Πολιτικη & Οικονομια

Και με το πρόστιμο τι θα γίνει;

Δεν θα υπήρχε καλύτερη «εκδίκηση» από το να χρηματοδοτήσουν οι ανεμβολίαστοι νέες έρευνες για τα εμβόλια - και με την επιστήμη να στέλνει ευχαριστήριες κάρτες ονομαστικά

img_2485.jpg
Περικλής Δημητρολόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιασμός ηλικιωμένου κατά του covid-19
© Eurokinissi / ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗ

Σχόλιο για το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ που επιβάλλεται από τη Δευτέρα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Εκατό ευρώ τον μήνα. Αλλά για πόσους μήνες; Πόσο βαθιά θα βάλουν στην τσέπη το χέρι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 που προτίμησαν το διοικητικό πρόστιμο από τη βελόνα; Η κυβερνητική φωνή που είπε πως θα μπορούσαν να μην το βάλουν και καθόλου καταδικάστηκε ως φάλτσα και σίγησε αμέσως. Το πρόστιμο, λέει η κυβέρνηση, θα κοπεί με τον ΑΜΚΑ και θα βεβαιωθεί, ακριβώς όπως έχει προβλεφθεί. Και μάλλον δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Μπορεί οι περίπου 300.000 ανεμβολίαστοι να είναι χαμένοι ψήφοι για το κυβερνών κόμμα, αλλά το πολιτικό κόστος της απόσυρσης του μέτρου θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Καλύτερα να χαρατσώνεις ως αξιόπιστος παρά να χαρίζεις ως αναξιόπιστος. 

Αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο η ζυγαριά γέρνει υπέρ της διατήρησης του προστίμου. Με τους ανεμβολίαστους που δεν «λύγισαν» ούτε από το οικονομικό κόστος, η κυβέρνηση γνωρίζει πλέον με ονόματα και διευθύνσεις ποιο είναι το μπετόν αρμέ της άρνησης - και μάλιστα μιας ηλικιακής ομάδας που είναι και η πιο ευάλωτη απέναντι στον ιό. Η επιστήμη ξέρει απέναντι σε ποιους δεν μπορεί παρά να σηκώσει τα χέρια ψηλά - είναι πια καταχωρημένοι σε βάση δεδομένων. 

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία τέτοιων πληροφοριών σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης. Η επόμενη εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού μπορεί να γίνει όπως είχε προτείνει η αντιπολίτευση: Πόρτα - πόρτα ναι, αλλά χωρίς να χτυπάνε οι αρμόδιες υπηρεσίες τα κουδούνια στην τύχη. Από την άλλη, το κράτος θα βάλει θεωρητικά στα ταμεία του 300 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν σε έναν κοινωφελή σκοπό και με λίγη επικοινωνιακή χρυσόσκονη το πρόστιμο θα έχει κάνει το θαύμα του: Δεν θα υπήρχε καλύτερη «εκδίκηση» από το να χρηματοδοτήσουν οι ανεμβολίαστοι νέες έρευνες για τα εμβόλια - και με την επιστήμη να στέλνει ευχαριστήριες κάρτες ονομαστικά. 

Είναι εδώ όμως που επανέρχεται το αρχικό ερώτημα. Θα μπορούσαν αυτά τα 30 εκατομμύρια να γίνουν 60; «Αντέχει» το μέτρο δεύτερο μήνα εφαρμογής; Η απάντηση είναι πως όσο εξασθενεί ο ιός τόσο εξασθενεί η δυναμική των μέτρων. Η Όμικρον μοιάζει να είναι μια σοφή παρέμβαση της φύσης απέναντι στην ανθρώπινη ανοησία, ένα φυσικό υποκατάστατο του εμβολίου που κάνει πολλούς να ασθενούν αλλά ήπια και για λίγο. Η χαλάρωση των μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα που προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας δεν μπορεί επομένως παρά να παρασύρει και το πρόστιμο. Θα σταματήσει να κόβεται. Αφού όμως θα έχει κοπεί τουλάχιστον μια φορά και για κάθε μπράτσο που δεν πόνεσε θα πονέσει η τσέπη. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ