Πολιτικη & Οικονομια

Let’s go, Trumpism

Ο τραμπισμός δεν έχει να κάνει μόνο με τους οπαδούς τού πρώην Προέδρου των ΗΠΑ: είναι διεθνής, και αναγνωρίσιμος

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χέρι που κρατά πινακίδα στην οποία αναγράφεται η φράση Let's Go Brandon
© Mario Tama/Getty Images/Ideal Image

Σχόλιο για την εξύβριση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από πολίτη, με τη φράση «Let's go Brandon», κατά τη διάρκεια χριστουγεννιάτικου τηλεφωνήματος.

Υπάρχει μία διόλου ευάριθμη κατηγορία πολιτών που ζουν σε διάφορα κράτη, ασπάζονται ποικίλες ιδεολογίες —ή και καμία—, μα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι τραμπικοί. Δηλαδή, μπορεί να είναι δεξιοί, αριστεροί, ακόμα και κεντρώοι, ό,τι θέλεις, αλλά βασικά και πάνω από όλα τα άλλα είναι τραμπικοί. Ο τραμπισμός τούς σκεπάζει σαν ομπρέλα, αφήνοντας να γλιστρήσει από πάνω τους οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να τους πέσει στο κεφάλι. Γουστάρουν το χάος, μισούν την πρόοδο, θέλουν να ψοφήσει με πόνους η κατσίκα του γείτονα, αγαπούν το κλεμμένο χρήμα (κλεμμένο από τρίτους ή από το κράτος), απολαμβάνουν τη χυδαιότητα σε κάθε της μορφή, κι αν ήταν στο χέρι τους θα πατούσαν το κουμπί της ηλεκτρικής καρέκλας για μία σειρά θανατικές εκτελέσεις μισητών αντιπάλων. Χαίρονται τη γλίτσα και την επιζητούν. Τους αρέσει η γεύση της.

Διάβαζα την είδηση για το περιστατικό κατά το οποίο ο Τζο Μπάιντεν, τηρώντας την παράδοση που θέλει τους Προέδρους των ΗΠΑ και τους συντρόφους τους να συνομιλούν με πολίτες στην ειδική τηλεφωνική γραμμή για την παρακολούθηση της πορείας του Άι Βασίλη, άκουσε να τον βρίζει ένας από δαύτους σε ζωντανή σύνδεση. Ο χυδαίος αυτός τύπος αυτός χρησιμοποίησε μια προσβλητική έκφραση, πολύ δημοφιλή εσχάτως στις τάξεις των οπαδών του Τραμπ, το «Let’s go, Brandon», η οποία στην πραγματικότητα σημαίνει: «Fuck you, Biden».

Η ιστορία με τη φράση αυτή ξεκίνησε, λέει, προ τριών μηνών περίπου, όταν μία δημοσιογράφος του NBC, παίρνοντας συνέντευξη από τον Μπράντον Μπράουν, νικητή σε κούρσα τού NASCAR, ντράπηκε και έσπευσε να πει δυνατά για να καλύψει την οχλαγωγία από τις εξέδρες: «Μπορείτε να ακούσετε τις φωνές του πλήθους: “Εμπρός, Μπράντον” [“Let’s Go, Brandon”]». Στην πραγματικότητα, μία ομάδα αντρών ακουγόταν ολοκάθαρα να φωνάζει: «Fuck you, Biden». Η προσπάθεια της δημοσιογράφου να εξωραΐσει την κατάσταση μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε σλόγκαν, που «επιτρέπει» τη δημόσια εξύβριση του Τζο Μπάιντεν χωρίς να προφέρει κανείς την F word. Πέραν των white trash οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί πρώτης τάξεως —διαβάζουμε— έχουν χρησιμοποιήσει έκτοτε τη συγκεκριμένη κωδικοποιημένη διατύπωση, καλυπτόμενοι με θρασυδειλία κτήνους πίσω από την αθώα «επευφημία», και όντας σίγουροι πως δεν θα μπει «μπιπ» στα βίντεο που θα απαθανατίσουν την ηρωική τους πράξη.

Δεν ξέρουμε αν οι οπαδοί του Τραμπ ξεσήκωσαν το «Fuck you, Biden» από τους Έλληνες τραμπικούς και το αντίστοιχο «σύνθημά» τους για τον Μητσοτάκη — ένα σύνθημα που ξεσηκώνει και δονεί τους ζωώδεις Χρυσαυγίτες στις αντιεμβολιαστικές τους πορείες, ανάμεσα σε άλλα προγλωσσικά που πασχίζουν —όχι πάντοτε με επιτυχία— να αρθρώσουν. Δεν ξέρουμε επίσης αν ποτέ επινοηθεί και στα μέρη μας μια «κωδική» έκφραση για να βρίζουν τον Μητσοτάκη: μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Αυτό που ξέρουμε με σιγουριά είναι ότι υπάρχει μία κατηγορία πολιτών που ζουν σε διάφορα κράτη, ασπάζονται διάφορες ιδεολογίες —ή και καμία—, μα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι χυδαίοι — είναι τραμπικοί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ