- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στουρνάρας: Θα ξεπεράσει το 6% η αύξηση του ΑΕΠ φέτος
«Η Ελλάδα θα διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξεως του 3,5% ετησίως, για τα επόμενα 10 χρόνια»
Πιο αισιόδοξος απο την Κυβέρνηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.
Το 6% θα ξεπεράσει η αύξηση του ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος, στο τέλος της χρονιάς το ΑΕΠ της χώρας θα διαμορφωθεί σε υψηλότερο επίπεδο από εκείνο που ήταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Εκτίμησε δε ότι «η Ελλάδα θα διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξεως του 3,5% ετησίως, για τα επόμενα 10 χρόνια».
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι ο λόγος του Δημοσίου Χρέους ως προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 187% το 2022 από τα επίπεδα του 200%, όπου κυμαίνεται σήμερα.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, έως το 2019 η Ελλάδα είχε καταφέρει να μειώσει το Δημόσιο Χρέος στα επίπεδα του 180% του ΑΕΠ και θα είχε καταφέρει να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα αν δεν ξεσπούσε η πανδημία.
Για το ζήτημα των ελληνικών ομολόγων, ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατέχει ελληνικά ομόλογα ύψους 30 δισ. ευρώ επί συνόλου 4,4 τρισ. ευρώ που έχει αποκτήσει μέσω των διαφόρων προγραμμάτων που εφαρμόζει) θα συνεχίσει τις αγορές Ελληνικού Χρέους ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος πανδημίας - ΡΕΡΡ. Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, το όλο θέμα δεν αφορά το κατά πόσον η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί το Δημόσιο Χρέος της, αλλά, κατά κύριο λόγο, αφορά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ, καθώς και την προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη να διατηρήσει το κόστος δανεισμού για τα κράτη σε χαμηλό επίπεδο.
«Θα ήταν πραγματικά αλαζονικό από την πλευρά μας να δηλώσουμε τη νίκη επί της πανδημίας αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Στουρνάρας. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την παράταση ή όχι του PEPP πέρα από τον Μάρτιο του 2022».
Ο διοικητής της ΤτΕ παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός επιμένει να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι προβλεπόταν αρχικώς. Άλλωστε, αυτό, όπως είπε, αντανακλάται στις αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ. Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθησή του ότι μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 2%.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στα εγκαίνια του πανεπιστημίου Λευκωσίας στην Αθήνα ο πρωθυπουργός
Ποια είναι και πώς θα τα αναγνωρίσετε
Έως 46.000 ευρώ με το νέο «Ανακαινίζω» για ανακαίνιση και ιδιοκατοίκηση
Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης
Μέχρι πότε οι αιτήσεις, τι να προσέξετε
Έρχονται νέες ανατιμήσεις στην αντλία
Ένα αστικό τοπόσημο αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη
O ευρωβουλευτής είχε διαγραφεί πριν λίγους μήνες από τον ΣΥΡΙΖΑ
Διέξοδος σε πολίτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε χρονοβόρες δικαστικές διενέξεις
Νέα μέτρα για SLAPP – Στο τραπέζι και η ταυτοποίηση χρηστών για περιορισμό της τοξικότητας
Επισημαίνει ότι η παραγωγικότητα δεν αυξάνεται με μια νομοθετική πρωτοβουλία για λιγότερες ώρες
Το κόμμα θέτει ερωτήματα προς όσους –όπως αναφέρει– στήριξαν τις μνημονιακές πολιτικές
Η απόφαση ελήφθη στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οκτακομματική Βουλή και 53% υπέρ συνεργασιών
Κάθε διοργάνωση μεταφράζεται σε πολλαπλασιαστικό όφελος για την αγορά
Οι βασικοί άξονες της Έκθεσης και οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
«Το επιτελικό κράτος αφορά την εκτελεστική εξουσία»
Σημαντικό βήμα για την απλοποίηση τριών νομοθετικών πράξεων
Οι Βέλγοι στρέφονται σε κοντινούς προορισμούς, με την Ελλάδα στη πεντάδα
Το ρίσκο για την Ελλάδα είναι απείρως μεγαλύτερο από ότι για την Τουρκία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.