Πολιτικη & Οικονομια

Οικονομία: Σε κρίση οι διεθνείς αγορές - Φόβοι για τεράστια ύφεση

Στα ύψη πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οικονομία: Κατρακυλούν οι διεθνείς αγορές: Φόβοι για τεράστια ύφεση λόγω αύξησης των επιτοκίων

Η βουτιά των αγορών συνεχίζεται με τα χρηματιστήρια να κατρακυλούν και τα επιτόκια των ομολόγων να εκτινάσσονται. Το κλίμα στην παγκόσμια Οικονομία γίνεται καθημερινά πιο δύσκολο, με τους επενδυτές να φοβούνται μία γενικευμένη ύφεση καθώς οι κεντρικές Τράπεζες προχωρούν ή σχεδιάζουν επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων με στόχο να ελέγξουν τον πληθωρισμό. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν περαιτέρω την Τρίτη, την ίδια ώρα που οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται και πάλι σε απαγορευτικά επίπεδα

«Ανώμαλη προσγείωση» ήταν η σημερινή συνεδρίαση για το ελληνικό χρηματιστήριο, που είχε απώλειες 4,60% κλείνοντας λίγο πάνω από 820 μονάδες, ενώ σε αρνητικό έδαφος γύρισαν πολύ γρήγορα και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

  • Ο γερμανικός δείκτης DAX έχανε 100 μονάδες (0,77% ) στις 18.30 ώρα Ελλάδας.
  • Ο γαλλικός CAC χάνει τις 6000 μονάδες, με απώλεις άνω του 1%.
  • Ήπιες απώλειες 0,25%  καταγράφει το βρετανικό χρηματιστήριο. 

Παράλληλα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq εμφανίζει μεικτή εικόνα με αναιμικά κέρδη.

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται τα ομόλογα του ευρωπαικού Νότου - είναι χαρακτηριστικό ότι το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών να ξεπεράσει το 3%. Στην ελληνική αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε στη διάρκεια της ημέρας το 4,7% καταγράφοντας μία αύξηση της τάξεως των 300 μονάδων βάσης (ή 3% από την αρχή του έτους). Αναλόγως κινείται και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία έχει ξεπεράσει το 3,65%.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου 2022 το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,7%. Ανάλογου εύρους αύξησης στην ελληνική αγορά έχει να εμφανιστεί από τα τέλη του 2015 - αρχές του 2016.

Σημαντική επιδείνωση εμφανίζουν και τα ιταλικά ομόλογα (η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έχει ξεπεράσει το 4,4%), καθώς η χώρα διαθέτει το δεύτερο υψηλότερο Δημόσιο Χρέος μετά την Ελλάδα.

Στην ελληνική αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 122 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 44 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,74%, από 4,34% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έναντι 1,66% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 3,08% από 2,92% που έκλεισε την Παρασκευή.

Οικονομία: Η Gazprom μειώνει τη ροή αερίου στην Ευρώπη

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εκτινάχθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά: Έκλεισε  με άνοδο 18,7%, σε επίπεδα 99 ευρώ ανα MWh μετά από την ανακοίνωση της Cazprom ότι μείωσε για «τεχνικούς λόγους» κατά 40% την ροή αερίου στον κύριο αγωγό Nordstream προς την Γερμανία.

Ειδικότερα, η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε ότι μείωσε κατά περισσότερο του 40% τη δυναμικότητα της αποστολής φυσικού αερίου προς το Βερολίνο, καθώς ο γερμανικός όμιλος Siemens δεν εξήγαγε προς την Ρωσία αναγκαίο εξοπλισμό ώστε να μπορεί να διασφαλίσει την απρόσκπτη ροή φυσικού αερίου σε αυτόν τον σημαντικό αγωγό, που είναι ενεργειακή πύλη της Γερμανίας.

«Οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream δεν μπορούν να διασφαλισθούν παρά μέχρι το επίπεδο των 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως, έναντι των προβλεπόμενων 167 κυβικών μέτρων ημερησίως», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Gazprom που αναρτήθηκε στο Telegram.

Μάλιστα, αμέσως μετά από την ρωσική ανακοίνωση - που συνέπεσε με το κλείσιμο για ένα τρίμηνο ενός σημαντικού τερματικού σταθμού εξαγωγής αερίου στις ΗΠΑ - οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά ανέβηκαν πάνω από τα 100 δολάρια ανά MWh, με άνοδο πάνω από 21% και με σημαντικές συναλλαγές.

Σημαντική άνοδο κατά 1,66%, στα επίπεδα των 124,6 δολαρίων ανά βαρέλι, καταγράφεται και για το πετρέλαιο τύπου Brent στις 18.30 ώρα Ελλάδας. 

Φυσικό αέριο - Γερμανία: Με κρατικό δανεισμό θα διασωθεί η Gazprom από τη χρεοκοπία

Προκειμένου να κατοχυρωθεί η ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διατηρήσει μακροπρόθεσμα τον έλεγχο της Gazprom Germania και θα προστατεύσει από την αφερεγγυότητα την εταιρία, η οποία παραπαίει λόγω των ρωσικών κυρώσεων, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα η γερμανική κυβέρνηση.

«Ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τον έλεγχο αυτού του ζωτικής σημασίας τμήματος των υποδομών ενέργειας και να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Σε αυτό το πλαίσιο, η καγκελαρία από κοινού με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών αποφάσισαν σήμερα να παρατείνουν την κηδεμονία της Gazprom Germania και μετά τον Σεπτέμβριο του 2022 που προέβλεπε η αρχική απόφαση τον Απρίλιο. «Αυτή η κηδεμονία θα πρέπει να προσαρμοστεί περισσότερο στις ανάγκες της διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού και θα διευθετηθεί με βάση την πρόσφατα τροποποιημένη νομοθεσία για την ενεργειακή ασφάλεια», επισημαίνεται.

Με δάνειο που θα λάβει η εταιρία από την κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW, θα αποτραπεί η χρεοκοπία και η αλυσιδωτή αντίδραση που θα προκαλούσε στην αγορά. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την εξασφάλιση ρευστότητας και για την αγορά φυσικού αερίου και θα μπορούν να αξιοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Gazprom Germania, ενώ δεν θα μπορούν να κατευθυνθούν προς τη Ρωσία (με το λεγόμενο Ring-Fencing), τονίζεται στην κυβερνητική ανακοίνωση. Σε επόμενο στάδιο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει επιλογές για τη μετατροπή του δανείου σε ίδια κεφάλαια ώστε να κατοχυρωθεί και μακροπρόθεσμα η ασφάλεια του εφοδιασμού.

Η Gazprom Germania αποτελεί κομβικής σημασίας εταιρία για την προμήθεια φυσικού αερίου στη Γερμανία, καθώς λειτουργεί κρίσιμες ενεργειακές υποδομές στη χώρα, ενώ οι επιχειρηματικές δραστηριότητές της περιλαμβάνουν εμπόριο, μεταφορά φυσικού αερίου και λειτουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης. Έμμεσα από την Gazprom Germania εξαρτάται και η παροχή φυσικού αερίου πολλών δημοτικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας. Προκειμένου να διατηρηθεί η ομαλή λειτουργία στον εφοδιασμό, είναι απαραίτητο να διασφαλισθεί η συνέχεια αυτών των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τονίζει η γερμανική κυβέρνηση.

Η Gazprom Germania, η οποία ανήκε στον ρωσικό όμιλο Gazprom, τελεί από τον Απρίλιο υπό τον έλεγχο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, η οποία έχει ορίσει Διευθύνοντα Σύμβουλο. Στις 11 Μαΐου, η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις στην Gazprom Germania, προκαλώντας της οικονομικά προβλήματα. Η αποτυχία παραδόσεων φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα των κυρώσεων και η συνακόλουθη αγορά αερίου αντικατάστασης σε πολύ υψηλές τιμές, έχουν επιδεινώσει την οικονoμική κατάσταση της εταιρίας σε τέτοιο βαθμό ώστε η ρευστότητά της θα πρέπει να εξασφαλιστεί μέσω δανείου της KfW, εξηγεί η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία για την ενέργεια, εταιρίες που διαχειρίζονται κρίσιμες ενεργειακές υποδομές μπορούν να τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, εάν δεν είναι πλέον σε θέση να εκτελούν επαρκώς τα καθήκοντά τους και υπάρχει ο κίνδυνος υπονόμευσης της ασφάλειας εφοδιασμού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις