Πολιτικη & Οικονομια

Οι υποψήφιοι να πεθάνουν και ο Σωτήρης Τσιόδρας

Eίναι από τους λίγους που μπορεί να πείσει ανθρώπους που φοβούνται και διστάζουν να εμβολιαστούν

Λουκάς Βελιδάκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O Σωτήρης Τσιόδρας λείπει από την καθημερινή ενημέρωση. Μήπως ήρθε η ώρα να επιστρέψει στη μάχη της πανδημίας και να ενθαρρύνει τους εμβολιασμούς;

Η συνήθεια σκοτώνει το ενδιαφέρον – αυτό τον αφορισμό τον συναντάμε σε πολλές εκδοχές της ζωής, ισχύει και για την ειδησεογραφία. Η πανδημία (σχεδόν) δεν πουλάει πλέον. Κι όμως είναι εδώ.

Την Παρασκευή (22/10) 3.585 άνθρωποι έμαθαν ότι νόσησαν. Ακόμα χειρότερα, 348 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν 36 θάνατοι – καθημερινά καταγράφονται θάνατοι σε αυτή την περιοχή.

Ο λόγος είναι γνωστός κι ας προκαλεί αντανακλαστική αδιαφορία λόγω επαναληπτικότητας. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, που χάνονται άδικα. Είναι το εμβόλιο και το γεγονός ότι κάποιοι επιλέγουν συνειδητά να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο λόγω φόβου ή παραπληροφόρησης. Οι επόμενοι νεκροί που θα καταγραφούν στο ημερήσιο δελτίο του ΕΟΔΥ θα είναι κατά πάσα βεβαιότητα ανεμβολίαστοι.

Τα στοιχεία από την 3η και 4η ΥΠΕ είναι δηλωτικά: Ξεπερνά το 94% το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ 28 νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης. Το δε ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, κυμαίνεται από 83,8% έως 85,2%.

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί είναι υποψήφιοι όχι μόνο να νοσήσουν, αλλά και να πεθάνουν. Μιλάμε για τη δική τους πανδημία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αυτό στην συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας κάτι που στα λόγια ακούγεται ωραίο, αλλά πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη: «Δεν σταματάμε την πειθώ, αν χρειάζεται να το πούμε 1.000 φορές, θα το πούμε 1.000 φορές».

Κι εδώ είναι το μεγάλο διακύβευμα της στιγμής όσον αφορά στην πανδημία: Πώς τους πείθεις; Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που επιδεικνύουν αλύγιστη άρνηση λόγω… ιδεολογίας (αν δεχτούμε ότι το σετ των απόψεων που συνθέτουν τον λεγόμενο «ψεκασμό» έχει λάβει χαρακτήρα ιδεολογίας που ενώνει ετερόκλητες ομάδες σε έναν κοινό σκοπό).   

Το ερώτημα παύει να αφορά στο πόσες φορές πρέπει να το πεις (κι ας είναι χίλιες και παραπάνω), αλλά ποιος θα το πει. Το θέμα δεν είναι το μήνυμα αλλά ο πομπός. Μήπως έφτασε η ώρα να βγει ο καπετάνιος από τα μετόπισθεν και να αναλάβει ρόλο στο προσκήνιο;

Την περασμένη Τρίτη ο Σωτήρης Τσιόδρας, η πιο στρατηγική φιγούρα του 1ου κύματος, έδωσε μια έκτακτη συνέντευξη Τύπου για να μας ενημερώσει ότι λόγω εμβολιασμού αποφύγαμε 8.400 θανάτους. Υπέροχο ως πληροφορία, αλλά η μάχη είναι εν εξελίξει και το βασικό ζητούμενο δεν μπορεί να είναι άλλο από το να σωθούν περισσότερες ζωές.

Ο κ. Τσιόδρας ήταν (και ενδεχομένως παραμένει) μία από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες της χώρας. Όποτε μιλάει, γίνεται είδηση. Αυτά που λέει, μένουν, φτιάχνουν τίτλους και καλές λεζάντες. Έχει επικοινωνιακό χάρισμα, σε αντίθεση με τους συναδέλφους του γιατρούς που συμμετέχουν στις ενημερώσεις, αλλά δεν… κάνουν νούμερα (και με το ζόρι τίτλους).

Η ενσυναίσθησή του και ο τρόπος που αυτή γίνεται αντιληπτή είναι δεδομένη – είναι από τους λίγους που μπορεί να πείσει ανθρώπους που φοβούνται και διστάζουν να εμβολιαστούν, να μιλήσει και να νιώσει ο καθείς ότι μιλάει στον ίδιο απευθείας. Στην περίπτωση των ανεμβολίαστων να τους βγάλει από την πλάνη τους και (εν δυνάμει) να σώσει τη ζωή τους, εφόσον πειστούν να εμβολιαστούν.

Στη φουρτούνα που έχουμε μπροστά μας, θέλεις καπετάνιο. Κι ο Σωτήρης Τσιόδρας πρέπει να βγει από ta μετόπισθεν της μάχης για να μπει μπροστά. Από τις κάμερες…