Πολιτικη & Οικονομια

«Ο καπιταλισμός πάντα είχε τη δυνατότητα αυτοδιόρθωσης»

Τι υποστηρίζει ο Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου για το «βρετανικό πείραμα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Α. Αυγουλέας στο Πρώτο: Οι επιχειρήσεις δεν χάνουν εάν πειραματιστούν με την τετραήμερη εργασία – Ο καπιταλισμός πάντα είχε τη δυνατότητα αυτοδιόρθωσης (audio)
Βρετανία-Λονδίνο © EPA Pool

Α. Αυγουλέας: Οι επιχειρήσεις δεν χάνουν εάν πειραματιστούν με την τετραήμερη εργασία – Ο καπιταλισμός πάντα είχε τη δυνατότητα αυτοδιόρθωσης.

«Οι επιχειρήσεις δεν χάνουν τίποτα με το να πειραματιστούν λίγο με την παραγωγικότητα των εργαζομένων τους. Διότι αυτό κάνουν πολλοί εργαζόμενοι οι οποίοι λόγω της πανδημίας εργάζονται από το σπίτι», τόνισε ο Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 αναφορικά με το «πείραμα» που ξεκίνησε στη Βρετανία, όπου 3.300 εργαζόμενοι διαφόρων επιχειρήσεων και κλάδων θα δουλεύουν για 6 μήνες, 4 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση μισθού, με τη δέσμευση ότι θα διατηρήσουν στο 100% την παραγωγικότητά τους.

«Ο καπιταλισμός πάντοτε είχε τη δυνατότητα αυτοδιόρθωσης. Περί αυτού πρόκειται. Αυτή τη στιγμή έχουμε την πρόκληση της τεχνολογίας και του αυτοματισμού της παραγωγής, δεν αλλάζει μόνο η φύση της εργασίας, αλλάζει και η δυνατότητα εργασίας, για όσους δεν είναι εντός της τεχνολογικής επανάστασης», επισήμανε .

«Λόγω της πανδημίας έχουν γκρεμιστεί όλα τα οικονομικά θέσφατα, όπως για παράδειγμα ότι ο πληθωρισμός προκαλείται από τις αυξήσεις στα ημερομίσθια – τα οποία βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, όπως και οι συντάξεις –  ή ότι τα επιτόκια ελέγχουν τον πληθωρισμό. Τι θα κάνουν τα επιτόκια στον Πούτιν; Θα στείλουν τον στρατό του πίσω; Είναι τα εξωτερικά σοκ που δημιουργούν τον πληθωρισμό και όχι αυτά που μας έλεγαν οι νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε ανατροπή των νεοφιλελεύθερων δογμάτων της οικονομικής επιστήμης. Η παραγωγικότητα των ανθρώπων δεν έχει να κάνει μόνο με τις ημέρες εργασίας στο γραφείο αλλά και με τις ημέρες που είναι αποδοτικοί στην εργασία του. Οπότε με μια μεγαλύτερη δυνατότητα να αναπαύονται οι εργαζόμενοι, ίσως να γίνουν πιο παραγωγικοί», εκτίμησε ο κ. Αυγουλέας.

Όπως είπε ο Καθηγητής σε αυτό το «πείραμα» παίρνουν μέρος εργαζόμενοι από επαγγελματικούς κλάδους και κατηγορίες που δούλευαν από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Τώρα γίνεται ένα πείραμα, εάν μπορεί να γίνει να δουλεύουν λιγότερες ημέρες χωρίς να επηρεαστεί η παραγωγικότητά τους και ο μισθός», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο κ. Αυγουλέας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ