Πολιτικη & Οικονομια

Λοβέρδος: Αυτοχρηματοδότηση των ΑΕΪ

Μέσα από την ΕΕ και την ιδιωτική πρωτοβουλία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
73992-149366.jpg

Αυτοχρηματοδότηση των ΑΕΪ, είτε από προγράμματα της ΕΕ, είτε από συνεργασίες με την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και γενικότερα απελευθέρωσή τους από το ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο της ενιαίας αρχής πληρωμών, αποφασίστηκε σήμερα, σε κυβερνητική σύσκεψη υψηλού επιπέδου.

Ειδικότερα, η παραπάνω κατεύθυνση αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου, του υπουργού παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα.

«Πάρθηκε μια σημαντική απόφαση», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας μετά τη σύσκεψη. «Πρόκειται για αντίμετρο στις περικοπές 12%- 18% στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και 30% σε ό,τι αφορά την έρευνα. Αφού οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να ιδρύονται νέα πανεπιστήμια, προσθέτουμε τη δυνατότητα να μπορούν να αυτοχρηματοδοτούνται, απευθυνόμενα είτε σε προγράμματα της ΕΕ είτε στην ιδιωτική πρωτοβουλία», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Να προσαρμοστούμε σε όσα ισχύουν στις χώρες του δυτικού ημισφαιρίου και ιδιαίτερα στην ΕΕ, να απελευθερώσουμε απότην ενιαία αρχή πληρωμών τα ερευνητικά κέντρα του ιδιωτικού δικαίου, τα ινστιτούτα, τους ειδικούς λογαριασμούς των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων που ανήκουν στο δημόσιο».

Μ.Φ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ