Πολιτικη & Οικονομια

Αφορολόγητες οι γονικές παροχές-δωρεές ως 800.000€ από σήμερα

Αναλυτικά τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακρόπολη, κέντρο της Αθήνας
Ακρόπολη, κέντρο της Αθήνας © Unsplash

Αφορολόγητες οι γονικές παροχές και δωρεές περιουσιακών στοιχείων για συγγενείς α' βαθμού ως 800.000€ από σήμερα.

Από σήμερα, 1η Οκτωβρίου 2021, θα είναι αφορολόγητες οι γονικές παροχές και δωρεές περιουσιακών στοιχείων για συγγενείς α' βαθμού ως 800.000€, από 150.000€ που ήταν ως σήμερα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ρύθμιση δωρεές και γονικές παροχές, οι οποίες συστήνονται από την 1η Οκτωβρίου 2021 και θα είναι αφορολόγητες έως και 800.000 ευρώ, αφορούν τις ακόλουθες κατηγορίες δικαιούχων:

  • Σύζυγο του κληρονομούμενου.
  • Πρόσωπο το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον κληρονομούμενο και το οποίο λύθηκε με τον θάνατο αυτού, εφόσον η συμβίωση είχε διάρκεια τουλάχιστον 2 ετών.
  • Κατιόντες πρώτου βαθμού (τέκνα από νόμιμο γάμο, τέκνα χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, τέκνα αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, τέκνα νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων).
  • Κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (παππούδες, εγγόνια).
  • Ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από το ύψος των 800.000 ευρώ και πάνω θα ισχύει ότι ίσχυε, δηλαδή φόρος 10%.

Επίδομα και για το φυσικό αέριο

Παράλληλα, ολοκληρώνεται και η χορήγηση επιδότησης για την κατανάλωση φυσικού αερίου αφού περιλαμβάνεται στην τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή για τη δημιουργία του «Ειδικού Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης».

Όπως επισημαίνεται, ο στόχος είναι η άμβλυνση των επιπτώσεων που προκαλεί η αύξηση της τιμής τους στα νοικοκυριά. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τη ρύθμιση, πέρα από την έκπτωση των τριών λεπτών ανά κιλοβατώρα στην ηλεκτρική ενέργεια, θα καταβάλλεται και επιδότηση για την κατανάλωση φυσικού αερίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατακόρυφη αύξηση στην τιμή του συγκεκριμένου καυσίμου. Τέλος, να σημειωθεί πως το ύψος της επιδότησης του φυσικού αερίου, θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ