Πολιτικη & Οικονομια

Mητσοτάκης προς Τσίπρα: Η απλή αναλογική είναι βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας

Τι άλλο είπε ο πρωθυπουργός κατά την τριτολογία του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
[354088] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μητσοτάκης: Η βόμβα της απλής αναλογικής θα απενεργοποιηθεί στην ώρα της.

O Πρωθυπουργός της χώρας, επανέλαβε αυτό που απάντησε και την πρώτη φορά που ρωτήθηκε σχετικά. «Θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» είπε από το βήμα της Βουλής. «Η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου», επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εκ του Συντάγματος έχει το προνόμιο να αποφασίζει για το εάν η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την τετραετία ή όχι. 

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Τέλος, είπατε ότι είμαι παράγων αστάθειας. Είμαι Πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης η οποία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής. Έχω διακηρύξει πάρα πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, παρά το γεγονός ότι μπορούν να κυκλοφορούν πολλές φήμες, εσείς να ζητάτε εκλογές, δικαίωμά σας είναι. Όμως χρέος μου είναι να υπερασπιστώ τη θεσμική σταθερότητα.

Άλλος είναι ο παράγων αστάθειας, κ. Τσίπρα: η απλή αναλογική την οποία ψηφίσατε. Αυτός είναι ο παράγων αστάθειας. Αυτή είναι η βόμβα την οποία τοποθετήσατε στα θεμέλια, ναι. Ναι, βεβαίως είναι παράγων αστάθειας.

(Φωνές από τα βουλευτικά έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης)

Βεβαίως και είναι παράγων αστάθειας η απλή αναλογική.

(Πρόεδρος της Βουλής: Μην διακόπτετε, κυρία Φωτίου, παρακαλώ.)

Καταρχάς όπως βλέπετε οι προσπάθειές σας να βρείτε δυνητικούς συμμάχους σε ένα σενάριο απλής αναλογικής μέχρι στιγμής μάλλον τις βλέπω να πέφτουν στο κενό.

Αλλά από εκεί και πέρα η θέση της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα αυτό είναι απολύτως σαφής. Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα. Η σταθερότητα υπηρετείται από κυβερνήσεις που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της Βουλής, που έχουν την δυνατότητα να κινηθούν γρήγορα, που έχουν αποδείξει ότι μία κυβέρνηση η οποία αποτελείται και συγκροτείται από ένα κόμμα, έχει τη δυνατότητα να διευρύνει την απήχησή της και να προσελκύσει στελέχη που δεν ανήκουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Κάποιοι παρόντες εδώ, στα υπουργικά έδρανα, τεκμηριώνουν ακριβώς του λόγου το αληθές.

Άρα η πηγή αστάθειας, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι η απλή αναλογική. Όταν γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας θα αδρανοποιηθεί αυτή η βόμβα την οποία έχετε θέσει. Και στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση για την αυτοδύναμη Ελλάδα, την οποία σήμερα τόσο χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε το σκάφος της χώρας μας και πάλι σε ασφαλή νερά».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ