Πολιτικη & Οικονομια

Αντιπαράθεση μεταξύ Κώστα Τασούλα-Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή (βίντεο)

Λόγο για φίμωση κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Το περιστατικό στο κοινοβούλιο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τι προκάλεσε την αντιπαράθεση Κώστα Τασούλα και Αλέξη Τσίπρα το πρωί της Παρασκευής (11/6) στη Βουλή - Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιπαράθεση είχαν το πρωί της Παρασκευής (11/6) στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων, με αίτημά του ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να μιλήσει για τη μη προσέλευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην «ώρα του πρωθυπουργού», σχετικά με το ζήτημα της υπερχρέωσης των πολιτικών κομμάτων. Ο κ. Τασούλας απάντησε ότι «δεν προβλέπεται παρέμβαση αρχηγών κομμάτων» και σημείωσε ότι η σημερινή διαδικασία συζήτησης των επίκαιρων ερωτήσεων έχει ολοκληρωθεί, και η αίθουσα της ολομέλειας «δεν μπορεί να μετατραπεί σε σκηνικό πολιτικού ακτιβισμού. Στις επίκαιρες ερωτήσεις, δεν επιτρέπονται μονόλογοι, ούτε μονόπρακτα». Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι εκείνος που παραβιάζει τον κανονισμό της Βουλής είναι ο πρωθυπουργός «που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του» την καθιερωμένη «ώρα του πρωθυπουργού».

«Σας καλώ κε πρόεδρε, να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων ως πρόεδρος όλης της Βουλής, και όχι ως πρόεδρος που δέχεται σκονάκια για το τι θα πει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τους συνεργάτες τού κ. Μητσοτάκη. Σας καλώ να μου πείτε, ποιο άρθρο του κανονισμού της Βουλής, δεν μου επιτρέπει να ομιλήσω ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως πρώην πρωθυπουργός, και ως πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας. Σας καλώ να μην υποπέσετε σε αυτό το πολύ σημαντικό παράπτωμα. Έχετε κι εσείς ευθύνη ως Πρόεδρος της Βουλής, για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία, να φιμώσετε τη δυνατότητα να ακουστεί ο λόγος και τα επιχειρήματα του αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σταθείτε σε αυτό το βήμα ως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και όχι ως πρόεδρος της (πτέρυγας της) ΝΔ», σχολίασε ο κ. Τσίπρας. 

Στην απάντησή του ο κ. Τασούλας είπε ότι ως πρόεδρος του σώματος δεν θέλει «να μετατρέψουμε τη Βουλή σε αχρείαστο σκηνικό πολιτικού ή κομματικού ακτιβισμού» και συμπλήρωσε ότι τα άρθρα που δίδουν δικαίωμα παρέμβασης στους αρχηγούς είναι αυτά για το νομοθετικό έργο, τις επερωτήσεις, τις μομφές και τις εξεταστικές επιτροπές. «Επειδή θέλω η Βουλή να διατηρηθεί στο ύψος της, επειδή δεν θέλω να μετατραπεί σε σκηνικό πολιτικού ακτιβισμού, επειδή η ολομέλεια κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της δεν μπορεί αν μετατραπεί σε συνεδρίαση καμίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και επειδή στις επίκαιρες ερωτήσεις δεν επιτρέπονται μονόλογοι ούτε μονόπρακτα, διακόπτω τη συνεδρίαση [..] και περιμένω πρότασή σας για τροποποίηση του κανονισμού» είπε ο κ. Τασούλας. 

Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 11/6/2021 | OPEN TV

Τσίπρας: Μητσοτάκης και Τασούλας επιχείρησαν να φιμώσουν την αλήθεια

Σε δηλώσεις του λίγη ώρα μετά την αντιπαράθεση με τον κ. Τασούλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε ότι «ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τασούλας επιχείρησαν σήμερα, με τρόπο πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, να φιμώσουν μια ισχυρή αλήθεια. Ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα χρεοκοπημένο και ο κ. Μητσοτάκης στρατηγικός κακοπληρωτής και ζει σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου. Η αλήθεια όμως, όσο κι αν επιχειρείται να φιμωθεί ακόμα και στο ναό της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να φιμωθεί, είναι πάντοτε ισχυρή».

Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε ότι «το γεγονός ότι ο ισολογισμός που βγήκε στη δημοσιότητα για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μνημείο αναξιοπιστίας και διαχειριστικής ανικανότητας για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Το κόμμα του, κάθε χρόνο, φεσώνει τον ελληνικό λαό και τον Έλληνα φορολογούμενο με 30 εκατ. ευρώ. Και στα πέντε αυτά χρόνια που είναι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, το συνολικό ύψος έχει φτάσει τα 128 εκατ.», υπογράμμισε, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα αυτά πάνε «στον Έλληνα φορολογούμενο», όταν «πριν από πέντε χρόνια είχε υποσχεθεί ότι θα βάλει μία τάξη στα οικονομικά του κόμματός του». «Όταν όμως ένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να βάλει τάξη στα οικονομικά του κόμματός του, πώς θα βάλει τάξη στην οικονομία της χώρας;», διερωτήθηκε.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «έχει μία μακρά παράδοση χρεοκοπίας στην πολιτική της και για τη χώρα και για το κόμμα της» και τόνισε ότι «υπάρχει, λοιπόν, εδώ ένα μείζον ζήτημα ισονομίας. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας, ένας έμπορος, μια επιχείρηση, με χρέη ύψους 50.000 ευρώ, κλείνουν, δεν έχουν φορολογική ενημερότητα, κατάσχεται η περιουσία τους. Όμως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να λειτουργεί και όχι μόνο αυτό, να παίρνει και την κρατική χρηματοδότηση και να τη βάζει στο ιδιωτικό ταμείο, χωρίς να αποπληρώνει τις τράπεζες. Υπάρχει όμως και ένα ζήτημα δημοκρατίας, όταν ένα κόμμα χρωστάει 340 εκατ. σε τράπεζες που τις έχουν πληρώσει με αίμα οι Έλληνες φορολογούμενοι και δεν έχει καμία επίπτωση εξ αυτού και οι τράπεζες γνωρίζουν ότι έχουν στο χέρι αυτό το κόμμα, τότε δεν λειτουργεί προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, ιδίως όταν βρίσκεται σε κυβερνητικές θέσεις. Αλλά λειτουργεί προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του πιστωτή της, εν προκειμένω των τραπεζών. Γι΄ αυτό και έχει νομοθετήσει εδώ και δυο χρόνια την ασυλία των τραπεζικών στελεχών, έχει νομοθετήσει τη δυνατότητα του δεκάωρου εργασίας με απλήρωτες υπερωρίες που διευκολύνουν κυρίως τις τράπεζες με τους τραπεζικούς υπαλλήλους και όχι μόνο βέβαια, έχει προχωρήσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς σ' ένα σκάνδαλο με ζημία 2 δισ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο. Όλη η πολιτική λοιπόν της ΝΔ είναι μια πολιτική εξυπηρέτησης των τραπεζών, ακριβώς διότι είναι ένα κόμμα υπερχρεωμένο που ζει σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και χαρακτήρισε «αυτήν την αλήθεια», μία «βόμβα στα θεμέλια του πολιτεύματος, της δημοκρατικής λειτουργίας του». «Αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μνημείο αναξιοπιστίας και ανικανότητας του κ. Μητσοτάκη, δεν μπορεί να κρυφτεί, όσο και αν επιχειρήσει ο κ. Τασούλας να φιμώσει τη φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ κατέληξε λέγοντας: «Καταθέσαμε σήμερα πρόταση νόμου που ορίζει ότι τα υπερχρεωμένα κόμματα οφείλουν να καταβάλλουν το 75% της κρατικής χρηματοδότησης για να αποπληρώνουν τα χρέη τους. Καθώς και οι βουλευτές αυτών των κομμάτων θα έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν το 40% της αποζημίωσης που παίρνουν, δημόσιο χρήμα, προκειμένου να αποπληρώνουν τα χρέη. Δεν μπορεί σε αυτόν τον τόπο, μια ζωή ο φορολογούμενος να πληρώνει και κάποιοι άλλοι να πίνουν στην υγεία των κορόιδων». 

Η χρεοκοπημένη ΝΔ ζει σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ