Πολιτικη & Οικονομια

Συνάντηση Σταϊκούρα-Ντομπρόβσκις – Τελειώνει η ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας

Προϋπόθεση αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωσης της 14ης αξιολόγησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελλάδα: Τέλος η Ενισχυμένη Εποπτεία τον Αύγουστο -«Παράθυρο» για δημοσιονομική χαλάρωση και το 2023
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κλείνει το κεφάλαιο της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα όπως προανήγγειλε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Όπως προανήγγειλε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προϋπόθεση αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωσης της 14ης αξιολόγησης η οποία όπως εκτίμησε βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Η απόφαση θα ληφθεί τυπικά τον ερχόμενο Ιούνιο ενώ αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ η οποία εκκρεμεί από το 2019, αναμένεται να καταβληθεί έως το τέλος του έτους.

Ερωτηθείς αναφορικά με το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως αυτό αφορά μια συζήτηση σε εξέλιξη στην οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το νέο τοπίο, συμπληρώνοντας όμως πως παραμένει σημαντικό η Ελλάδα να παρουσιάσει μια αξιόπιστη στρατηγική μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους.

Όσον αφορά πιθανή παράταση της ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2023, ο κ. Ντομπρόβσκις επανέλαβε ότι οι ισχύουσες αποφάσεις προβλέπουν διατήρησή της μόνο για το 2022, αλλά η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί μετά τη δημοσιοποίηση των νεότερων προβλέψεων της Κομισιόν στις 16 Μαΐου.

Από την πλευρά του υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα σήμερα, έλαβε τους πρώτους πόρους – μετά την υψηλή προκαταβολή – από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την εκταμίευση της δόσης των 3,6 δισ. ευρώ.
Πόροι που μπορούν να αποτελέσουν «ανάχωμα» στις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και να τροφοδοτήσουν τον αναπτυξιακό μηχανισμό της χώρας. Πόροι που θα κατευθυνθούν σε στρατηγικούς τομείς, όπως είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, θα κινητοποιήσουν σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις, και θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ