Πολιτικη & Οικονομια

Λιθουανοί φοιτητές απαγγέλλουν Καβάφη στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου (βίντεο)

Ποιο ήταν το σχόλιο της Προέδρου της Δημοκρατίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sakellaropoulou-kavafis-lithuania.jpg
© Katerina Sakellaropoulou/Facebook

Στη Λιθουανία φοιτητές απήγγειλαν Κωνσταντίνο Καβάφη στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το μήνυμα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στη Λιθουανία. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους, όπου άκουσε σπουδαστές στην κλασική φιλολογία να απαγγέλλουν Κωνσταντίνο Καβάφη.

«Στη μακρινή αυτή γωνιά της Βαλτικής συναντήσαμε νέους που γνώριζαν απ’ έξω τον Καβάφη και διαλέγονταν στα νέα ελληνικά, βρίσκοντας τον δρόμο από την αρχαία στη νέα ελληνική μέσα από την ποίηση» αναφέρει στην ανάρτησή της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το βίντεο με τους Λιθουανούς φοιτητές που απαγγέλουν Καβάφη στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου

«Όταν σε συναντάει η γλώσσα σου στους μακρινούς τόπους, οι μουσικοί της φθόγγοι μέσα από χείλη νεαρά που απαγγέλλουν Καβάφη επιβεβαιώνουν τη σαγήνη που ασκεί πέρα από τα σύνορά μας, την οικουμενική της αντήχηση.

» Οι επτά φοιτητές που συναντήσαμε στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους, στη Λιθουανία, πέντε κορίτσια και δύο αγόρια που σπουδάζουν κλασική φιλολογία, μας υποδέχτηκαν στους υποβλητικούς χώρους της βιβλιοθήκης, σαν εκπροσώπους μιας γλώσσας κι ενός πολιτισμού με βαριά συμβολική σημασία.

» Ακούγοντάς τους να αρθρώνουν με σεβασμό και δέος τις ελληνικές λέξεις από το "Απολείπειν ο θεός Αντώνιον", την "Ιθάκη" και τις "Θερμοπύλες", γίναμε κοινωνοί της συγκίνησής τους, της λαχτάρας τους να ξεκλειδώσουν το θησαυροφυλάκιο της γλώσσας μιας χώρας "μικρής σε έκταση χώρου και απέραντης σε έκταση χρόνου" για να επικαλεστώ μια φράση του Οδυσσέα Ελύτη, και νιώσαμε τον βαθύ φιλελληνισμό τους.

» Στη μακρινή αυτή γωνιά της Βαλτικής συναντήσαμε νέους που γνώριζαν απ' έξω τον Καβάφη και διαλέγονταν στα νέα ελληνικά, βρίσκοντας τον δρόμο από την αρχαία στη νέα ελληνική μέσα από την ποίηση. Ίσως γιατί η ποίηση, όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Παναγιώτης Κονδύλης, είναι το υψηλότερο προϊόν που έχει παραχθεί στον τόπο μας χάρη "στη μοναδική δυναμική μια πολυστρώματης και παμπάλαιας γλώσσας".

» Μέσα απ' αυτήν, αναδεικνύεται η αδιάσπαστη συνέχεια και η υψηλή πολιτισμική αξία της γλώσσας μας. Κι αυτό οι ελληνολάτρες φοιτητές του Βίλνιους απέδειξαν πως το γνωρίζουν, το σέβονται, το αγαπούν και το καλλιεργούν, χαρίζοντάς μας την πιο συγκινητική στιγμή του ταξιδιού μας».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.