Πολιτικη & Οικονομια

Ευρώ και δολάριο κοντά στην απόλυτη ισοτιμία – Τι θα σημάνει αυτό

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει τον εισαγόμενο πληθωρισμό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρώ και δολάριο κοντά στην απόλυτη ισοτιμία – Τι θα σημάνει αυτό για τους επενδυτές
Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα © EPA/PATRICK SEEGER

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου με ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει απόλυτη ισοτιμία.

Το πρωί της Πέμπτης, το ευρώ βρισκόταν στην περιοχή του 1,05 δολ ΗΠΑ, ευρισκόμενο σε συνεχιζόμενη πτώση εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, από το επίπεδο του 1,22 δολ. τον περασμένο Ιούνιο. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είχε υποχωρήσει στο 1,03 δολ. νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Το δολάριο τείνει να υπεραποδίδει όταν η αμερικανική οικονομία ξεπερνά τις υπόλοιπες καθώς και όταν η διάθεση για ρίσκο είναι χαμηλή. Σήμερα βρισκόμαστε ακριβώς σε ένα τέτοιο περιβάλλον», σημειώνει ο Salman Baig, διαχειριστής κεφαλαίων της Unigestion στο Bloomberg. «Η όποια περαιτέρω επιδείνωση της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης ή ένας πιο αυστηρός τόνος από την Fed σίγουρα θα κινδύνευε να φέρει το ευρώ προς την απόλυτη ισοτιμία».

Η προσέγγιση των τιμών των δύο νομισμάτων οφείλεται επίσης στην απόκλιση μεταξύ των νομισματικών πολιτικών που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για δεύτερη φορά μέσα στο 2022 στην προσπάθειά της να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που «τρέχει» με τον ταχύτερο ρυθμό τω τελευταίων 40 ετών.

Η ΕΚΤ, σε αντίθεση με την Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας, δεν έχει προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων παρά τον πληθωρισμό – ρεκόρ στην ευρωζώνη.

Στρατηγικοί αναλυτές των HSBC Holdings Plc, RBC Capital Markets and JPMorgan Chase & Co. συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα δοκιμάσει το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας ένα προς ένα, υπό το βάρος της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών στην Ευρωζώνη και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

H υποχώρησή του έναντι του δολαρίου συνεπάγεται αύξηση του κόστους εισαγομένων αγαθών και ευρύτερα του κόστους διαβίωσης, εξηγεί στην FT ο Βίνσεντ Μορτιέ, chief investment officer στην Amundi, το μεγαλύτερο διαχειριστή ενεργητικού της Ευρώπη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει τον εισαγόμενο πληθωρισμό, καθώς τα περισσότερα ενεργειακά προϊόντα που εισάγει η Ευρώπη τιμολογούνται σε δολάρια και το αδύναμο ευρώ εντείνει το πρόβλημα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ