξη προβλέπει η HSBC ότι θα επιτύχει φέτος η Ελλάδα έναντι 4% που προέβλεπε προηγουμένως ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος.

3 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 13 ελικόπτερα, 52 UAV drones, 36 αμφίβια αεροσκάφη, 23 πτυσσόμενες γέφυρες, 273 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, 7 βυτιοφόρα, 190 βοηθητικά οχήματα και τεχνικές αναβαθμίσεις του υπάρχοντος στόλου θα αποκτήσει το ελληνικό δημόσιο μέχρι το 2025.

765 εκατ. ευρώ είναι το συνολικό κόστος της προμήθειας και τα λεφτά προέρχονται από το ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.


8 προσαγωγές πραγματοποίησε η αστυνομία για το περιστατικό με πυροβολισμούς στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

23 ετών ομογενής από τη γεωργία είναι ο άνθρωπος, ο οποίος τραυματίστηκε στο πόδι από πυροβόλο όπλο. Σύμφωνα με την αστυνομία έχει απασχολήσει παλαιότερα τις αρχές για υποθέσεις ναρκωτικών.


69% των Βρετανών επιθυμούσαν την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον σύμφωνα με στοιχεία του ιστότοπου statista στις 5 Ιουλίου. Τελικά ο «Τραμπ των φτωχών» παραιτήθηκε αλλά θα μείνει στη θέση μέχρι το κόμμα του να επιλέξει νέο επικεφαλής.

18% μόλις ήθελαν την παραμονή του Τζόνσον στο αξίωμα.

18% ήταν και το ποσοστό όσων ήταν ευχαριστημένοι όταν ανέλαβε το αξίωμα, τον Ιούλιο του 2019.

10% επιπλέον δήλωναν τότε ενθουσιασμένοι, ενώ όλο το υπόλοιπο ποσοστό αφορούσε ανθρώπους που ένιωθαν απογοητευμένοι, αναστατωμένοι ή απλά δεν τους ένοιαζε.


124.000 έγγραφα που χρονολογούνται από το 2013 ως το 2017, μεταξύ των οποίων SMS και ηλεκτρονική αλληλογραφία στελεχών της Uber, καθώς και παρουσιάσεις, σημειώσεις και τιμολόγια διέρρευσαν στον Guardian και φέρνουν σε δύσκολη θέση την εταιρεία αλλά και πολιτικούς στη Γηραιά Ήπειρο, μεταξύ των οποίων και τον Εμανουέλ Μακρόν.

8 χρόνια διαρκεί ο πόλεμος μεταξύ ΣΑΤΑ και UBER στην Ελλάδα, με τους αυτοκινητιστές να υποστηρίζουν ότι ήταν οι πρώτοι που ξεσκέπασαν το σκάνδαλο. Αλίμονο.


475 εκατ. ευρώ φέρεται να απέκρυψε από την εφορία ο πρώην ιδιοκτήτης της Formula 1, Bernie Ecclestone. Κινδυνεύει με πραγματικά εξοντωτικό πρόστιμο.


19 ώρες αγνοούμενος στη θάλασσα στα ανοιχτά της Χαλκιδικής πέρασε ένας νεαρός από τα Σκόπια πριν διασωθεί από τις αρχές.

3 φίλοι αποφάσισαν να βουτήξουν, παρά τους δυνατούς ανέμους. Ο πρώτος διεσώθη σχεδόν αμέσως. Ο τρίτος δυστυχώς αγνοείται.


111.549 άτομα, κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, έχασαν τη δουλειά τους το 2021 στην Ελλάδα.

52.501 περισσότεροι άνθρωποι βρήκαν δουλειά το ίδιο διάστημα, ανεξαρτήτως επιπέδου μόρφωσης.

19,1% αύξηση παρουσίασε η απασχόληση των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.


34% είναι πλέον το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά.

44,5% της ζήτησης καλύπτεται με την εισαγωγή υγροποιημένου αερίου (LNG) μέσω Ρεβυθούσας.


3.188 ημέρες κατείχε το αξίωμα του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, ο δολοφονηθείς Shinzo Abe, γεγονός που τον καθιστά τον μακροβιότερο πρωθυπουργό στην ιστορία της Ιαπωνίας.

67 ετών ήταν ο Abe, ο οποίος δέχθηκε δυο πυροβολισμούς πισώπλατα από το αυτοσχέδιο όπλο του 43χρονου δράστη.


5.87 μέτρα ψηλό ήταν το μνημείο Georgia Guidestones, αποκαλούμενο και Stonehedge των ΗΠΑ. Γράφω ήταν, καθώς ανατινάχθηκε από πιθανώς φανατικούς στις 6 Ιουλίου. Το θεωρούσαν σατανικό.

6 μεγάλιθοι δημιουργούσαν τον μνημείο με συνολικό βάρος 107.840 κιλά.

500.000.000 είναι το όριο κάτω από το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί ο παγκόσμιο πληθυσμός και δη σε αρμονία με τη φύση, όπως ανέφεραν οι χαραγμένες επιγραφές πάνω στις πέτρες.

42 χρόνια έστεκε το μνημείο που κατασκευάστηκε κατά παραγγελία αγνώστους με το (πιθανώς ψευδώνυμο) Robert C. Christian. Πλέον μετά και την τεράστια δημοσιότητα υπάρχουν σκέψεις για την ανοικοδόμησή του. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για το ομολογουμένως μυστηριώδες μνημείο υπάρχει ένα ντοκiμαντέρ που θα βρείτε εδώ.


Verba Volant

Γιώργος Παπανδρέου
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιπτώσεις στην Ελλάδα σε ενέργεια, τρόφιμα και μεταφορές». Ορθή η παρατήρηση. Θα είχε δε τεράστια σημασία αν το ημερολόγιο δεν έδειχνε 10 Ιουλίου 2022, ενώ ο πόλεμος ξεκίνησε στα τέλη Φλεβάρη. Στο μεσοδιάστημα, οι πολίτες όλο και κάτι θα πήραν χαμπάρι, είτε στους λογαριασμούς, είτε σε κάποιο βενζινάδικο ή σουπερ μάρκετ.

Δημήτρης Κουφοντίνας
«Είναι πραγματικά γελοία η φιλολογία για την απομονωμένη Τουρκία. Αντίθετα είναι η Ελλάδα αυτή που, με τον δουλικό φιλοαμερικανισμό της κυβέρνησης απομονώνεται από όλους τους μεγάλους γεωπολιτικούς παίκτες, Ρωσία, Κίνα, Ιράν κ.ά.».
Παραβλέπω το γεγονός ότι μια εφημερίδα φιλοξενεί άρθρο ενός κατά συρροή δολοφόνου, ο οποίος έγινε γνωστός μόνο γι αυτή του την ιδιότητα. Η γεωπολιτική ανάλυση ωστόσο που θεωρεί «μεγάλους γεωπολιτικούς παίκτες» τη Ρωσία την Κίνα και το Ιράν αλλά όχι τις Η.Π.Α. και την Ε.Ε., απορώ πόση αξία έχει, ώστε να αξίζει δημοσίευσης.

Γιάννης Μαγκριώτης
«Είμαι υποψήφιος... υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στην Α' Θεσσαλονίκης».
Τάδε έφη σε τοπικό ραδιόφωνο ο Σερραίος πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς να γνωρίζω τις προθέσεις του προέδρου Ανδρουλάκη, θα σύστηνα αυτοσυγκράτηση και ταπεινότητα στον Βορειοελλαδίτη πολιτικό. Προς το παρόν είναι υποψήφιος για να θεωρηθεί υποψήφιος για υποψήφιος Βουλευτής.

Νίκος Φίλης
«Ποιο έγκλημα διέπραξαν τα παιδιά που σήμερα οδηγούνται -αν οδηγηθούν τελικά- στο εδώλιο; Ότι αντέδρασαν στο γεγονός ότι κάποιος πήγε να κατεβάσει μια αφίσα για μια συνδικαλιστική δράση. Αυτό είναι το έγκλημά τους»; Θα είχε αξία να ενημερώσουμε τον πρώην Υπουργό Παιδείας για δύο πράγματα. Πρώτον μετά τα 18 οι άνθρωποι είναι ενήλικες και όχι «παιδιά» ή «ημιπιτσιρικάδες». Δεύτερον η κοσμητεία του πολυτεχνείου Κρήτης καταγγέλλει «εγκλεισμό του Κοσμήτορα στο γραφείο του, για περίπου τέσσερις ώρες, από μια ομάδα 20 έως 30 ατόμων, μεταξύ των οποίων υπήρχε σημαντικός αριθμός ατόμων που δεν ανήκουν στο Ίδρυμα». Τώρα που το σκέφτομαι, δεν ξέρω πόση αξία έχει, καθώς τα γνώριζε εκ των προτέρων και τα δύο…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ