Πολιτικη & Οικονομια

Reuters: Η ΕΚΤ αγοράζει από αύριο ομόλογα Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας

Ποιος ο στόχος πίσω από την κίνηση της ΕΚΤ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το έμβλημα του ευρώ έξω από κτίριο
ΕΚΤ - Ευρώ © Pixabay / Hans

ΕΚΤ: Το δημοσίευμα του Reuters για την αγορά ομολόγων από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία - Ο χωρισμός των χωρών και η στόχευση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Tράπεζα αναμένεται να αγοράσει εκ νέου ομόλογα από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα με μέρος των εσόδων που έχει από τη λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους, στην προσπάθειά της να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού τους.

Σε αυτήν την αποκάλυψη προχωρά σήμερα (30/6) το Reuters, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από στελέχη της ΕΚΤ. Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ έχει ως στόχο να αποτρέψει τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στα επιτόκια μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, κάτι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στα σχέδιά της για αύξηση των επιτοκίων, ώστε να αντιμετωπιστεί ο διαρκώς αυξανόμενος πληθωρισμός.

 

 

ΕΚΤ: Οι «δωρητές», οι «λήπτες» και οι «ουδέτερες» χώρες

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, η ΕΚΤ έχει χωρίσει τις 19 χώρες της Ευρωζώνης σε τρεις ομάδες: σε «δωρητές», «λήπτες» και «ουδέτερους». Η κατανομή έγινε βάσει του μεγέθους και της ταχύτητας αύξησης των spreads των ομολόγων στις χώρες αυτές, τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ΕΚΤ θα διοχετεύσει προς τους «λήπτες» ένα μέρος από τα μετρητά από ομόλογα που αγόρασε από «δωρητές» στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, λόγω της πανδημίας (PEPP), με τα ομόλογα από τις «ουδέτερες» χώρες να λειτουργούν ως αποθέματα ασφαλείας. Οι λίστες, οι οποίες θα επανεξετάζονται σε μηνιαία βάση, αντικατοπτρίζουν τον διαχωρισμό μεταξύ της «περιφέρειας» και του «κέντρου» που αναδύθηκε την εποχή της πρώτης κρίσης χρέους της Ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία. 

Η ομάδα των «δωρητών» αποτελείται από χώρες που θεωρούνται ασφαλέστερες, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι «λήπτες» είναι οι χώρες που θεωρούνται από τις αγορές πιο ευάλωτες λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους ή της χαμηλής ανάπτυξής τους, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ