Πολιτικη & Οικονομια

Συνέντευξη Χαρδούβελη στους New York Times

Με μήνυμα στην τρόικα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
75294-151907.jpg

Στόχος της Ελλάδας είναι να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της με χαμηλότερα επιτόκια ή με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του, δήλωσε ο υπουργος Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξη του στους New York Times, λίγες ημέρες πριν τις προπαρασκευαστικές επαφές στο Παρίσι και την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Το χρέος μας είναι μεγάλο, αλλά και πολύ μακροπρόθεσμο, οπότε εύκολα εξυπηρετούμενο», δήλωσε. Η κυβέρνηση, ανακοίνωσε, σχεδιάζει προσφυγή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με μία νέα έκδοση ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες, την τρίτη φορά που θα αναζητήσει κεφάλαια μετά από τέσσερα χρόνια που οι αγορές ήταν ουσιαστικά κλειστές για την Ελλάδα.

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός δήλωσε ότι οι περισσότερες έχουν ήδη υλοποιηθεί σημειώνοντας πως η επόμενη φάση θα είναι να σταθεροποιηθούν, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση. Εκτίμησε μάλιστα πως η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα είναι πιο αποτελεσματική στο μέλλον, «ακριβώς επειδή η τρόικα δεν θα είναι στο λαιμό μας».

Ο υπουργός σημείωσε ότι η τρόικα «έχει κίνητρο να μας επιτρέψει να αφήσουμε την οικονομία να αναπτυχθεί, επειδή τότε θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα το χρέος μας». Τόνισε παράλληλα πως η οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να δεχτεί πλήγμα από τυχόν «νέους, επαχθείς στόχους», υπενθυμίζοντας την αστοχία των δανειστών στους υπολογισμούς τους για το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε τελικά η Ελλάδα. «Ελπίζω αυτό να τους δίδαξε ένα μάθημα, και να μην επιμείνουν πολύ στη δημοσιονομική πλευρά», δήλωσε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ