Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 25 Νοεμβρίου - 1 Δεκεμβρίου 2021

10 γύρους χρειάστηκε ο Ελληνοαυστραλός ουγμάχος Τζορτζ Καμπόσος για να κερδίσει τον Τεόφιμο Λόπες στο Madison Square Garden και να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 808
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ελληνοαυστραλός πυγμάχος Τζορτζ Καμπόσος
Ο Ελληνοαυστραλός πυγμάχος Τζορτζ Καμπόσος

Τα νέα της εβδομάδας, 25 Νοεμβρίου - 1 Δεκεμβρίου 2021. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

813 εκλογικά κέντρα σε όλη την χώρα «έστησε» το Κίνημα Αλλαγής για την εκλογή νέου προέδρου, αλλά δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν για συμμετοχή μέσω internet ακόμη και με την πανδημία να καλπάζει. Κάποιοι σύντροφοι επιθυμούν ανανέωση, αλλά όχι και να χαλάσουμε τις παραδόσεις με τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια.

3 ευρώ είναι το κόστος για τη συμμετοχή στις εκλογές, καθώς απαιτείται εγγραφή για να γίνει κάποιος είτε φίλος είτε μέλος του κόμματος. Υπάρχουν επιλογές στη «δημοκρατική παράταξη», μια εντελώς διαφορετική ιδεολογική προσέγγιση από εκείνη της ΝΔ, που έλεγε «είσαι φίλος, γίνε μέλος».


7.200 ευρώ θα είναι το ανώτατο πρόστιμο για όσους Αυστριακούς αρνηθούν να εμβολιαστούν από τον προσεχή Φεβρουάριο, οπότε και ο εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός, σύμφωνα με προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης. Υποθέτω ότι θα βρεθούν και εκεί «θεματοφύλακες του Συντάγματος» που θα κάνουν μήνυση σε όποιον τολμήσει να τους ελέγξει ζητώντας 2 εκατομμύρια ευρώ. Άρα θα βγουν κερδισμένοι.


180.000 ευρώ αλλά και μια σειρά από προνόμια θα λάβουν όσοι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας συμμετάσχουν στην εθελούσια έξοδο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

2 μέχρι 5 χρόνια άδεια μπορούν να λάβουν εναλλακτικά οι τραπεζοϋπάλληλοι απολαμβάνοντας από πλήρεις μέχρι το 50% των αποδοχών του. Μετά το πέρας της περιόδου θα απολύονται λαμβάνοντας και τη νόμιμη αποζημίωση.


8.239 υπηκόους τρίτων χωρών απέλασε η Frontex τους πρώτους έξι μήνες του 2021, γεγονός που σηματοδοτεί αύξηση κατά 9% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε. Διάφορες ΜΚΟ χαρακτηρίζουν την εξέλιξη ανησυχητική, χωρίς καν να εξετάζουν τα στοιχεία όσων απελάθηκαν. Μια σειρά από ελληνικά media συμπαρίστανται στις ΜΚΟ.

4.938 άτομα απομακρύνθηκαν προς 28 προορισμούς, χρησιμοποιώντας 169 πτήσεις τσάρτερ κατά την ίδια περίοδο.

2.742 άτομα, ή το 56% του συνόλου, πέταξαν με τσάρτερ από τη Γερμανία.

124 άτομα, ή μόλις το 3%, πέταξαν από την Ελλάδα.


581,8 δισ. ρούβλια (7,8 δισ. δολ.) ήταν τα κέρδη της Gazprom για το γ΄ τρίμηνο, αντανακλώντας τις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου.

313,40 δολ. ανά 1.000 κυβικά μέτρα ήταν η μέση τιμή του φυσικού αερίου στο γ΄ τρίμηνο, έναντι των 117,2 εκατ. δολαρίων πριν από έναν χρόνο. Γάτα ο Πούτιν, κάμερα σε μένα.


89% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας ή θανάτου στις ομάδες κινδύνου έναντι του κορωνοϊού αποδείχθηκε το σκεύασμα Paxlovid της Pfizer, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά.

180.000 δόσεις θεραπείας θα έχουν παραχθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Προφανώς δεν φθάνουν για όλους, αλλά ούτως ή άλλως οι αρνητές δεν αναμένεται να το εμπιστευθούν καθώς δεν ξέρουν τι θα έχει μέσα…


700 δολάρια ήταν η τιμή του κρυπτονομίσματος Όμικρον, το πρωί της Δευτέρας, έχοντας δεκαπλασιάσει την αξία του από το Σάββατο. Το νόμισμα δημιουργήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου και, παρότι δεν έχει προφανώς σχέση με τη νέα μετάλλαξη, εκτιμάται ότι το όνομά του έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκτόξευση της τιμής.

0,7 δολ. κόστιζε στις 21 Οκτωβρίου το κρυπτονόμισμα Squid.

2.856 δολάρια έφθασε η δημοφιλία του δέκα ημέρες αργότερα, χάρη στη σειρά «Squid Game». Μία ημέρα μετά ωστόσο κατακρημνίστηκε, στα 0,003 δολάρια. Παιχνίδι πιο επικίνδυνο και από τη σειρά του Netflix.


364 λεπτά, περίπου 6 ώρες την ημέρα, ο μέσος όρος τηλεθέασης τον Δεκέμβριο του 2020, σύμφωνα με έρευνα της Nielsen.

227 λεπτά είδαν τηλεόραση οι Έλληνες τον Αύγουστο του 2020, ήτοι λίγο κάτω από 4 ώρες ημερησίως.

487 και 429 λεπτά τηλεόραση ημερησίως παρακολουθούν γυναίκες και άνδρες (αντιστοίχως) άνω των 55 ετών. Δηλαδή ένα φουλ οκτάωρο.

2.178.000 θεατές παρακολούθησαν την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, οδηγώντας τη συγκεκριμένη μετάδοση στην κορυφή της τηλεθέασης για το 2020.


83 πλατάνια θα φυτευτούν κατά μήκος της Πανεπιστημίου, τα έργα ανάπλασης της οποίας ξεκίνησαν την Κυριακή.

4 μήνες θα χρειαστούν να ολοκληρωθεί το έργο, χρόνος που συμβάλλει στο να παραμείνει εργοτάξιο το κέντρο  κατά το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη.

2.260 τ.μ. χώρων πρασίνου θα παραδοθούν τελικά στους δημότες και σε όποιους άλλους τα βάλουν στο μάτι.


17% αυξήθηκε ο αριθμός των POS την τελευταία τριετία στην Ελλάδα. Προστέθηκαν περίπου 116.000 τερματικά. Διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών ωστόσο, «ταλαιπωρούνται» ανεξήγητα από «διαρκείς» βλάβες, όταν ο πελάτης θέλει να πληρώσει με κάρτα.

49% αύξηση πέτυχε το ίδιο διάστημα η Τσεχία και 40% η Αλβανία.

76.132 τερματικά ανά εκατομμύριο κατοίκων υπάρχουν στην Ελλάδα κατατάσσοντας τη χώρα μας στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

3,7% αυξήθηκε το 2020 ο αριθμός των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στην Ευρωζώνη σύμφωνα με την ΕΚΤ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 101,6 δισ.


27 Ρώσοι διπλωμάτες θα απελαθούν από τις ΗΠΑ στις 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, που επεσήμανε ότι η πρεσβεία του αντιμετωπίζει πρόβλημα ανθρώπινου δυναμικού.

120 εργαζόμενοι απέμειναν στην πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ από 1.200 στις αρχές του 2017, έπειτα από μια σειρά απελάσεων και περιορισμών.


10 γύρους χρειάστηκε ο Ελληνοαυστραλός πυγμάχος Τζορτζ Καμπόσος για να κερδίσει τον Τεόφιμο Λόπες στο Madison Square Garden και να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής.

20-0 είναι το ρεκόρ του σε επαγγελματικούς αγώνες. Τους μισούς τούς κέρδισε με knock out.


Verba Volant

Νίκος Φίλης

«Ο φράχτης στον  Έβρο περιορίζει και διαχωρίζει τη Θράκη από την υπόλοιπη χώρα». Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή ο σύντροφος ήταν κουμπούρας στη γεωγραφία ή θεωρεί τη Θράκη μέρος της χώρας που βρίσκεται στην από κει πλευρά του φράχτη.

Γιώργος Παπανδρέου

«Δεν θα αναστηθεί το ΠΑΣΟΚ με τις ψήφους ή τους παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί την επόμενη μέρα θα ξυπνήσουμε  με ένα παράρτημα της ΝΔ που θα έχει περιτύλιγμα μόνο την ταμπέλα ΠΑΣΟΚ και τον ήλιο μας». Ο πρώην πρωθυπουργός «τα ρίχνει» αμένσιοτα στον Λοβέρδο, ενώ την ίδια στιγμή, στην ίδια ομιλία, κατακεραύνωσε τα σκοτεινά συμφέροντα ότι τον «χτυπούν και προσωπικά».

Παναγιώτης Ψωμιάδης

«Εγώ ο ίδιος είμαι πρόκληση, είμαι μόδα, είμαι έρωτας». Ο νομάρχης της καρδιάς μας απέκτησε αυτοπεποίθηση και μπαίνει «στη φάρμα». Παρακαλούνται οι κυρίες και οι δεσποινίδες να απομακρυνθούν απ’ τις οθόνες. Δεν θέλει και πολύ ο έρως να γίνει πάθος για έναν τόσο προκλητικό άνδρα.

Δ. Παπαδημούλης  

«Προτιμώ να με ρωτάνε γιατί φεύγω παρά γιατί μένω ακόμη». Η στήλη χάνει έναν στυλοβάτη. Όλοι όμως γνωρίζουν γιατί φεύγει, πιθανότερο είναι να τον ρωτούν γιατί έμενε. Άλλωστε, στις ΗΠΑ, ένας μεγιστάνας του real estate έγινε πρόεδρος. Ποτέ δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή.

Γρηγόρης Πετράκος 

«Η Ματίνα Παγώνη δεν έχει ιδέα για τα εμβόλια». Ο διάσημος γιατρός-αρνητής-παίκτης ριάλιτι-τραγουδιστής-πολιτικός βάζει στη θέση της την απλή παθολόγο, καθώς ο ίδιος εκφράζει άποψη σαν ψυχολόγος-κοινωνιολόγος- μορφωμένος και πάνω απ’ όλα πολίτης-θεματοφύλακας του Συντάγματος.

Χρήστος Σπιρτζης

«Τον ηγέτη που μπορεί, τον έχουμε. Το κόμμα που μπορεί, οφείλουμε να το φτιάξουμε». Σε σχετικό άρθρο του, ο τομεάρχης προστασίας του πολίτη, «δείχνει την έξοδο» στους παραδοσιακούς συριζαίους. Στόχος του, να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ πριν το ΠΑΣΟΚ ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ