Πολιτικη & Οικονομια

... και μπράβο τους: Η ιδέα του Τσιτσιπά που μπορεί να αλλάξει τη ζωή των αστέγων

Το μόνο κακό είναι πως δεν υπάρχουν ευφιόδεντρα να τα φυτέψουμε

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε αγώνα τένις
© EPA/CATI CLADERA

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει την ανάρτηση του τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά να φυτέψουν οι Δήμοι οπωροφόρα δέντρα για να τρώνε οι άστεγοι.

Καμιά φορά το μόνο που χρειάζεται για να λυθεί ένα πρόβλημα είναι απλώς μια καλή ιδέα. Μια καλή ιδέα που θα δείξει το δρόμο και θα γίνει η μήτρα για πολλές άλλες καλές ιδέες οι οποίες όλες μαζί μπορούν να απαλλάξουν την κοινωνία από τα δεινά της. Μια καλή ιδέα όπως η ιδέα που είχε ο Στέφανος ο Τσιτσιπάς για την ανακούφιση των αστέγων από την πείνα.

Ανάρτηση του Στέφανου Τσιτσιπά στα social media

Αν τα αγγλικά σας δεν σας βοηθούν να σας πω πως το παραπάνω τουίτ γράφει «Οι δήμοι πρέπει να φυτέψουν οπωροφόρα δέντρα σε δημόσιους χώρους για να βοηθήσουν τη σίτιση των αστέγων» και το πρώτο πράγμα που μου ήρθε όταν το διάβασα (και υποθέτω ήρθε και σε σας) είναι να φωνάξω «ΜΑ ΤΙ ΦΟΒΕΡΗ ΙΔΕΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ;». Μετά τις φωνές, αναρωτήθηκα πώς είναι δυνατόν κάτι τόσο απλό να μην το είχε σκεφτεί κανείς πριν από τον Τσιτσιπά αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Οι ανθρωποι πολύ συχνά προκειμένου να αντιμετωπίσουν πολύπλοκα προβλήματα προσπαθούν να βρουν πολύπλοκες λύσεις κι ετσι πολύ συχνά δυσκολεύονται να δουν το προφανές. Ευτυχώς αργά ή γρήγορα κάποιος το βλέπει, ένα κοφτερό μυαλό κόβει τον γόρδιο δεσμό, το μοιράζεται μαζί μας και μας βάζει στον δρόμο που πρέπει να πάρει η σκέψη μας. Έχοντας μπει λοιπόν στο δρόμο του Στέφανου βάζω κι εγώ τα πετραδάκια μου δίπλα στον τσιμεντόλιθό του προκειμένου να χτιστούν οι λύσεις στα προβλήματα των αστέγων και μετα το φύτεμα οπορωφόρων δέντρων προτείνω:

-Αγελάδες και κότες στις πλατείες προκειμένου οι άστεγοι να έχουν, εκτός από τα φρούτα τους, το γάλα και τα αυγά τους. Δυστυχώς, λόγω της κίνησης στους δρόμους, τα ζωντανά δεν μπορεί να είναι ελευθέρας βοσκής αλλά καλό είναι οι άστεγοι να μην τα θέλουν όλα δικά τους.

-Ψάρια στα συντριβάνια. Ο δήμος επαναφέρει τα συντριβάνια της πόλης και πραγματικά δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εορταστεί η επαναλειτουργία τους με το να μετατραπούν και σε ιχθυοτροφεία στα οποία θα μπορούν οι άστεγοι να ψαρεύουν έτσι ώστε εκτός από την τροφή να βρουν και μια απασχόληση. Για τους άστεγους που θα θέλουν να κυνηγούν την τροφή τους με ψαροτούφεκο μπορούμε να διαθέσουμε τις δεξαμενές και τις δημοτικές πισίνες (αν υπάρχουν, αν δεν υπάρχουν θα φτιάξουμε).

-Για τους άστεγους που τους αρέσει το κυνήγι αλλά δεν τους αρέσει το νερό μπορουμε να δέσουμε φασιανούς, πέρδικες, κουνέλια και άλλα ζώα στις κολώνες φωτισμού του δήμου και να μοιράσουμε στους αστέγους τόξα και βέλη.

-Μπορούμε να φτιάξουμε πατητήρια και αποστακτήρια ώστε οι άστεγοι να φτιάχνουν το δικό τους κρασί ή άλλα αλκοολούχα ποτά της αρεσκείας τους. Αργότερα, όταν η κοινωνία θα είναι πιο έτοιμη, μπορούμε να φυτέψουμε και χασισόδεντρα. Η ζωή ενός αστέγου άλλωστε είναι αρκετά δύσκολη και καθε προσπάθεια ανακούφισης είναι θεμιτή.

-Όταν θα έχουμε ολοκλήρωσει το φύτεμα των οπωροφόρων να φυτέψουμε πολλά πλατύφυλλα δέντρα, τα οποία θα κάνουν σκιά προκειμένου να προφυλάσσονται οι αστεγοι από τον ήλιο και τη ζέστη όταν αράζουν ή κοιμούνται ή παρακολουθουν τους αγώνες του Στέφανου στα τάμπλετ τους.  

-Κάθε πλατεία να έχει τα δικά της γαϊδουράκια τα οποία θα εξυπηρετούν τις ανάγκες μετακίνησης των άστεγων. Στις πιο μεγάλες πλατείες μπορούμε να έχουμε και άλογα για τις πιο επείγουσες μετακινήσεις.

Όπως βλέπετε ο Στέφανος ο Τσιτσιπάς με τη σπουδαία ιδέα του άνοιξε τον δρόμο και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τον ακολουθήσουμε. Αν το κάνουμε με πίστη και προσήλωση η ζωή των άστεγων συμπολιτών θα αλλάξει όχι απλώς προς το καλύτερο αλλά προς το ειδυλλιακό. Και όχι μόνο των αστέγων. Τέτοιου είδους ιδέες μπορεί να χρησιμεύσουν σε όλους μας. Το μόνο κακό είναι πως δεν υπάρχουν ευφιόδεντρα να τα φυτέψουμε μπας και βρουν να βάλουν λίγο μυαλό και οι συμπολίτες που δεν έχουν καθόλου. Και μπράβο τους.

ΥΓ – Προφανώς και δεν γίνεται να κατασκευάσουμε δεντρόσπιτα για να μένουν οι άστεγοι. Από τη στιγμή που θα μπει ο άστεγος στο δεντρόσπιτο δεν θα είναι πια άστεγος και δεν θα δικαιούται τα φρούτα, τα ψάρια, τις μεταφορες και όλα τα άλλα που θα του προσφέρει ο δήμος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ