Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 18-24 Νοεμβρίου 2021

14 ιερείς στη Ζάκυνθο τέθηκαν σε αργία από τον σεβασμιότατο, τοπικό Μητροπολίτη, επειδή είναι ανεμβολίαστοι.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 807
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14 ιερείς στη Ζάκυνθο τέθηκαν σε αργία από τον σεβασμιότατο, τοπικό Μητροπολίτη, επειδή είναι ανεμβολίαστοι.

Τα νέα της εβδομάδας, 18-24 Νοεμβρίου 2021. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

53% μειώνει τα νέα κρούσματα COVID-19 η χρήση μάσκας, σύμφωνα με έρευνα διεθνούς ομάδας επιστημόνων από την Κίνα, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό British Medical Journal. Εμπειρικοί «επιστήμονες» από την Ελλάδα συνεχίζουν να αντικρούουν τα ευρήματα, χαρακτηρίζοντας τη μάσκα ως «φίμωτρο».

25% μειώνει τα νέα κρούσματα η φυσική απόσταση, σύμφωνα με την ίδια διεθνή έρευνα. Μικρότερο το ποσοστό, μικρότερο και το «ρίσκο».

98,1% μειώθηκαν τα κρούσματα κατά τις ώρες αιχμής στα Μέσα Μεταφοράς με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων, σύμφωνα με έτερη έρευνα του Πανεπιστημίου της Σεούλ και του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

95% αποτελεσματική στην πρόληψη της νόσησης από SARS-CoV-2 είναι η τρίτη δόση του εμβολίου, σύμφωνα με νέες οδηγίες του FDA. Σύμφωνα με την άποψη του Παύλου του Πολάκη (sic για να ακουστεί και η άλλη άποψη), τα εμβόλια δεν πιάνουν τη μετάλλαξη Δέλτα οπότε διαλέγετε και παίρνετε την άποψη που σας μοιάζει πιο έγκυρη.

50% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 έχουν όσοι διαμένουν σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με μελέτη ενός Έλληνα ερευνητή από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας στη Βαρκελώνη.


35 μαθητές κινδυνεύουν να χάσουν τη σχολική χρονιά στη Λάρισα, καθώς οι γονείς τους αρνούνται να κάνουν self test για τον κορωνοϊό. «Τη θα πάθουν άμα δαιν πανε για μηα χρονιά σχολήο», αναρωτήθηκε εύλογα γονιός-αρνητής στα social media.

24 εξ αυτών είναι μαθητές δημοτικού και 11 είναι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.

3 χρόνια φυλάκιση θα είναι η ποινή για τους συγκεκριμένους γονείς, μετά την αλλαγή του ποινικού κώδικα που αναμένεται να ισχύσει από μέρα σε μέρα.


7 μήνες μετά την έκδοσή του θα παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών.

75% του ενηλίκου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.

85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι.

62% των Ελλήνων τάσσονται υπέρ της εισόδου των ανεμβολίαστων με rapid test ακόμα και στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με έρευνα της ALCO.

300 ευρώ πρόστιμο θα επιβάλλεται σε πιστούς που θα βρεθούν χωρίς τεστ σε ναούς.


«30 εκατ. επισκέψεις στα ΚΕΠ θα γλιτώσουμε με το ψηφιακό «γνήσιο υπογραφής» που είναι διαθέσιμο από την Παρασκευή. Ένα δάκρυ κύλησε από τα υγρά μάτια των μερακλήδων του δημοσίου.


12 και πλέον λίρες Τουρκίας χρειάζονται για να αγοράσει κανείς ένα και μόνο δολάριο.

40% είναι οι απώλειες του νομίσματος από την αρχή του έτους αλλά ο Ερντογάν καμώνεται πως διοικεί με πυγμή μια ισχυρή χώρα. Οι κάτοικοί της ωστόσο δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα στοιχειώδη, όπως ψωμί ή γάλα, και η κυβέρνηση κάνει έκκληση στα super markets να απορροφήσουν τις αυξήσεις των τιμών. Η οικονομία είναι το ατού τους.


11 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του Instagram σε παιδιά και εφήβους και για να διαπιστώσουν εάν τυχόν η μητρική εταιρεία του Instagram, το Facebook, ή Meta όπως ονομάζεται πλέον, παραβίασε τον νόμο αγνοώντας πιθανώς εσωτερική έρευνα που έδειξε ότι η εφαρμογή έχει δυσμενείς επιπτώσεις στους νέους. Για παρερμηνεία της έρευνας έκανε λόγο ο Ζούκεμπεργκ. Πάλι καλά που δεν μίλησε για μονταζιέρα.


43% των Ελλήνων είναι «αρνητές Black Friday» σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Picodi, καθώς δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν. Βέβαιοι ότι θα συμμετάσχουν είναι μόνον το 15%.

41% δηλώνουν ότι οι μεγαλύτερες εκπτώσεις θα τους ενθάρρυναν να συμμετάσχουν.

206 ευρώ θα δαπανήσει ο μέσος καταναλωτής στη φετινή Black Friday, έναντι 164 ευρώ που δαπάνησε πέρυσι.


852 διαφορετικές φοροαπαλλαγές περιλαμβάνει ο φετινός προϋπολογισμός, έναντι 763 του περσινού.

8,5 δισ. ευρώ είναι το κόστος των συγκεκριμένων φοροαπαλλαγών τις οποίες απολαμβάνουν 3,3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

40.000 επιχειρήσεις κερδίζουν έκπτωση 1 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος.


11,9 μονάδες είναι το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατο γκάλοπ της εταιρείας Marc για το Πρώτο Θέμα. Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο προτρέπει τον πρωθυπουργό «να φύγει, αν δεν μπορεί». Ίσως διότι καταλαβαίνει ότι, με τόση διαφορά, το να ζητήσει εκλογές θα μοιάζει περισσότερο με απονενοημένο διάβημα.

9,7 μονάδες είναι η διαφορά και σε έρευνα της ALCO για το OPEN. Ίσως η μόνη ελπίδα να είναι έρευνες εταιρειών όπως η Bridging Europe και η Vox Pop, οι οποίες εμφάνιζαν ντέρμπι στις ευρωεκλογές του 2019.

1 μονάδα διαφορά δίνει η ALCO  και στο έτερο ντέρμπι, μεταξύ Ανδρουλάκη και Λοβέρδου για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.


70% των διαμερισμάτων του Μarina Tower στο Ελληνικό έχουν ήδη προπωληθεί.

11.500 ευρώ το τετραγωνικό φθάνουν οι τιμές για τα συγκεκριμένα διαμερίσματα που έγιναν ανάρπαστα. Υπάρχουν και πιο οικονομικές λύσεις με 7.500 ευρώ ανά τετραγωνικό.


6-8 εβδομάδες χρειάζεται η αποκατάσταση ενός αποκολλημένου αμφιβληστροειδούς. Έτσι δικαιολογείται η απουσία της στήλης, το προηγούμενο διάστημα.


14 ιερείς στη Ζάκυνθο τέθηκαν σε αργία από τον σεβασμιότατο, τοπικό Μητροπολίτη, επειδή είναι ανεμβολίαστοι. Αντλώντας τεχνογνωσία από τους παραδοσιακούς αριστεριστές, πέταξαν «τρικάκια» στα οποία χαρακτηρίζουν «σατανική» την απόφαση. Είναι προφανές ότι ο «οξαποδός» έβαλε το χεράκι του για να στερηθούν τη μισθοδοσία τους, όπως αναφέρουν οι «αποφασισμένοι για όλα Ζακυνθινοί». 


Verba Volant

Γιάνης Βαρουφάκης

«Θα προσπαθήσω να συγκρατηθώ. Και νομίζω ότι θα τα καταφέρω»! Αυτή ήταν η αντίδραση του «με ένα ν» στο άκουσμα της είδησης ότι ο Τσίπρας θα κάνει αντι-διάγγελμα αμέσως μετά τον Μητσοτάκη. Το να τρολάρει βεβαίως τον άνθρωπο που τον έκανε Υπουργό Οικονομικών την κρισιμότερη στιγμή της νεότερης ιστορίας, δεν είναι δείγμα καλών τρόπων.

Άκης Σκέρτσος

«Δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να λέει ότι οι αστυνομικοί μεταδίδουν τον ιό». Ο εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός, συνειδητοποίησε τη δύναμη της προπαγάνδας και μπήκε στο κλειστό club όσων οι φράσεις απομονώθηκαν και έμειναν στην ιστορία. Όπως το «Μαζί τα φάγαμε» ή το «Λεφτά υπάρχουν». Στην αναπαραγωγή, εκτός από τα κομματικά στελέχη των media της αντιπολίτευσης, μπήκαν φυσικά και οι πάντα πρόθυμοι ανεξάρτητοι, λαϊκιστές δημοσιογράφοι.

Γρηγόρης Γεροτζιάφας

«Άμεση επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων χωρίς αποζημίωση». Τον παρουσίασαν ως «τεχνοκράτη εκ Γαλλίας» - σύμβουλο του Τσίπρα, αλλά ορμώμενος εκ της σοσιαλιστικής Σορβόνης, ο καθηγητής δεν έχασε την ευκαιρία να αποδείξει την αριστεροσύνη του. Δηλαδή, δεν εξήγησε το πώς θα πληρώνονται οι χιλιάδες εργαζόμενοι των επιταγμένων νοσοκομείων, ούτε γιατί ο ίδιος ο Αλέξης ο Τσίπρας θεωρούσε (προφανώς) αυτονόητη την αποζημίωση μιλώντας πέρυσι στη Βουλή.

Στέλιος Νιάκαρης

«Μετά τις 100 γυναίκες χάνεις τον λογαριασμό. Αν θέλεις να κάνεις λογαριασμό, κυκλοφορείς έξω και βλέπεις ότι έχω πάει με αυτήν, αυτήν, αυτήν. Από εκεί και πέρα μπορείς να βγάλεις ένα μπούσουλα». Το μοντέλο-γατάκι επιχειρεί λαθραία είσοδο στο  club των greek stallions. Εκεί διευθύνων σύμβουλος είναι φυσικά ο ΛΕ-ΠΑ (4.000+ γυναίκες), γραμματέας ο Γιάννης Σπαλιάρας (4.000 ακριβώς) και επίτιμος πρόεδρος ο Πέτρος Τατσόπουλος (μισή Αθήνα ήτοι περίπου 332 χιλ. αν υποθέσουμε ότι μιλούσε μόνο για τα στενά όρια του Δήμου).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ