Πολιτικη & Οικονομια

Οικονόμου: Τι αλλάζει στον Τύπο με νέα τροπολογία-Ο ρόλος του ΕΣΡ

Τι προβλέπει νέα τροπολογία για πρόστιμα από το ΕΣΡ και τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών και διευθυντών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα διαβάζει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που βρίσκονται αναρτημένα σε περίπτερο
Εφημερίδες © EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Γιάννης Οικονόμου: Τι αλλάζει στον Τύπο με νέα τροπολογία - Ο ρόλος του ΕΣΡ, τα πρόστιμα και η ευθύνη των ιδιοκτητών.

Τροπολογία για την ευθύνη του Τύπου κατέθεσε στη Βουλή ο Γιάννης Οικονόμου, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε όσα ορίζονται με την τροπολογία και σημείωσε ότι «επιδίωξη είναι να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις. Δεν δημιουργούν κανένα ζήτημα λογοκρισίας, ελέγχου ή περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου».

«Η εμπειρία των τελευταίων ετών μας έδειξε ότι, δυστυχώς, ο Νόμος που έχουμε αφήνει  περιθώρια σε κάποιους να καταστρατηγούν το πνεύμα του Συντάγματος και να ασχημονούν κατά του Τύπου και της κοινωνίας, χωρίς να μπορούν έρθουν ουσιαστικά αντιμέτωποι με τις κυρώσεις που τους αποδίδουν τα όργανα της συντεταγμένης Πολιτείας. Προφανώς, οι νομοθέτες της δεκαετία του 80 και αργότερα δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα υπήρχαν έντυπα που βυσσοδομούν έναντι πολιτών, θεσμών, πολιτικών, εκκλησιαστικών παραγόντων και οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτών των αθλιοτήτων στην ουσία δεν θα είχαν ποτέ καμιά πρακτική συνέπεια, ακόμη και στην περίπτωση που υπήρχε εναντίον τους καταδικαστική απόφαση», είπε στη Βουλή ο Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε: 

«Δεν μιλώ για τη δημοσιογραφική κριτική, όσο σκληρή και αν είναι. Δεν μιλώ για ειδήσεις ή απόψεις που γράφονται σε έντυπα  και θεωρούνται από ορισμένους αναληθείς ή που κάποιος πιστεύει ότι τον θίγουν, αλλά γνωρίζει και αυτός κατά ποιου πρέπει να στραφεί και η Δικαιοσύνη ποιον μπορεί να  κρίνει και τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας στη συνέχεια να γνωρίζουν σε ποιον θα εκτελεστεί μια ενδεχόμενη απόφαση κύρωσης. Και σε καμιά περίπτωση φυσικά, τίποτα από αυτά δεν συνιστά λογοκρισία. Μιλώ για τις περιπτώσεις που η χυδαία επίθεση μένει στην ουσία αναπάντητη και οι συκοφάντες συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους χωρίς να έχουν την παραμικρή συνέπεια, οικονομική ή άλλη. Και με τον τρόπο αυτό εξευτελίζουν εκτός από τους θιγόμενους, τη Δικαιοσύνη, τις διωκτικές Αρχές, τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας και στέλνουν επικίνδυνα μηνύματα στην κοινωνία». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή
Γιάννης Οικονόμου © EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

 

Οικονόμου - Τροπολογία για ευθύνη του Τύπου: Οι αλλαγές που φέρνει η νέα ρύθμιση

Η νέα ρύθμιση φέρνει μία σειρά από αλλαγές στο ζήτημα της ευθύνης του Τύπου. Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου:

  • Υποχρέωση αναγραφής ιδιοκτήτη, νομίμου εκπροσώπου, Διευθυντή και Διευθυντή Σύνταξης.
  • Υποχρέωση ο Διευθυντής και ο Διευθυντής Σύνταξης να είναι μέλη επαγγελματικού σωματείου δημοσιογράφων.
  • Επικουρική ευθύνη του ιδιοκτήτη του εντύπου για επιδικασθείσα αποζημίωση σε θιγόμενο πολίτη, όταν η περιουσία του εντύπου δεν είναι επαρκής.
  • Προβλέπεται για κάθε παραβίαση των διατάξεων διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ ανά περίπτωση που επιβάλλεται από το Ε.Σ.Ρ., συνταγματική ανεξάρτητη Αρχή και όχι από κάποια κυβερνητική ή κρατική υπηρεσία. Σημειώνω ότι το Ε.Σ.Ρ. απλώς διαπιστώνει την τήρηση ή μη των συγκεκριμένων διατάξεων και τίποτα παραπάνω.
  • Τα βεβαιωμένα πρόστιμα παρακρατούνται από τα πρακτορεία διανομής πριν από οποιαδήποτε άλλη απαίτηση (κατάσχεση εις χείρας του πρακτορείου από τρίτο ή εκχώρηση απαίτησης σε τρίτο).
  • Στο αίτημα του εντύπου για αναστολή εκτέλεσης της κύρωσης προσμετράται η οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη και τυχόν καταδίκες σε βάρος της εφημερίδας για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμηση.

Όπως σημείωσε ο κ. Οικονόμου, «υπάρχει μια ξεχωριστή φιλοσοφία σε ό,τι αφορά τον τοπικό και περιφερειακό Τύπο. Δίνουμε μεγαλύτερο περιθώριο προσαρμογής, τη δυνατότητα οι ιδιότητες Διευθυντών και Διευθυντών Σύνταξης να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο αλλά και να είναι εναλλακτικά μέλη σωματείου εκδοτών». 

Οικονόμου: Δίνουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που έχουν διαπομπευτεί να βρουν το δίκιο τους

«Είναι απολύτως καθαρό ότι οι ρυθμίσεις που φέρνουμε δεν δημιουργούν κανένα ζήτημα λογοκρισίας, ελέγχου ή περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου», είπε ο κ. Οικονόμου στην ομιλία του στη Βουλή και συμπλήρωσε:

«Αντίθετα, με τις παρεμβάσεις μας δίνουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που έχουν υποστεί την πιο ακραία χυδαιότητα, που έχουν διαπομπευθεί για τη σεξουαλική τους ταυτότητα, που έχουν συκοφαντηθεί ως βιαστές παιδιών, έχουν κατηγορηθεί για απίθανα πράγματα, να μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους χωρίς να κυνηγούν ανεμόμυλους. Απέναντι σε αυτό είναι ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις                   

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ