Πολιτικη & Οικονομια

ΣΕΒ - Ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα: Πόσο γρήγορα προχωρά

Βελτίωση της χώρας σε σχέση με το παρελθόν, απέχει όμως από τον μέσο όρο στην ΕΕ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο ΣΕΒ, σε έκθεσή του για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα, τονίζει ότι γίνονται βήματα προόδου, ωστόσο απαιτείται επιτάχυνση και μεγαλύτερη εμβάθυνση.

Σημαντικά βήματα έκανε η Ελλάδα στον ψηφιακό μετασχηματισμό το 2021, σύμφωνα με τον ΣΕΒ. Στο special report του ΣΕΒ, το οποίο συνοδεύεται από αναλυτικά infographics, παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία.

Σύμφωνα με την ανάλυση, τον τελευταίο χρόνο υλοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, συνεχίστηκαν οι ιδιωτικές επενδύσεις στα ψηφιακά συστήματα. Η Ελλάδα ανέβηκε τρεις θέσεις στην κατάταξη στο ρυθμιστικό περιβάλλον, ενώ ψηλά κινήθηκε η Έρευνα & Ανάπτυξη στον κλάδο ΤΠΕ (τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας).

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές υψηλής ταχύτητας και η εκπαίδευση STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) βελτιώθηκε. Τέλος, σύμφωνα με το special report του ΣΕΒ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα, αναβαθμίστηκε η χρήση των τεχνολογιών μέσα στην πανδημία.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου ο ΣΕΒ είχε παρουσιάσει στοιχεία για το πόσοι εργαζόμενοι μπορούν να δουλέψουν μόνο με τηλεργασία.

Ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα - Πρέπει να γίνουν περισσότερα - Τι διαπιστώνει ο ΣΕΒ

Όλα τα παραπάνω κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν έχουν ακόμα το απαιτούμενο βάθος και ταχύτητα ώστε να ανατρέψουν τη διαχρονική ψηφιακή υστέρηση της χώρας.

Η 25η θέση στην ΕΕ υποδηλώνει πως η ψαλίδα παραμένει ανοιχτή, μια και η υπόλοιπη ΕΕ βελτιώνεται εξίσου γρήγορα. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει σημαντικά προκειμένου να φτάσει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Ειδικότερα: 

  • Οι επενδύσεις σε ψηφιακά συστήματα παραμένουν μεν σημαντικές (11οι στην ΕΕ), αλλά συνεχίζουν να εστιάζουν σε συστήματα προηγούμενης γενιάς. 
  • Στο ρυθμιστικό περιβάλλον, η Ελλάδα ανέβηκε τρεις θέσεις (στην 23η), αλλά η απόσταση παραμένει σημαντική,  μια και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ απλοποιούν το ρυθμιστικό τους περιβάλλον εξίσου γρήγορα. 
  • Παρά τις συνεχείς βελτιώσεις στη Δημόσια Διοίκηση, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση. Αυτό αναδεικνύει τόσο το μεγαλύτερο εύρος και την ταχύτητα ενσωμάτωσης ψηφιακών λύσεων στην υπόλοιπη ΕΕ, όσο και την καθυστέρηση αντιμετώπισης δομικών προβλημάτων στην Ελλάδα (π.χ. μειωμένη διαλειτουργικότητα μητρώων, καθυστέρηση στην ψηφιοποίηση δικαιοσύνης, κλπ.).  

  • Στον κλάδο ΤΠΕ, η Έρευνα & Ανάπτυξη και η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι δυνατά στοιχεία (11η και 19η θέση). Όμως, οι λοιπές χώρες υπερτερούν σε όρους προστιθέμενης αξίας, απασχόλησης και εξωστρέφειας.
  • Οι σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και ειδικά σε δίκτυα υψηλής ταχύτητας δεν μειώνουν την συγκριτική απόσταση με την ΕΕ, καθώς και οι υπόλοιπες χώρες επενδύουν με εξίσου ταχείς ρυθμούς. 
  • Ως προς τις δεξιότητες, αν και η εκπαίδευση STEM βελτιώνεται, η διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας υστερεί σημαντικά. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα παραμένει χαμηλά (25η) συγκριτικά με την υπόλοιπη ΕΕ.

  • Στην κοινωνία η πανδημία αύξησε τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών (24η). Όμως, οι χώρες της ΕΕ έχουν καλύτερες επιδόσεις, κυρίως λόγω της υιοθέτησης της τεχνολογίας από περισσότερες ηλικιακές ομάδες.   
  • Η ταχύτερη υλοποίηση της Ψηφιακής Βίβλου πρέπει να μπει στο επίκεντρο της εθνικής προσπάθειας, μια και θα επιδράσει θετικά στις επόμενες μετρήσεις του Παρατηρητηρίου. Σήμερα, περίπου 145 από τα 453 έργα (ποσοστό 32%) είναι σε εξέλιξη, με τα περισσότερα σε εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών.
  • Στη σωστή κατεύθυνση είναι οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου για την ψηφιακή αναβάθμιση της οικονομίας. Αναμένουμε τις θετικές επιδράσεις στις νέες μετρήσεις του Παρατηρητηρίου, σύμφωνα με τον ΣΕΒ.

Ολόκληρο το special report για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα

Ta infographics του ΣΕΒ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις