Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Το brand της Ελλάδας άλλαξε - Παπαλεξόπουλος: Είμαστε πιο αξιόπιστοι

Οι πέντε παρατηρήσεις του προέδρου του ΣΕΒ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠτΔ ΚΑΤ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠτΔ ΚΑΤ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μητσοτάκης - Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): Η ελληνική οικονομία και οι προοπτικές.

Στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ είχε και συζήτηση με τον επικεφαλής του Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε. Ένας 12ετής κύκλος περιπέτειας για την Ελλάδα κλείνει» ανέφερε ο πρωθυπουργός, και εξήγησε:

«Την εποχή μας αλλάζουν πάρα πολλά, το βιώνουμε όλοι καθημερινά. Μέσα από την πανδημία γεννήθηκαν σημαντικές ευκαιρίες για την Ευρώπη και τη χώρα μας. Χωρίς την πανδημία δεν θα είχε συμφωνήσει η Ευρώπη σε ένα όργανο κοινού δανεισμού που μας ωφέλησε, κι αυτή ήταν μια τομή από την πανδημία.

Ο πόλεμος πριν έναν χρόνο φαινόταν αδιανόητος. Πέρα από την τραγικότητα της καταστροφής μιας χώρας από τη βάρβαρη επίθεση, τεράστιες επιπτώσεις υπάρχουν και στην αγορά ενέργειας και το φάσμα επισιτιστικής κρίσης. Είμαστε πια σε περιβάλλον πληθωρισμού, όμοιό του δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ και 40 χρόνια. Θα βιώσουμε ένα περιβάλλον απότομα αυξημένων επιτοκίων για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, αυτό θα μας επηρεάσει όλους. Παρά το ότι έχουμε το μεγαλύτερο χρέος, είμαστε σε καλύτερο σημείο από άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης χάρη στα μέτρα που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά κι επειδή το ''Brand'' Ελλάδα έχει αλλάξει προς το καλύτερο, κάτι που έχει αντανάκλαση και στην επιχειρηματικότητα. Πάρα το γεγονός ότι έχουμε το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη είμαστε συγκριτικά σε καλύτερη θέση από ότι άλλες χώρες του νότου, γιατί έχουμε χαμηλές ανάγκες αποπληρωμής χρέους, γιατί φροντίσαμε τα τελευταία χρόνια να δανειστούμε και να ενισχύσουμε το μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο έχουμε και γιατί η εικόνα της χώρας και αυτό που αποκαλούμε brand Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο και αυτό αποτυπώνεται και στις αγορές χρήματος και στις αγορές κεφαλαίων και στις αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους και φυσικά έχει αντανάκλαση και στην επιχειρηματικότητα και στις επιχειρήσεις και στην άνεση με την οποία οι επιχειρήσεις προχωρούν και υλοποιούν επενδυτικά σχέδια» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πρόεδρος ΣΕΒ: Κράτος και επιχειρήσεις να βάλουμε τον πήχη πιο ψηλά

Η αντιμετώπιση των άμεσων κινδύνων αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος κατά την ομιλία του στην ανοικτή εκδήλωση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

«Η χώρα μας σήμερα θεωρείται - και είναι- πιο ισχυρή, πιο αξιόπιστη, πιο ώριμη, από ότι προ δεκαετίας», τόνισε, πρόσθεσε ωστόσο ότι «βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με μια νέα, οξεία κρίση, σε ένα περιβάλλον με μεγάλες αβεβαιότητες».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η έλλειψη επενδυτικών σχεδίων, καθώς η χώρα έχει γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για εγχώριους και ξένους επενδυτές. «Ο κίνδυνος σήμερα αφορά τη δυνατότητά μας να υλοποιήσουμε με ταχύτητα, που έχει επενδυτικό νόημα ό,τι σχεδιάζεται, λόγω του πλαισίου της λειτουργίας της χώρας. Γι' αυτό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνουμε πίσω στην πορεία ολοκλήρωσης όλων των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις είπε πως «Είναι μικρή παρηγοριά ότι αυτή τη φορά τα αίτια της κρίσης (όπως και της πανδημίας) είναι εξωγενή, με κύρια αφετηρία τον πόλεμο στην Ουκρανία, και ότι οι επιπτώσεις της δεν αφορούν ασύμμετρα την Ελλάδα».

Πρόσθεσε, ότι «τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά: με την εκτόξευση του κόστους ενέργειας, αλλά και των τροφίμων και πρώτων υλών που μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων. Με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που πλήττουν καίρια πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής, αλλά και γενικά της ευρωπαϊκής, παραγωγής να υποχωρεί, την αναπτυξιακή και επενδυτική προοπτική να απειλείται, και με τις δημοσιονομικές αντοχές μας να δοκιμάζονται εκ νέου. Για αυτό η έμφαση στο πως μπορούμε να μεγαλώσουμε την πίτα μπορεί να τονώσει την πληγωμένη μας συλλογική αυτοπεποίθηση, να μας δώσει νέα πνοή, να μας βοηθήσει να πιστέψουμε σε ένα καλύτερο μέλλον».

Ο κ. Παπαλεξόπουλος περιέγραψε πέντε θετικές εξελίξεις για τη χώρα και πέντε τομείς όπου χρειάζεται να γίνει συντονισμένη προσπάθεια.

Οι θετικές εξελίξεις είναι:

· η ανάδειξη ενός μικρού, αλλά ζωτικού και αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων (που από σχεδόν μηδενική κεφαλαιοποίηση πριν 10 χρόνια, σήμερα αγγίζει τα 8 δισ ευρώ.), που αναβαθμίζει τις δυνατότητες της χώρας να καινοτομεί,

· τα σημαντικά βήματα προσέγγισης πανεπιστημίων και επιχειρήσεων.

· η έμπρακτη απόδειξη ότι η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης, και των ψηφιακών υποδομών, είναι απόλυτα εφικτή,

· οι διεθνείς προβλέψεις, που είναι θετικές και το brand name της Ελλάδας που έχει βελτιωθεί θεαματικά, και

· ότι η χώρα μας σήμερα θεωρείται - και είναι- πιο ισχυρή, πιο αξιόπιστη, πιο ώριμη, από ότι προ δεκαετίας.

Αντίστοιχα οι τομείς όπου χρειάζεται προσπάθεια περιλαμβάνουν:

· τις εργοδοτικές εισφορές, που παραμένουν υψηλές,

· τη βελτίωση της ποιότητας της νομοθέτησης, την απλοποίησή της και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης,

· την αδειοδότηση,

· την ευκαιρία αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης

· την αγορά ενέργειας.

«Πλην απροόπτου, η Ευρώπη θα έχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα στο κόστος ενέργειας τουλάχιστον για 5-6 χρόνια, μαζί και η Ελλάδα. «Κατ΄ ελάχιστον πρέπει να φροντίσουμε οι ελληνικές επιχειρήσεις να μην είναι σε μειονεκτική θέση απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν είμαστε εκεί σήμερα», τόνισε.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Συνδέσμου ο κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε εξάλλου ότι «οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν επενδύουν όσο χρειάζεται στην καινοτομία και στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Ούτε όμως επενδύουν όλες οι επιχειρήσεις επαρκώς στους ανθρώπους τους. Παράλληλα, σε όρους εταιρικής διακυβέρνησης έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε από την τυπική συμμόρφωση προς την ουσιαστική. Το ίδιο και στην ενσωμάτωση της διαφορετικότητας, στην ισότητα και στην αξιοποίηση των ηγετικών χαρακτηριστικών των γυναικών».

«Ζητάμε, κατέληξε, από το κράτος μεγαλύτερη τόλμη στις μεταρρυθμίσεις. Απαιτούμε από τους εαυτούς μας μεγαλύτερη τόλμη στο μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.