Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 20 - 26 Ιανουαρίου 2022

70.000 αυτοκίνητα, 5.000 φορτηγά και 35 εκχιονιστικά υπέστησαν συνολικά τη φημισμένη ελληνική ταλαιπωρία στον πανάκριβο αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εγκλωβισμένα αυτοκίνητα στην Αττική Οδό, στην έξοδο για την Δουκίσσης Πλακεντίας, από την ισχυρή χιονόπτωση που προκάλεσε η κακοκαιρία Ελπίδα
© ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τα νέα της εβδομάδας, 20-26 Ιανουαρίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

1.200 οχήματα έμειναν ακινητοποιημένα για τουλάχιστον 20 ώρες στην Αττική οδό, ως συνέπεια της παντελούς έλλειψης συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων φορέων, οι οποίοι μία ημέρα πριν είχαν δηλώσει πανέτοιμοι στην εθιμοτυπική σύσκεψη.

70.000 αυτοκίνητα, 5.000 φορτηγά και 35 εκχιονιστικά υπέστησαν συνολικά τη φημισμένη ελληνική ταλαιπωρία στον πανάκριβο αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού. Η εταιρεία έβλεπε το μπάχαλο αλλά άφηνε αυτοκίνητα να συνεχίζουν να μπαίνουν. Επιπρόσθετα, παρά το γεγονός ότι εκπονεί εδώ και χρόνια μελέτες περί crisis management, ουδείς μίλησε δημόσια για να ενημερώσει. Μάλλον δεν θα έχουν υπευθύνους ενημέρωσης οι άνθρωποι.

2.000 ευρώ θα λάβουν ως αποζημίωση όσοι οδηγοί υπέστησαν την ταλαιπωρία. Υπάρχουν φυσικά διάφορα αναπάντητα ερωτήματα. Το διχίλιαρο το δικαιούνται και όσοι εγκλωβίστηκαν στη Μεσόγειων ή την Κατεχάκη;

1.000 ευρώ θα είναι η αποζημίωση στους επιβάτες των τρένων που ταλαιπωρήθηκαν. Ίσως πρέπει να προβλέψουν και κάτι παραπάνω για όσους είχαν κλείσει πρώτη θέση…

5 Ειδικές Μονάδες Άμεσης Επέμβασης –«θηρία» τα βάφτισε χαϊδευτικά– παρουσίασε το Σάββατο ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, του οποίου επίσης είναι πρόεδρος. Την Κυριακή μάλιστα πραγματοποίησαν και άσκηση σε… πάρκινγκ. Όπου και μάλλον παρέμειναν.

42 οχήματα αντίθετα του Δήμου Αθηναίων βγήκαν το πρωί της Τρίτης τους δρόμους της πόλης.

5 βαρέα οχήματα, 7 οχήματα τύπου 4x4 εφοδιασμένα με αλατιέρες, 10 φορτωτές τύπου JcB και 6 τύπου bobcat ήταν ο στόλος του Δήμου.


79 από τις 2.500 γραμμές μέσης τάσης που αποτελούν το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, παρουσίασαν βλάβη το βράδυ της Δευτέρας  με αποτέλεσμα να επηρεαστούν χιλιάδες κατοικίες.

49 ήταν οι βλάβες το πρωί της Tρίτης με τους εργαζόμενους να καταβάλλουν υπερπροσπάθεια, νύχτα, μέσα στο χιόνι.

650 εργαζόμενοι και 180 οχήματα  του ΔΕΔΔΗΕ βγήκαν στους δρόμους και σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και την Πολιτική Προστασία συνέχιζαν μέχρι το βράδυ της Τρίτης να επιδιορθώνουν βλάβες.


49% της –πρώην startup– ελληνικής εταιρείας Viva Wallet απέκτησε ο θρυλικός, αμερικανικός, χρηματοπιστωτικός κολοσσός J.P. Morgan.

1,15 δισ. ευρώ θα δαπανήσει η J.P. Morgan για τη συγκεκριμένη επένδυση, καθώς θα πραγματοποιήσει και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

2 δισ. ευρώ τουλάχιστον αποτιμάται η Viva, ενώ έχει άδειες για δραστηριοποίηση σε 23 χώρες, γεγονός που εκτίμησε η J.P. Morgan.

51,5% του μετοχικού κεφαλαίου θα συνεχίσουν να ελέγχουν οι Έλληνες ιδρυτές της εταιρείας Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας.


2 (δύο) δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν στον Παλαμά Καρδίτσας καθώς εμπλέκονταν στην υπόθεση των εικονικών εμβολιασμών. Μιλάμε για τεράστια αύξηση στις απολύσεις Δ.Υ. ακόμη και μετά από εξωφρενικές πράξεις τους, καθώς το προηγούμενο νούμερο ήταν το 0 (μηδέν).


75 ετών άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο ο θρυλικός –και cult– παλαιστής Γιώργος Τρομάρας.

9 ετών ήταν όταν σήκωσε ένα γαϊδουράκι, μιμούμενος τον Δημήτρη Κωνσταντίνου, έναν αθλητή που παρουσίασε ένα πρόγραμμα μυϊκής δύναμης στο χωριό του.


31 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί τελικά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα εκλεγεί από τη βάση τόσο ο Πρόεδρος όσο και η Πολιτική Γραμματεία.

270.000 ψηφοφόροι υπενθυμίζεται ότι πήγαν στην κάλπη για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, γεγονός που –όσο και να το κάνουμε– αποτελεί ένα μέτρο σύγκρισης.

1.781.180 ψήφους έλαβε τον Ιούλιο του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.

178.000 ήταν ο πρώτος στόχος που είχαν θέσει στην Κουμουνδούρου για το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα του iSyriza.

100.000 μέλη ήταν ο αναθεωρημένος στόχος του iSyriza, όταν είδαν ότι «δεν τραβάει».

70.000 μέλη ήταν ο τελευταίος στόχος που ανακοινώθηκε, μετά αγνοείται η τύχη του.

20.000 μέλη περίπου είχε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του 2019.


30 άτομα συμμετείχαν σε γιορτή στο Cabinet Room της Ντάουνιγκ Στριτ, όπως αποκάλυψε το τηλεοπτικό δίκτυο ITV. Ο Μπόρις Τζόνσον δέχθηκε ένα πάρτι-έκπληξη με τούρτα γενεθλίων και τη σύζυγό του να τραγουδά μαζί με το προσωπικό το Happy birthday. Δεν μένει παρά να ευχηθούμε και εμείς: «καλή σας απόλαυση».

boris-johnson.jpg

20.000 ευρώ επιδότηση θα δώσει το κράτος για απόσυρση και αγορά ηλεκτρικού ταξί.

6.967 ηλεκτρικά αυτοκίνητα (όχι ταξί) ταξινομήθηκαν πέρυσι στη χώρα, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση με το 2019 όταν και είχαν ταξινομηθεί μόλις 480.


43% των Αμερικανών ενηλίκων εγκρίνουν την απόδοση του Μπάιντεν στην άσκηση των προεδρικών καθηκόντων του, ποσοστό που αποτελεί το –μέχρι τώρα– ναδίρ της προεδρίας του, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για το Reuters.


Verba Vollant

Γιώργος Πατούλης

«Είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε κάθε ενέργεια που απαιτείται, όπως η διάνοιξη των δρόμων ευθύνης μα». Αυτό υποσχέθηκε ο περιφερειάρχης την Κυριακή. Τρίτη πρωί, θα τον δικαίωνε ο απολογισμός αλλά αστάθμητοι παράγοντες τον υποχρέωσαν να καταλήξει σε αυτό: «Έγινε μεγάλη προσπάθεια απεγκλωβισμού γιατί το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι μπήκε βίαια ο καιρός».

Αριστείδης Μπαλτάς

«Το πρόγραμμα ενός κόμματος σαν το δικό μας, δεν μπορεί να είναι λεπτομερές ποτέ. Διότι μόλις βρεθείς σε πραγματικές συνθήκες να εφαρμόσεις, είναι παράγοντες και συγκυριακοί και δομικοί που δεν μπορείς να είχες λάβει υπόψιν». Μην προσπερνάτε έτσι τη φράση. Μιλάμε για την πιο όμορφη, σχεδόν λογοτεχνική περιγραφή της αλάνθαστης μεθόδου «βλέποντας και κάνοντας».

Χρήστος Στυλιανίδης

«Έχει αρχίσει μερικός απεγκλωβισμός οχημάτων από την Αττική Οδό στο Δαχτυλίδι, στην Κηφισίας και στην Πεντέλης. Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού στην Αττική». Ωραίο πράγμα να είσαι ενήμερος ακόμη και όταν η κατάσταση «στραβώσει». Όχι όμως 8 ώρες μετά και αφού έχει νυχτώσει. Τι σόι σχέδιο ήταν αυτό που χρειάστηκε τόσες ώρες ώστε να κάνει μια δήλωση ο αρμόδιος υπουργός και πολλές ώρες μέχρι να αποφασιστεί η εμπλοκή του στρατού;

Τζo Μπάιντεν

«A stupid son of a bitch». Έτσι χαρακτήρισε τον ρεπόρτερ Peter Doocie του Fox News ο συνήθως μειλίχιος Μπάιντεν, μετά από ερώτηση του τελευταίου για τον πληθωρισμό. Ίσως τώρα ο Πρόεδρος να συνεννοείται καλύτερα με τον προκάτοχό του, τον Ταγίπ, και γιατί όχι με τον Παυλάρα.

Αλέξης Τσίπρας

«Είναι ένας συνδυασμός κιτς αισθητικής με την προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης σε ένα εθνικό θέμα». Αυτή ήταν η γνώμη του πρώην πρωθυπουργού για την υποδοχή των Ραφάλ. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν είχαν την απαράμιλλη αισθητική του J.I. Panos όταν έκανε ορθόδοξο τρισάγιο στους Σαλαμινομάχους, πατώντας πάνω σε παλέτες στρωμένες με κόκκινο χαλί. Ακόμη και ο Ξέρξης θα σέβονταν.

Ματίνα Παγώνη

«Σας παρακαλώ! Αν είναι δυνατόν τώρα! Κ. Χασαπόπουλε, θα σοβαρευτούμε εδώ πέρα; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Μη με εκνευρίζετε τώρα! Είμαι προληπτική, δεν μπορώ αυτά τα πράγματα! Σε κηδεία πήγα;» Δεν ξέρω τι είναι πιο σοβαρό. Ότι μια επιστήμονας είναι προληπτική ή ότι σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή τη φίλεψαν κόλλυβα;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ