Πολιτικη & Οικονομια

Phishing 40 εκατ. ευρώ στις Τράπεζες- Δημιουργείται ειδική μονάδα

Αύξηση 200% στις απάτες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συναγερμός για «fishing» και ηλεκτρονικές απάτες - Σύσκεψη Θεοδωρικάκου-Στουρνάρα και Ενωσης Τραπεζών
Internet - Απάτη © pixabay.com

Το phishing έχει σημειώσει αύξηση 200% και γι’ αυτό έγινε έκτακτη σύσκεψη των τραπεζών υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Δεδομένου ότι απάτες μέσω διαδικτύου έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις (αύξηση 200%) με χιλιάδες θύματα και συνολική λεία άνω των 40 εκατ. ευρώ τους τελευταίους μήνες, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο, ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση του λεγόμενου «phishing» (ηλεκτρονικού «ψαρέματος) μέσω e-mail ή τηλεφωνικών μηνυμάτων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η δημιουργία συντονιστικού κέντρου για τις διαδικτυακές απάτες με την συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και άλλων συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, ενώ άμεσα ξεκινάει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, με συμβουλές για την προστασία τους από τους επιτήδειους απατεώνες.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών, Βασίλειος Ράπανος, ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Τραπεζών, Σπυρίδων Ανδρονικάκης, ο διευθυντής Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών, Γεώργιος Πάσχας, η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απιλαγάκη, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, Ιωάννης Γραμματικάκης, ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αστυνομικός διευθυντής Βασίλειος Παπακώστας και ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, αστυνομικός διευθυντής Δημήτρης Λουκόπουλος.

 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά το τέλος της σύσκεψης δήλωσε:

«Δυστυχώς, το φαινόμενο της εξαπάτησης των πολιτών με απώλειες για την περιουσία τους, με δήθεν μηνύματα, με πλαστά μηνύματα από τράπεζες, έχει εξαπλωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την πρωτοβουλία αυτής της σύσκεψης εργασίας με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τη δράση μας, για να προστατεύσουμε την περιουσία των πολιτών. Η πρώτη απόφαση ασφαλώς είναι να πραγματοποιηθεί μία πολλή μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία των πολιτών, ώστε να προλάβουμε την περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου και οι ίδιοι οι πολίτες να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και την περιουσία που έχουν αποκτήσει με προσπάθειες συχνά μίας ολόκληρης ζωής. Δημιουργούμε επίσης ένα συντονιστικό κέντρο, ώστε οι διωκτικές Αρχές της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, να υπάρξει συντονισμένη δράση, ακόμα πιο αποτελεσματική, με σκοπό να χτυπηθούν οι απατεώνες που κάνουν αυτές τις εγκληματικές πράξεις και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ