Πολιτικη & Οικονομια

Το συνέδριο υπογονιμότητας και η υποκρισία

Το βίντεο μπορεί να ήταν αναχρονιστικό και κάπως υποτιμητικό για τις γυναίκες, αλλά δεν ήταν τίποτα μπροστά στο ίδιο το συνέδριο και κυρίως σε κάποιους που θα συμμετείχαν σε αυτό

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
synedrio.jpg
Συνέδριο Γονιμότητας: Ακυρώθηκε μετά τις αντιδράσεις

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει όσους έσπευσαν να αποσύρουν τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο Γονιμότητας μετά την προβολή του διαφημιστικού βίντεο.

Πραγματικά εκπλήσσομαι (ψέματα λέω, κάνω πολλά χρόνια αυτή τη δουλειά και λίγα με εκπλήσσουν) με τους συμπολίτες που έσπευσαν να δώσουν συγχαρητήρια στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας επειδή απέσυρε την αιγίδα της από ένα συνέδριο υπογονιμότητας μετά την προβολή ενός διαφημιστικού βίντεο. Και εκπλήσσομαι γιατί, αν πρέπει να υπάρξει κάποια αντίδραση προς την Πρόεδρο, αυτή είναι να την ψέξουμε που δέχθηκε να προσφέρει την αιγίδα της στο συγκεκριμένο συνέδριο ιν δε φερστ πλέις. Γιατί το βίντεο μπορεί να ήταν αναχρονιστικό και κάπως υποτιμητικό για τις γυναίκες (αφήστε τη φρικαλέα αισθητική πολιτικής διαφήμισης της δεκαετίας του 1990), αλλά επιτρέψτε μου να πω πως δεν ήταν τίποτα μπροστά στο ίδιο το συνέδριο και κυρίως σε κάποιους που θα συμμετείχαν σε αυτό.

Για αρχή πρόκειται για ένα συνέδριο «υπογονιμότητας» και όχι «υπογεννητικότητας». Δηλαδή ένα συνέδριο που αφορά ένα ζήτημα το οποίο προφανώς έχει κοινωνικές και πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και αιτίες, αλλά είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα επιστημονικό-ιατρικό. Και γι’ αυτό το επιστημονικό - ιατρικό θέμα, πέρα από τους ειδικούς και από τους πολιτικούς (ναι, είναι λογικό η κατεύθυνση της επιστήμης είναι και πολιτικό θέμα), επρόκειτο να παρέμβουν και ένα κάρο τηλεσελέμπριτι, ένας Πατριάρχης, δύο Αρχιεπίσκοποι, μητροπολίτες (όλοι αυτοί ορκισμένοι σε αγαμία) και ο διοικητής του Αγίου Όρους (ξέρετε, εκείνης της περιοχής της Ελλάδας που απαγορεύονται οι γυναίκες).

Τι δηλαδή είδε η Πρόεδρος σε ένα συνέδριο για την «υπογονιμότητα» στην οποία θα έκανε παρέμβαση κάποιοι λαιφστάιλ τηλεαστέρες που την έκανε να σκεφτεί ότι η αιγίδα της ήταν ταιριαστή; Της φάνηκε λογικό να έχουν λόγο για ένα επιστημονικό θέμα που έχει να κάνει με την αναπαραγωγή, άνθρωποι που βρίσκονται απέναντι στην επιστήμη κι έχουν οι ίδιοι ορκιστεί ισόβια αγαμία; Και φυσικά αυτή η ερώτηση δεν απευθύνεται μόνο στην πρόεδρο. Απευθύνεται σε όλους όσους «αγκάλιασαν» το συνέδριο μέχρι που είδαν το βίντεο και άρπαξαν τα κινητά και τα λάπτοπ τους για να γράψουν πόσο πολύ δεν συμφωνούν και πόσο πολύ διαχωρίζουν τη θέση τους. Δηλαδή, ρε παιδιά, μέχρι να βγει το βίντεο, όλα τα άλλα σας φαίνονταν καλά και όπως πρέπει; 

Αν κάτι αποκαλύπτει (σιγά την αποκάλυψη δηλαδή, αλλά λέμε τώρα) η υπόθεση του συνεδρίου, δεν είναι τόσο η αντίληψη των διοργανωτών για τη γυναίκα ή τη σοβαρότητα με την οποία συνόδευσαν το θέμα τους. Είναι η υποκρισία όσων συντάχθηκαν με τους διοργανωτές και ξαφνικά, μετά τον θόρυβο που ένα βίντεο δημιούργησε, θυμήθηκαν να διαχωρίσουν τη θέση τους. Η υποκρισία όλων όσων χωρίς το βίντεο αυτό δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να προσφέρουν την αιγίδα τους ή την παρουσία τους σε ένα επιστημονικό συνέδριο γεμάτο σελέμπριτιζ και παπάδες. Κι αν κάποιοι συμπολίτες που δεν έχουν θεσμικό ρόλο μπορεί να δικαιολογηθούν λέγοντας ότι παρασύρθηκαν (και σε κάποιες, λίγες, περιπτώσεις να λένε και αλήθεια), οι άνθρωποι με θεσμικά αξιώματα δεν έχουν δικαιολογία. Η θέση τους δεν τους επιτρέπει να παρασύρονται. 

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, καταλαβαίνετε πως αν δεν είχε εμφανιστεί αυτό το κακόγουστο βίντεο, κανείς δεν θα είχε κανένα πρόβλημα με ένα συνέδριο από το οποίο σπεύδουν τώρα να διαχωρίσουν τη θέση τους. Και καταλαβαίνετε ότι η μόνη αλλαγή που η στάση αυτή θα φέρει, ακριβώς επειδή είναι υποκριτική, θα είναι η απρόσκοπτη συνέχιση διοργάνωσης ίδιου ύφους συνεδρίων (π.χ. ένα συνέδριο για τον καρκίνο του προστάτη με παρέμβαση του Τριαντάφυλλου ή ένα συνέδριο για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με ομιλίες μοναχών από το Άγιο το Όρος ή ένα συνέδριο για τη Δημοκρατία με καλεσμένο τον Χρήστο τον Παππά) με τους ίδιους πρόθυμους προστάτες, χορηγούς και καλεσμένους, αλλά λιγότερα και προσεκτικότερα διαφημιστικά βίντεο. Είναι βέβαια κι αυτό ένα κέρδος και μπράβο τους. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ