Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Eίμαστε μια χώρα που έχει ακόμα χαμηλούς μισθούς

«Αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
[351549] ΣΥΝΕΔΡΙΟ "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ" / 1η ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ" / 1η ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε μια χώρα που έχει χαμηλούς μισθούς ακόμα- Αύξηση του κατώτατου την 1η Μάϊου-Ενδεχόμενη μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Για πρωτοφανείς καταστάσεις και παγκόσμια γεωπολιτική κρίση, συνέπεια της ρωσικής εισβολής, έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου. Παράλληλα έκανε εκτενή αναφορά σε θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, την ακρίβεια και τους μισθούς. 

Σημείωσε πως «είμαστε χώρα που ακόμα έχει χαμηλούς μισθούς» και «η πίεση είναι πολύ μεγάλη» και επισήμανε πως η χώρα πήρε μέτρα τα οποία ήταν κατά κανόνα στοχευμένα. Ανέφερε χαρακτηριστικά την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, το έκτακτο επίδομα βοήθειας στα πιο αδύναμα νοικοκυριά, την επιδότηση 60 λίτρων το μήνα για τα καύσιμα, παρεμβάσεις για επιχειρήσεις και τους αγρότες. «Θέλουμε να στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή. Αυτά είναι τα εθνικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε», τόνισε.

Επισήμανε επίσης ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι για την αισχροκέρδεια. «Όπου εντοπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε το μέγιστο των προστίμων που μας επιτρέπει ο νόμος. Έχουμε και εργαλεία, πια, διαφάνειας και σύγκρισης τιμών», υπογράμμισε.

«Τα μέτρα για τα οποία μίλησα είναι στήριξης του εισοδήματος μέσω της συγκράτησης των τιμών. Υπάρχουν και άλλα που έχουμε πάρει, που είναι μέσω της μείωσης της φορολογίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε:

«Αρκούν τα μέτρα αυτά για να αντιμετωπίσουν όλες τις αυξήσεις; Σας λέω με ειλικρίνεια όχι. Δεν υπάρχει χώρα να μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις. Ακολουθούν και άλλα μέτρα, όμως... Ποια είναι αυτά; Αύξηση κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου -δεν θα σας πω το ύψος. Δεν θα είναι ευκαταφρόνητη, θα είναι σημαντική. Ο πληθωρισμός έχει δημιουργήσει άλλες συνθήκες σήμερα σε σχέση με αυτές πριν από δύο μήνες».

Σημείωσε επίσης πως «δεν μειώσαμε οριζόντια φορολογικούς συντελεστές στα καύσιμα γιατί προτιμούμε τα μέτρα να είναι στοχευμένα. Προτιμώ τις δυνατότητές μου να τις κατευθύνω σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», ενώ ανέφερε ότι «η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι πάντα ένα μέτρο στη φαρέτρα μας», αλλά «έχει κόστος, και θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι, αν κινούμασταν σε αυτή την κατεύθυνση, αυτή τη μείωση θα την έβλεπαν τελικά οι καταναλωτές». 

Όσον αφορά στα θέματα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουμε επιμείνει σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, «το ''εξοικονομώ'' τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Μειώνει τον τελικό λογαριασμό στο νοικοκυριό, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δημιουργεί πολλές θέσεις απασχόλησης, στηρίζει την εγχώρια βιομηχανία, μπορεί να έχει μόνο όφελος για την οικονομία».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ