Πολιτικη & Οικονομια

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε στον Γ. Οικονόμου για την Novartis

Μετά την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις αιχμές του πρώην αντιπρόεδρου της κυβέρνησης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος © Eurokinissi

Ευάγγελος Βενιζέλος: Απάντηση σε όσα είπε η Κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της για την υπόθεση Novartis.

Απάντηση στην προ ωρών δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έδωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ευάγγελος Βενιζέλος για Novartis - Αναλυτικά η ανάρτησή του

«Η χθεσινή μου δήλωση για τον διαχωρισμό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ των στελεχών του κόμματός του και των άλλων προσώπων - στόχων της σκευωρίας Novartis είχα την ελπίδα ότι θα τον διευκόλυνε να σκεφτεί το θεσμικό και ιστορικό υπόβαθρο αυτής της συζήτησης.

Δυστυχώς οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου με απογοήτευσαν. Προσωπικά δεν έχω ανάγκη από τη συγγνώμη του κ. Τσίπρα και δεν έχω αναθέσει την πολιτική και ηθική εκπροσώπησή μου σε κανένα. Ουδέποτε όμως μέχρι χθες είχαν διαχωριστεί οι στόχοι της σκευωρίας με βάση την κομματική τους ταυτότητα. Ο κ. Π. Πικραμμένος συκοφαντήθηκε ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, ιδιότητα που απέκτησε ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικράτειας. Ο κ. Ι. Στουρνάρας ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα. Ας μου επιτραπεί να πω ότι και εγώ ως αντιπρόεδρος και κυβερνητικός εταίρος της Κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου δεν εξέφραζα μόνο το ΠΑΣΟΚ του οποίου ήμουν Πρόεδρος. Ίσως κάτι θυμάται σχετικά ο κ. Μητσοτάκης ως μέλος της κυβέρνησης εκείνης.

Η αντίδραση μου αφορά την έλλειψη κατανόησης και σεβασμού των θεμελίων της μεταβολής που συντελέστηκε τον Ιούλιο του 2019. Δεν υποτιμώ τα εκλογικά ποσοστά που έλαβε το 2019 η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη. Οδηγηθήκαμε όμως στη μεταβολή των πολιτικών συνθηκών, επειδή κάποιοι έδωσαν πολυετή και σκληρό αγώνα, παίζοντας τη ζωή και την τιμή τους, για να μείνει η χώρα όρθια μέχρι το 2015 και στη συνέχεια προκειμένου να ανακοπεί ο κίνδυνος για την οικονομία, τη δημοκρατία και τον τόπο και να οδηγηθεί στην ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συμπράττοντες.

Κορυφαίο σημείο του αγώνα αυτού ήταν η απόκρουση και η κατάρρευση της σκευωρίας Novartis. Δυστυχώς τα πολιτικά και θεσμικά ανακλαστικά της σημερινής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά αυστηρώς τις αρμοδιότητες του νομοθέτη και του Υπουργού Δικαιοσύνης ως προς το πλέγμα των θεσμικών ανομιών της σκευωρίας Novartis ήταν και είναι ακόμη πολύ αργά. Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει, με κομματικά κριτήρια, να απαιτεί τη συγγνώμη του κ. Τσίπρα για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ας το κάνει.

Εγώ ζήτω από τον Πρωθυπουργό ως θεσμό να θυμάται την πρόσφατη ιστορία και να διασφαλίζει το νομοθετικό πλαίσιο του σεβασμού της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του καταλογισμού των ευθυνών.»

Ο Οικονόμου απαντά στον Βενιζέλο: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ως πρόεδρος της ΝΔ

Ερωτηθείς σχετικά, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι ο Πρωθυπουργός μίλησε «ως πρόεδρος της ΝΔ για τα στελέχη της παράταξης που στοχοποιήθηκαν από αυτή την πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά μεθόδευση της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ότι «προφανώς το ίδιο ισχύει για όλους τους ανθρώπους των οποίων η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί, ωστόσο ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να μιλάει εξ’ ονόματος άλλων κομμάτων. Είναι ζήτημα του κ. Ανδρουλάκη πως θα χειριστεί απέναντι στον κ. Τσίπρα το ζήτημα των στελεχών του δικού του κόμματος», είπε.

Βενιζέλος σε Μητσοτάκη για Novartis: Δεν δικαιούσαι να διαχωρίζεις τα πρόσωπα με κομματικά κριτήρια

Η αρχή έγινε χθες όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε αιχμές για την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης Novartis κατά την ομιλία του στη Βουλή, σημειώνοντας ότι παρέλειψε να μιλήσει για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν στο επίκεντρο της σκευωρίας. 

«Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα του ζήτησε επιτακτικά - μιλώντας εκ μέρους της παράταξής του, όπως τόνισε - να ζητήσει συγγνώμη από τα πολιτικά πρόσωπα που κατέστησαν στόχος της "σκευωρίας Novartis". Μνημόνευσε δε ως τέτοια τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο και τους υπουργούς Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Μάριο Σαλμά. Δεν ανέφερε το όνομα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, των πρώην υπουργών Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Κουτρουμάνη και το δικό μου ως πρώην αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ γιατί προφανώς δεν ανήκουμε στην παράταξή του», σημείωσε. 

Και συνέχισε τονίζοντας ότι «όταν ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στη Βουλή σε μια σκευωρία που έθεσε στο στόχαστρό της την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας δια του ευτελισμού της Δικαιοσύνης δεν δικαιούται να διαχωρίζει τα πρόσωπα που κατέστησαν στόχος με κομματικά κριτήρια. Το μόνο κριτήριο είναι θεσμικό». 

«Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να καταστήσει σαφές ότι υπερασπίζεται τους θεσμούς και όχι στελέχη της παράταξής του», κατέληξε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ