Πολιτικη & Οικονομια

Στυλιανίδης στους F.T. για τις πυρκαγιές: «Το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο»

Πόσοι πυροσβέστες αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα αν παραστεί ανάγκη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης
Χρήστος Στυλιανίδης © EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Χρήστος Στυλιανίδης: Η συνέντευξη στους Financial Times για τις πυρκαγιές και τα μέτρα της Ελλάδας για την πρόληψη τους

Δέσμη μέτρων προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση και να μη βρεθούμε ξανά προ εικόνων καταστροφής μετά από πυρκαγιές έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης

«Το περασμένο καλοκαίρι βιώσαμε άνευ προηγουμένου υψηλές θερμοκρασίες που οδήγησαν σε πυρκαγιές. Μας έδειξαν με τον πιο σκληρό τρόπο ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές», δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός και αποκάλυψε ότι ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει περισσότερα από 152 εκατομμύρια ευρώ για επιπλέον πυροσβεστικά αεροσκάφη και τον καθαρισμό και τη συντήρηση δασικών εκτάσεων, αριθμός σημαντικά αυξημένος από τα προηγούμενα χρόνια. 

Μέσα από τη συνέντευξή του, ο Χρήστος Στυλιανίδης προειδοποίησε ότι «το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο», καθώς οι ισχυρότεροι καύσωνες και τα μεγαλύτερα, ξηρότερα καλοκαίρια προκαλούν πιο έντονες πυρκαγιές που κινούνται πιο γρήγορα και είναι πολύ πιο δύσκολο να σβήσουν. 

Καμένες εκτάσεις μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια
Καμένες εκτάσεις μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια © EUROKINISSI

 

Χρήστος Στυλιανίδης: Ενίσχυση της Πυροσβεστικής - Οι αλλαγές για την πρόληψη

Ο Χρήστος Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που θα έπρεπε να ξεπεράσει αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Υπάρχει τέτοια επικάλυψη αρμοδιοτήτων που περιπλέκει πολύ τη διαδικασία λήψης αποφάσεων», είπε ο κ. Στυλιανίδης στους Financial Times και πρόσθεσε ότι ανάμεσα στα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ήταν το υποστελεχωμένο και γερασμένο Πυροσβεστικό Σώμα, για το οποίο ο προϋπολογισμός ήταν μικρός. Φέτος, έτοιμοι για δράση, αν χρειαστεί, θα βρίσκονται επιπλέον 500 άτομα με εξειδικευμένα στην καταπολέμηση των πυρκαγιών. Το Υπουργείο έχει προχωρήσει ήδη στην αναβάθμιση των πυροσβεστικών αεροπλάνων, ενώ ο προϋπολογισμός για τη διαχείριση και τον καθαρισμό των δασών είναι φέτος οκτώ φορές υψηλότερος από τα προηγούμενα χρόνια.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει περίπου 250 πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες για να παράσχουν βοήθεια κατά τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες. Σε αντάλλαγμα, Έλληνες πυροσβέστες θα σταλούν κατά τους χειμερινούς μήνες για να βοηθήσουν τις χώρες του βορρά που αντιμετωπίζουν πλημμύρες και άλλες καταστροφές «Αυξάνουμε τις δασικές περιπολίες και για πρώτη φορά εμπλέκουμε τον στρατό και τους εθελοντές», δήλωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Οι Financial Times επιχειρούν να δώσουν στους αναγνώστες τους και την εικόνα του περασμένου καλοκαιριού. «Η Ελλάδα υπέστη περίπου 65 ταυτόχρονες δασικές πυρκαγιές την ημέρα τον περασμένο Αύγουστο, με τις μέσες θερμοκρασίες να ξεπερνούν συχνά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Πριν από τέσσερα χρόνια στο Μάτι, μια παραλιακή πόλη κοντά στην Αθήνα, 102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από μια πυρκαγιά. ήταν η δεύτερη πιο θανατηφόρα πυρκαγιά στον κόσμο αυτόν τον αιώνα. Αμέσως μετά, μια επίσημη έρευνα συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να επιτρέψει σε διάφορες υπηρεσίες να συνεργαστούν για την εκκαθάριση των δασών το χειμώνα για την πρόληψη πυρκαγιών. Η Ελλάδα ξόδεψε πολύ περισσότερα για την καταστολή των πυρκαγιών παρά για την πρόληψη». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ