Διαφωνία Μητσοτάκη - Σασόλι για τους Αφγανούς μετανάστες
«Δεν θα επαναληφθεί το 2015»
Κυριάκος Μητσοτάκης και Νταβίντ Σασόλι διαφώνησαν για τη διαχείριση του προσφυγικού από το Αφγανιστάν.
Τη διαφωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού από το Αφγανιστάν, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Forum στο οποίο συμμετείχε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΚ, στη Σλοβενία.
Αναφερόμενος στην απόφαση του χθεσινού έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με θέμα το Αφγανιστάν ο κ. Σασόλι εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση των ΥΠΕΣ.
«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με τα χθεσινά συμπεράσματα του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων. Είδαμε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδέχονται Αφγανούς αιτούντες άσυλο, αλλά δεν έχουμε δει ούτε ένα κράτος μέλος να κάνει το ίδιο. Όλοι δικαίως σκέφτηκαν αυτούς που συνεργάστηκαν μαζί μας και τις οικογένειές τους, αλλά κανένας δεν είχε το θάρρος να προσφέρει καταφύγιο σε αυτούς των οποίων η ζωή κινδυνεύει ακόμη και σήμερα. Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι το αφγανικό ζήτημα δεν μας αφορά, επειδή συμμετείχαμε σε αυτήν την αποστολή και μοιραστήκαμε τους στόχους και τους στόχους της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σασόλι.
«Μια δυνατή και κοινή ευρωπαϊκή φωνή στη διεθνή σκηνή είναι πιο απαραίτητη τώρα από ποτέ. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τη θέση της, να ακουστεί, να καθορίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα και στο πλαίσιο της Διατλαντικής Συμμαχίας, προκειμένου να μπορέσει να πραγματοποιήσει δράση σταθεροποίησης, οικοδόμησης ειρήνης και ανάπτυξης μαζί με τους εταίρους μας σε πολυμερές πλαίσιο» πρόσθεσε.
Αφγανοί μετανάστες: Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Σασόλι
«Δεν θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών που βιώσαμε το 2015» τόνισε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος και στην απόφαση του χθεσινού έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. «Υπερασπίζομαι την απόφαση αυτή, εκπροσωπώντας μια χώρα που ήταν το θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε τις σημαντικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών» σημείωσε.
«Συμφωνούμε ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και θα πρέπει να το κάνουμε με ένα τρόπο πειθαρχημένο που θα διέπεται από αρχές, με απόλυτο σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο. Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αναγνωρίσουμε -ως Ευρώπη και ως Ευρωπαϊκοί θεσμοί- ότι πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας. Θεωρώ πως αυτό που συνέβη το 2015 ήταν λάθος. Το αναγνωρίζουμε ανοιχτά. Αντιμετωπίζουμε την αναγκαιότητα να στηρίξουμε τους πρόσφυγες, κοντά στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή κοντά στο Αφγανιστάν. Και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στα δίκτυα λαθρομετανάστευσης και εκείνους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση πως δεν μπορούν να επαναλάβουν αυτό που έκαναν συστηματικά τα τελευταία χρόνια» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πρόσεξα αυτά που είπε ο Νταβίντ (Σασόλι) και συμφωνώ μαζί του ως προς τη φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων των ευρωπαϊκών θεσμών. Αλλά επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με την αξιολόγησή του Νταβίντ σχετικά με την απόφαση που ελήφθη χθες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επίπεδο Υπουργών σχετικά με το Αφγανιστάν. Αυτό που είπαμε ήταν ξεκάθαρο: Δεν θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών, που βιώσαμε το 2015. Υπερασπίζομαι την απόφαση αυτή, εκπροσωπώντας μια χώρα που ήταν το θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε στο τέλος της ημέρας, τις σημαντικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς ακόμη δεν έχουμε κατορθώσει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ωστόσο, συνέχισε, συμφωνούμε ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, και θα πρέπει να το κάνουμε με ένα τρόπο πειθαρχημένο που θα διέπεται από αρχές, με απόλυτο σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αναγνωρίσουμε -ως Ευρώπη και ως Ευρωπαϊκοί θεσμοί- ότι θα πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας. Θεωρώ πως αυτό που συνέβη το 2015 ήταν λάθος. Το αναγνωρίζουμε ανοιχτά. Αντιμετωπίζουμε την αναγκαιότητα να στηρίξουμε τους πρόσφυγες, κοντά στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή κοντά στο Αφγανιστάν. Και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στα δίκτυα λαθρομετανάστευσης και εκείνους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση πως δεν μπορούν να επαναλάβουν αυτό που έκαναν συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Επιτρέψτε μου λοιπόν, Νταβίντ λοιπόν να διαφωνήσω με αυτή την παράμετρο της ομιλίας σας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κλείσιμο της συζήτησης επισήμανε τα εξής:
«Αν κάποιος άκουγε αυτή τη συζήτηση χωρίς να γνωρίζει πολλά για την ευρωπαϊκή πολιτική, θα συμπέρανε πως “αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτα”. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Θέλω λοιπόν να τελειώσω με μια νότα αισιοδοξίας. Τον τελευταίο χρόνο, πετύχαμε πολλά. Μιλάμε λίγο για τις επιτυχίες μας και πολύ για τις αδυναμίες μας: Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η αντίδραση στην πανδημία του Covid, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό, ο στόχος για μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050.
»Πρόκειται για μεγάλα επιτεύγματα. Πώς καταφέραμε να πετύχουμε όλους αυτούς τους στόχους; Γιατί έχουμε την ικανότητα ως κράτη - μέλη να κάνουμε ένα βήμα πίσω, όταν χρειάζεται, για να κάνουμε στη συνέχεια ένα άλμα στο μέλλον. Επομένως, για μένα η Ευρώπη είναι η τέχνη των μικρών συμβιβασμών για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων. Αυτό βρίσκεται κατά την γνώμη μου στον πυρήνα της αντίληψης ότι μαζί είμαστε πιο δυνατοί.
»Αν σε μια διαδικασία που απαιτεί ομοφωνία -και ο Charles γνωρίζει πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλάμε και πόσο δύσκολο είναι- σκεφτούμε μόνο τις προτεραιότητες των εθνών - κρατών μας και δεν δούμε τη μεγάλη εικόνα, θα έχουμε χάσει την ουσία μέσα σε έναν ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H Koυμουνδούρου μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει θέση
Η ομιλία της λίγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό
Βέλη κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός, στην πρώτη του παρέμβαση μετά την διαγραφή από τη ΝΔ
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ρέθυμνο
Τιμήθηκε στα 11α Βραβεία Αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος της Βουλής
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
H ΠτΔ εγκαινίασε τις εργασίες του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή
«Τα χρήματα επιστρέφουν σε έργα με κοινωνικό αποτύπωμα», τόνισε ο πρωθυπουργός
Μετά τον Economist εύσημα στην ελληνική οικονομία και από τους Financial Times
Πώς σχολίασε τις καταγγελίες για τα στρατιωτικά νοσοκομεία
Είσαι αποκλεισμένος από τον τραπεζικό δανεισμό; Ο Σταμάτης Βελεγράκης μιλά για τη νέα τάση στον επιχειρηματικό δανεισμό
Mε πρώτο σταθμό το Ρέθυμνο όπου θα μιλήσει για την ανάπτυξη του νομού
Tι είπε για τις δημοσκοπήσεις
Ναι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ λένε οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ
«Παράθυρο» για νέες μειώσεις φόρων - Αναλυτικά οι αλλαγές
Στον τομέα δικαιωμάτων η Έλενα Ακρίτα
Η τοποθέτηση της Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου και του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Βόλου
Ποιες οικοδομές αφορά η απόφαση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.