Πολιτικη & Οικονομια

Εύσημα και καμπανάκια στην 7η έκθεση της Task Force

Ειδική αναφορά στο θετικό έργο Θεοχάρη- Χατζηδάκη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
73373-147799.jpg

«Πιάστε τη φοροδιαφυγή αν θέλετε να μειώσετε τους φόρους» ήταν το μήνυμα του Χόρστ Ράιχενμπαχ κατά την παρουσίαση την 7η έκθεση της Ομάδας Δράσης που δημοσιεύτηκε σήμερα και αφορά την περίοδο Φεβρουαρίου - Μαΐου 2014. Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο εάν η φορολογική διοίκηση ήταν πιο αποτελεσματική θα μπορούσαμε να έχουμε μειώσει τα φορολογικά βάρη..

Μέχρι στιγμής έχουν ερευνηθεί 2.628 περιπτώσεις εικαζόμενης φοροδιαφυγής, εκ των οποίων οι 472 υποθέσεις έφτασαν στον εισαγγελέα ο οποίος δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία ύψους 205 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2012.

Το καμπανάκι κρούει η ομάδα Δράσης στο θέμα της ενίσχυσης των επιχειρήσεων καθώς ενώ υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι άνω των 3 δισ. ευρώ μέσα από διάφορα προγράμματα, ωστόσο, οι συνολικές εκταμιεύσεις είναι περιορισμένες: 463 εκατ. ευρώ

Ο Επικεφαλής της task force είχε το μεσημέρι συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το θέμα της επιπλέον χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα σχόλια για τον Χάρη Θεοχάρη, ενώ στάση αναμονής τηρείται για τη νέα γενική γραμματέα εσόδων για το κατά πόσο θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία και η τήρηση των σωστών προτεραιοτήτων. Εξίσου θετικές ήταν η αναφορές στο έργο του απελθόντος υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με την έκθεση η χώρα μας βρίσκεται στην 5η θέση μεταξύ των 28 χωρών - μελών της Ε.Ε. στην απορρόφηση κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής ανεβαίνοντας 13θέσεις σε σχέση με την 18η θέση όπου βρισκόταν στα τέλη του 2011.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί το 81,3% των διαθέσιμων κονδυλίων της περιόδου 2007-2013, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο του μέσου όρου του 69,17% της ΕΕ

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ωστόσο, εστίασε στην απώλεια κοινοτικών κονδυλίων εξαιτίας της υπερδέσμευσης. Όπως τόνισε ενώ κάποιος βαθμός υπερδέσμευσης είναι λογικός, στην Ελλάδα παρατηρείται υπερβολικό overbooking και υπάρχει κίνδυνος αν δεν γίνουν δεκτά τα νέα έργα από την ΕΕ να χρηματοδοτηθούν υποχρεωτικά από εθνικά κονδύλια.

Την ίδια ώρα αυξημένες προσδοκίες για την ελληνική οικονομία δημιουργεί η αυξημένη τουριστική κίνηση του καλοκαιριού σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ανάπτυξη το 2014 θα φτάσει το 0,7% οδηγώντας την χώρα μας σε έξοδο από την 6ετή ύφεση.

1% αύξηση εκτιμάται ότι θα καταγράψει η κατανάλωση των νοικοκυριών, βοηθούμενη από την μείωση της ανεργίας που υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 26,7%, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Μείωση κατέγραψε το χρέος της Ελλάδας στο τέλους του πρώτου τριμήνου του 2014 -στα 314,8 δις ευρώ από 318,7 δις που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Κ.Π.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ