Πολιτικη & Οικονομια

Η απάντηση Δένδια στο ζήτημα Τσάμηδων που έθεσε η Αλβανίδα ΥΠΕΞ

«Μη υπαρκτό ζήτημα»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας με την Αλβανίδα ομόλογό του στην κοινή συνέντευξη Τύπου
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας με την Αλβανίδα ομόλογό του στην κοινή συνέντευξη Τύπου © EUROKINISSI/ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ο Νίκος Δένδιας απάντησε στην Αλβανίδα υπουργό Εξωτερικών για το ζήτημα Τσάμηδων που έθεσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Για το ζήτημα των Τσάμηδων που έθεσε η Αλβανίδα ΥΠΕΞ στην κοινή συνέντευξη Τύπου απάντησε ο Νίκος Δένδιας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ταξίδεψε στην Αλβανία, όπου είχε σειρά συναντήσεων.

Η Αλβανίδα ΥΠΕΞ, Όλτα Τζάκα, μίλησε για το ζήτημα των Τσάμηδων, καλώντας την Ελλάδα να αλλάξει τις σχετικές νομοθεσίες.

Άμεσα ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει μόνο για ζητήματα που υφίστανται, υπογραμμίζοντας ότι για την ελληνική πλευρά «δεν τίθεται τέτοιου είδους θέμα». Και σημείωσε με νόημα ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων» θα μπορούσε να θέσει ζητήματα που αφορούν στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Σημειώνεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται τέτοιο ζήτημα από κορυφαίο Αλβανό αξιωματούχο.

Το 2018 ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα είχε ισχυριστεί ότι «οι Τσάμηδες είναι Αλβανοί, με δικαίωμα διεκδίκησης των περιουσιών τους».

Στα Τίρανα ο Ν. Δένδιας - Συνάντηση με την ΥΠΕΞ της Αλβανίας

Το ζήτημα Τσάμηδων και η απάντηση Δένδια στην Αλβανίδα ΥΠΕΞ

«Ελπίζουμε ότι την προθυμία μας να βρεθεί μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση σε ένα ζήτημα τόσο δύσκολο όσο ο θαλάσσιος χώρος μπορεί να χρησιμεύσει ως εποικοδομητική προσέγγιση μέσω της οποίας οι φίλες μας χώρες μπορούν να ξεκινήσουν συζητήσεις για άλλα θέματα τόσο δύσκολα όσο έχουμε κληρονομήσει από την ιστορία της τραγικής περιόδου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως:

  • Η ανάγκη κατάργησης του νόμου του πολέμου ή
  • τα ζητήματα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κοινότητας των Τσάμηδων» ανέφερε η Όλτα Τσάκα, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Νίκου Δένδια.

«Πράγματι, οι διμερείς μας σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, που η διατήρηση του “νόμου περί εμπολέμου” αποτελεί έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να απαλειφθεί. Και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε, ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Και πρόσθεσε: «Βεβαίως, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου. Αυτό σημαίνει συζήτηση επί πραγματικών ζητημάτων, δηλαδή ζητημάτων που η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υφίστανται και όχι επί ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται. Και βέβαια, η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων φοβούμαι ότι θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, π.χ. την ανάγκη της Ελλάδας να θέσει ζητήματα που αφορούν και τη δική σας ενταξιακή πορεία».

«Ούτως ή άλλως, εμείς θεωρούμε ότι η Ελληνική Εθνική Μειονότητα εδώ στην Αλβανία, αλλά και η Αλβανική κοινότητα που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα είναι γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας. Και γι’ αυτό θα πρέπει να συζητάμε και συζητήσαμε θέματα που απασχολούν και τις δύο ομάδες, και την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, αλλά και την Αλβανική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα» ανέφερε επίσης ο Νίκος Δένδιας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2021 ο Νίκος Δένδιας είχε «βάλει στη θέση του» τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα. Για το χοντρό επεισόδιο κυβερνητικές πηγές είχαν ξεκαθαρίσει ότι ο κ. Δένδιας είχε λάβει ρητή εντολή να απαντήσει σε περίπτωση που προκληθεί από τον Τσαβούσογλου -όπως και έγινε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ