- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ανάπτυξη 6,7% εφέτος και 4,8% το 2022, προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα στην εξαμηνιαία έκθεσή του.
Ανάπτυξη 6,7% εφέτος και 4,8% το 2022, προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, ενώ για το 2023 εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,9%.
Η ισχυρή ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Οργανισμό, προβλέπεται καθώς η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης ενισχύουν τα εισοδήματα και τις επενδύσεις, ενώ η κρατική στήριξη θα συνεχίσει - σε περιορισμένη έκταση - και το 2022 να στηρίζει τα εισοδήματα και την κατανάλωση, με περαιτέρω ώθηση να δίνεται από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από την αρχή του νέου έτους. Οι εξαγωγές θα ενισχυθούν από την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης και του παγκόσμιου τουρισμού.
Οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επιταχυνθούν το 2022, καταγράφοντας αύξηση 17,3% και 4,4%, αντίστοιχα, από 14% και 2,1% εφέτος. Οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν 14,2% εφέτος και 13% το επόμενο έτος.
Η ανεργία εκτιμάται ότι θα μειωθεί εφέτος στο 14,6% από 16,3% πέρυσι, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά και το 2022 στο 12,9%.
Ένας βασικός κίνδυνος, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι η επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης να οδηγήσει σε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να περιορίσει την ανάκαμψη του τουρισμού.
Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξάνονται και από τα μέσα του 2021 κινούνται πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών στη μεταποίηση, τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο, αλλά σημειώνει ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι πιθανόν να περιορισθούν λόγω της αργούσας παραγωγικής δυναμικότητας της οικονομίας. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2022 στο 3,1% σε μέσα επίπεδα έναντι 0,4% φέτος και ο δομικός πληθωρισμός - που δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού - να διαμορφωθεί στο 1,9% από -1,2%, αντίστοιχα.
«Η εξελισσόμενη δημοσιονομική στήριξη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ανάκαμψης εν όψει των συνεχιζόμενων μετωπικών ανέμων και της αβεβαιότητας. Οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να ενισχυθούν για να στηρίξουν την ανάπτυξη. Αυτό, μαζί με ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο, θα συνέβαλε στη δημοσιονομική βιωσιμότητα», σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι «η καλύτερη στόχευση των μέτρων στήριξης, όπως των μειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ για τομείς, όπως η διασκέδαση, θα ενίσχυαν τον αντίκτυπό τους».
Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί από 9,6% του ΑΕΠ φέτος στο 4% το 2022, ενώ για το 2023 προβλέπεται να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι κορυφώθηκε πέρυσι στο 206,3% του ΑΕΠ και ότι θα μειωθεί φέτος στο 192% και περαιτέρω στο 180,6% το 2022 και στο 174,6% το 2023.
Ο ΟΟΣΑ συνιστά την εστίαση σε ενεργητικά προγράμματα στην αγορά εργασίας και στην εκπαίδευση, την εφαρμογή μέτρων για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα, όπως την περαιτέρω πρόοδο στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και την ολοκλήρωση των προσπαθειών για την αποκατάσταση της ευρωστίας των τραπεζών. «Η εφαρμογή ενός περιεκτικού σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή -που επηρεάζει ήδη την Ελλάδα - και τον μετριασμό της θα είναι επιτακτική για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης»,
ΟΟΣΑ: Προβλέπει ανάπτυξη 4,5% για την παγκόσμια οικονομία το 2022 και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού
Tην ίδια ώρα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού, ο οποίος όμως θα κινηθεί σε επίπεδα υψηλότερα από την προ κορονοϊού περίοδο.
«Η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να συνεχισθεί, αλλά με την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ να επιβραδύνεται συν τω χρόνω, από 5,6% το 2021 στο 4,5% το 2022 και στο 3,2% το 2023», αναφέρει η έκθεση.
Για την Ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 5,2% εφέτος στο 4,3% το 2022 και στο 2,5% το 2023, ενώ για τις ΗΠΑ θα αποκλιμακωθεί από 5,6% εφέτος στο 3,7% και 2,4%, αντίστοιχα. Σημαντική θα είναι η επιβράδυνση και της κινεζικής οικονομίας, με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της να υποχωρεί από 8,1% εφέτος στο 5,1% το 2022 και το 2023.
Η ανάκαμψη αναμένεται να παραμείνει άνιση, σημειώνει ο Οργανισμός, «με τις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες να προβλέπεται ότι θα επανέλθουν στην προ της πανδημίας πορεία ανάπτυξής τους το 2023, αλλά με υψηλότερο χρέος και με τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης να παραμένει υποτονικός».
Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα είναι υψηλότερος από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία σε πολλές χώρες, αν και θα παραμείνει σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένος με τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, σημειώνει η έκθεση. Οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή προβλέπεται να κορυφωθούν στο τέλος του 2021 και στη συνέχεια να μειωθούν σε επίπεδα που θα είναι συνεπή με τις υφιστάμενες πιέσεις από τη σταδιακή αύξηση του κόστους εργασίας και τη μείωση της αργούσας παραγωγικής δυναμικότητας σε όλο τον κόσμο. Στις οικονομίες του ΟΟΣΑ ως σύνολο, ο ετήσιος πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί περί το 3,5% στο τέλος του 2022 από περίπου 5% στο τέλος του 2021 και να υποχωρήσει περαιτέρω στο 3% το 2023.
Η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά στη διετία 2022-23, αν και σε διαφορετικό βαθμό από χώρα σε χώρα, με το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή του ΟΟΣΑ να υποχωρεί σε λίγο πάνω από 5%, δηλαδή σε ποσοστό χαμηλότερο από την προ κορονοϊού περίοδο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αιχμηρή απάντηση στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων που άνοιξε θέμα συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα
Τι ισχύει για τις λαϊκές αγορές
Σφοδρή κριτική του άλλοτε στενού του συνεργάτη
Μετά τις αναφορές του πρώην επικεφαλής της ΑΔΑΕ για τη δημοσιογραφία
Έφερε ως παράδειγμα τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2023 στον Δήμο Αθηναίων
Να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι περιουσίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας
Παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΑΔΑΕ κατά του δημοσιεύματος - Απάντηση του εκδότη σε υψηλούς τόνους
Το ακραίο τοξικό κλίμα που επικρατεί στον δημόσιο λόγο, αποτελεί βασικό παράγοντα της απογοήτευσης και της αποστροφής του εκλογικού σώματος από την κάλπη
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Τα μέτρα για ακρίβεια, ενέργεια και μεταρρυθμίσεις
Ξεκινά η διαδικασία - Σχέδιο για σύγχρονο κόμβο logistics, ναυπηγικής και ενέργειας
Εντός Ιουνίου ξεκινά το πρόγραμμα των 500 εκατ. ευρώ - Κάλυψη δαπανών έως 95%
Πολιτική αντιπαράθεση μετά το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας
Η έγκριση βασίστηκε σε συγκοινωνιακή μελέτη και προκαταρκτική μελέτη βιωσιμότητας
Η ανάρτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για τη σύγκρουση που ξέσπασε μετά το πρωτοσέλιδο του Documento
Συνάντηση με την Ειρήνη Πική στο Προεδρικό - Στο επίκεντρο η Έκθεση της Επιτροπής Σοφών
Ο επικεφαλής της Metron Analysis σχολιάζει τη διαμάχη - Προειδοποιεί για ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό
«Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής
«Ο Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός θα αποτελέσει την πιο σημαντική παρακαταθήκη του στην πατρίδα»
Η ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας
Στο νοσοκομείο βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες δίνοντας μάχη με τον καρκίνο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.