- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο πόνος αφαιρεί τη μεγάλη εικόνα του κόσμου
Ο εθνικισμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά αυτό. Απώλεια της μεγάλης εικόνας. Μια μικρή, μικρότατη σμίκρυνση του κόσμου.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκέψεις με αφορμή τη φωτογραφία με την αρματοπομπή 67 χιλιομέτρων που οδεύει προς το Κίεβο
Δεν ξέρω αν μόνο τα δικά μου πόδια κόπηκαν, όταν ήρθα αντιμέτωπη με την είδηση ότι αρματοπομπή (ρωσικά άρματα μάχης) 67 χιλιομέτρων (!) οδεύουν προς το Κίεβο. Πώς είναι να έχεις απομείνει σε εκείνη την πόλη. Κι αν διαβεβαιώνουν οι Ρώσοι πως υπάρχουν δίοδοι ανοιχτές για τη διαφυγή του κόσμου, εμείς ξέρουμε πως δεν μπορούν να φύγουν όλοι. Δεν μπορείς να φύγεις αν είσαι γιατρός, νοσηλεύτρια, υπεύθυνη επικοινωνιών, εργαζόμενη σε καταστήματα τροφοδοσίας, ή δεν ξέρω τι άλλο (σίγουρα όμως υπάρχουν πολλά ακόμα επαγγέλματα) που απαιτεί την προσωπική σου παρουσία, μέσα σε εμπόλεμες πόλεις.
Και πού είναι όλοι αυτοί που απέμειναν. Σε καταφύγια μαθαίνουμε, στους σταθμούς και τις σήραγγες του μετρό. Σε μια χώρα που η θερμοκρασία αυτή την εποχή δεν ανεβαίνει πάνω από τους δέκα βαθμούς, κοιμούνται στους σταθμούς του μετρό και στα καταφύγια τα χωμένα κάτω από την επιφάνεια της γης για πέμπτη μέρα. Και πόσες μέρες ακόμα θα κοιμούνται εκεί. Και πόσο πολύ κρυώνουν. Και τι κάνουν με τα νεογέννητα, τους ηλικιωμένους με άνοια, τι κάνουν με τα παιδιά που ουρλιάζουν, τους έφηβους που τρέμουν (σιωπηλοί το πιθανότερο).
Τι κάνουν με τον φόβο τους. Πόσο φόβο μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος. Και για πόσο καιρό. Το ξέρουν ότι έρχονται. Αυτό είναι το κακό ή το καλό της διαδικτυακής διασύνδεσης. Περιμένουν τα άρματα να μπουν στην πόλη τους. Ή να μην μπουν. Μικρή η πιθανότητα να μην μπουν. Όσα από τα παιδιά τους, τα παιδιά των φίλων και τα παιδιά των εχθρών τους κι αν πέσουν μπροστά στα άρματα, στο τέλος θα μπουν. Είναι πολλά. Κι εκείνοι τι θα κάνουν. Θα ακούν τις ερπύστριες πάνω από τα κεφάλια τους. Γνωρίζοντας ότι στο μεταξύ έλιωσαν ό,τι βρήκαν στο πέρασμά τους, επειδή σε έναν πόλεμο μόνο έτσι προχωράς, λιώνοντας.
Τι απ’ όλα όσα θα λιώσουν είναι δικό τους. Όλα. Ακόμα κι αν το σπίτι τους μείνει όρθιο, έχει γκρεμιστεί η ζωή τους. Ο κόσμος όπως τον άφησαν τη νύχτα της 23 Φεβρουαρίου 2022 δεν θα ξημερώσει ποτέ. Τον πήρε παραμάζωμα η Ιστορία. Τον αλέθει ακόμα. Αλέθει ανθρώπινα μέλη και ψυχισμούς. Κι αυτοί εκεί, στα υπόγεια, όσο ο πάνω κόσμος χάνεται, μέχρι να τους καλέσει (δεν ξέρουμε πια μέρα) να βγουν επάνω και να τον αντικρύσουν. Όπως στην ταινία του Κουστουρίτσα. Και θα τον κοιτάξουν: λωλοί και άλαλοι. Έχοντας μεταμορφωθεί. Σε τι; Αυτή είναι η ερώτηση. Πόσο ο πόνος σού αφαιρεί τη μεγάλη εικόνα του κόσμου. Αυτός είναι ο κίνδυνος. Επειδή ο εθνικισμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά αυτό. Απώλεια της μεγάλης εικόνας. Μια μικρή, μικρότατη σμίκρυνση του κόσμου. Και μια αρματοπομπή 67 χιλιομέτρων που οδεύει προς την πόλη σου, μια χαρά μπορεί να σου μικρύνει τον κόσμο, και για πολλές γενιές στη συνέχεια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι νεότεροι ψηφοφόροι μπαίνουν στην εκλογική διαδικασία με διαφορετικές εμπειρίες, αξίες και τρόπους ενημέρωσης
Πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ΕΑΤ
Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις για ασφαλιστική κάλυψη σε καταναλωτικά δάνεια
Απογοήτευση στον εμπορικό κόσμο, με τους καταναλωτές να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα
Αποτίμηση του κυβερνητικού έργου των τελευταίων 7 ετών και κριτική στην αντιπολίτευση
«Σχεδιάζουμε και εκτελούμε ένα πρόγραμμα πολιτισμού, με δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης, εξωστρέφειας και συνεργασίας», τόνισε η υπουργός
Στο βίντεο με τη χρήση ΑΙ για animation, ο πρωθυπουργός περιγράφει όλα όσα πέτυχε η χώρα
Η λίστα περιλαμβάνει τρόφιμα, βασικά είδη διαβίωσης και σχολικά είδη
Ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ
Για οργανωμένη και μετρήσιμη παρέμβαση, κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών
«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η ΝΔ κάνει όλα όσα λέει και θα συνεχίσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Κατέληξε οπαδός της πολιτικής Τσίπρα» απαντά το ΠΑΣΟΚ
«Με μεθοδική δουλειά, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής στη Δυτική Αττική», δήλωσε ο Περιφερειάρχης
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη τόνωση της απασχόλησης», δήλωσε η υπουργός Εργασίας
Στόχος να περιοριστούν οι έμμεσες επιπτώσεις του αυξημένου κόστους μεταφορών στην αγορά
Προθεσμία έως 6 Σεπτεμβρίου - Μισθός, πλήρης ασφάλιση και επιδόματα για νέους 15-29 ετών
«Αποκορύφωμα θράσους και έλλειψη επίγνωσης»
Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
«Έσχατο μέτρο οι συγχωνεύσεις σχολείων» σημειώνει η υπουργός Παιδείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.