Πολιτικη & Οικονομια

Η Ελλάδα Μετά V: Live το πέμπτο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών

Ποια θέματα θα απασχολήσουν το συνέδριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κύκλος Ιδεών: Το συνέδριο «Η Ελλάδα Μετά V» θα διεξαχθεί στις 11-12 Οκτωβρίου με κεντρικό θέμα: Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;
ΠΕΜΠΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΙΔΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ | ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Κύκλος Ιδεών: Το συνέδριο «Η Ελλάδα Μετά V» θα διεξαχθεί στις 11-12 Οκτωβρίου με κεντρικό θέμα: Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;

Για πέμπτη χρονιά ο Κύκλος Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου διοργανώνει, σε συνεργασία με τη Συμεών Γ. Τσιμώκος ΑΕ, το ετήσιο συνέδριό του με γενικό θέμα «Η Ελλάδα Μετά». Το συνέδριο «Η Ελλάδα Μετά V» θα διεξαχθεί στις 11-12 Οκτωβρίου 2021 με κεντρικό θέμα το ερώτημα: Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ V: Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα; | ημέρα πρώτη

Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στη θέση της Ελλάδας απέναντι στα νέα μεγάλα διακυβεύματα που επηρεάζουν καταλυτικά κάθε συζήτηση για το μέλλον: κλιματική αλλαγή, τεχνητή νοημοσύνη, ο κίνδυνος μιας διαρκούς υγειονομικής κρίσης.

Η δεύτερη ενότητα έχει ως αντικείμενο το στοίχημα της συμπεριληπτικότητας τώρα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται μεταξύ κρίσης, ανάκαμψης, νέων ανισοτήτων και μετασχηματισμού. Από αυτήν την οπτική γωνία θα συζητηθούν το σχέδιο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων ( όχι μόνο του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του νέου ΕΣΠΑ και της νέας ΚΑΠ), το δημοσιονομικό και χρηματοοικονομικό πλαίσιο, ο τρόπος με τον οποίο προσλαμβάνουν τις νέες ευκαιρίες αφενός μεν οι μεγάλες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, αφετέρου δε οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις τόσο στους παραδοσιακούς κλάδους όσο και στους κλάδους των νέων τεχνολογιών.

Η τρίτη ενότητα έχει ως αντικείμενο τη στρατηγική ανασυγκρότηση της Δύσης μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και εστιάζει στον ρόλο του ΝΑΤΟ και στις επιπτώσεις στον χώρο της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Θα προσπαθήσει να τοποθετήσει τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας στο πλαίσιο αυτό.

Η τέταρτη ενότητα αναφέρεται στα νέα διλήμματα ενώπιον των οποίων βρίσκεται η ΕΕ και προσπαθεί να αναδείξει το άμεσο / πρακτικό ενδιαφέρον που έχει για την Ελλάδα η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης που έχει ήδη αρχίσει θεσμικά.

Η πέμπτη ενότητα είναι στραμμένη στο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο. Συζητά τις αλλαγές που επήλθαν στην κοινωνική διαστρωμάτωση, την αντιπροσωπευτικότητα και την ανθεκτικότητα του πολιτικού συστήματος, την επίδραση αφενός μεν νέων, πιο αυστηρών, εκδοχών "πολιτικής ορθότητας", αφετέρου δε νέων, πιο επιθετικών, μορφών ανορθολογισμού. Αφετηρία της συζήτησης είναι σχετική έρευνα της κοινής γνώμης.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί, ανάλογα με την εξέλιξη των υγειονομικών δεδομένων, είτε με φυσική παρουσία με επίκεντρο το Μουσείο Μπενάκη (οδός Πειραιώς 138), είτε υβριδικά με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του διαδικτύου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ