Πολιτικη & Οικονομια

Πανεπιστήμιο Πρίνστον και αντιρατσιστικές εκκαθαρίσεις

Πώς το κίνημα της πολιτικής ορθότητας στις ΗΠΑ ανατρέπει τις ανθρωπιστικές σπουδές

soti-triantafyllou.jpg
Σώτη Τριανταφύλλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
panepistimio-Princeton-katargei-ta-arhaia-ellinikajpg
To άγαλμα του John Witherspoon στο Πανεπιστήμιο Princeton © Oliver Morris / Getty Images / Ideal Image

Στο πλαίσιο της «καταπολέμησης του συστημικού ρατσισμού» το Πανεπιστήμιο Πρίνστον καταργεί τα πτυχία των αρχαίων ελληνικών

Το πανεπιστήμιο Princeton αποφάσισε να καταργήσει τα πτυχία ελληνικών και λατινικών στο πλαίσιο της εκστρατείας που ονομάζει «καταπολέμηση του συστημικού ρατσισμού». Αφαιρέθηκαν τα μαθήματα των αρχαίων ελληνικών που προϋπέθεταν γνώση ελληνικών και λατινικών και έμειναν μόνο μερικά μαθήματα «γνωριμίας» με τις αρχαίες γλώσσες και τη γραμματεία τους ― έτσι, σαν μια πινελιά εξωτισμού. Εξάλλου, σύμφωνα με την επιτροπή «ποικιλομορφίας και ισότητας» του Τμήματος, επίκεινται αλλαγές σε ολόκληρο το πανεπιστήμιο προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός που έχει σημαδέψει την ιστορία του ιδρύματος και της αμερικανικής κοινωνίας γενικότερα. «Το Τμήμα μας στεγάζεται σε ένα κτίριο που έχει το όνομα του ευεργέτη Moses Taylor Pyne, η οικογένεια του οποίου πλούτισε από την εξαθλίωση των σκλάβων στις κουβανικές φυτείες ζαχαροκάλαμου,» διαβάζω στον ιστότοπο του Τμήματος των Κλασικών. «Με αυτόν τον πλούτο αποκτήθηκαν οι ρωμαϊκές επιγραφές που έχει στην κατοχή του το Τμήμα των Κλασικών και οι οποίες βρίσκονται στον τρίτο όροφο της βιβλιοθήκης Firestone. Επιπροσθέτως, λίγα μέτρα από τα γραφεία μας είναι στημένο το άγαλμα του John Witherspoon, του έκτου προέδρου του πανεπιστημίου, ο οποίος εκτός του ότι είχε σκλάβους αντιτίθετο λυσσαλέα στο κίνημα κατάργησης της δουλείας: ο Witherspoon αναπαρίσταται να ακουμπάει σε μια στήλη, πάνω στην οποία υπάρχει ένα βιβλίο του Κικέρωνα.» 

Το Τμήμα των Κλασικών έχει συγκροτήσει τετραμελή επιτροπή για να προωθήσει στην ακαδημαϊκή ιεραρχία, όπως δηλώνει, «φοιτητές και μέλλοντες καθηγητές από ιστορικά υποεκπροσωπούμενες κοινωνικές και φυλετικές ομάδες», ενώ ταυτοχρόνως θέλει «να φωτίσει καλύτερα τη μελέτη των αρχαιοελληνικού και ρωμαϊκού παρελθόντος. Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση τον ρατσισμό που κατέστησε το Τμήμα των Κλασικών στο Princeton τόσο αφιλόξενο σε Μαύρους και εγχρώμους και διαβεβαιώνουμε τους πάντες ότι Black Lives Matter.»

To Princeton δεν είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο που προσπαθεί να χειριστεί την αρχαία ελληνορωμαϊκή γραμματεία με όρους σημερινής πολιτικής ορθότητας: στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια,  οι καθηγητές αναρωτιούνται κατά πόσον ο Τάκιτος επηρέασε τον Χάινριχ Χίμλερ, κατά πόσον επινόησε τον μύθο της γερμανικής φυλετικής καθαρότητας. Και καθώς το 2019 σε σχετικό πάνελ παρ’ ολίγο να χυθεί αίμα, το πανεπιστήμιο έσπευσε να στήσει το «Anti-Racism Working Group», ένα παρατηρητήριο «ισότητας, πολυφυλετικότητας και καταπολέμησης κάθε αποκλεισμού» το οποίο έχει στόχο, μεταξύ άλλων, να επισημαίνει τα ρατσιστικά στοιχεία στα αρχαία κείμενα. Το Group πρότεινε τη μετονομασία των Κλασικών Σπουδών σε «Σπουδές της Αρχαίας Μεσογείου» προκειμένου να συμπεριληφθούν οι πολιτισμοί της Αφρικής, πράγμα που έχει συμβεί σε πολλά αμερικανικά ΑΕΙ όπου οι κλασικές σπουδές συγχωνεύονται με τις αφρικανικές: στο Hamilton College της πολιτείας της Νέας Υόρκης, την έδρα έχει η Αφρο-αμερικανίδα φεμινίστρια Shelley Haley η οποία προσπαθεί να εκκαθαρίσει τους κλασικούς από τη μισογυνία. 

Και πάει λέγοντας.  

Δεν θα γλιτώσουμε από ηλίθιους και φασίστες: η παλιά διαμάχη περί της αξίας ή της απαξίας της μελέτης των κλασικών έχει αποδώσει καρπούς· η αβελτηρία έχει επικρατήσει, το παιχνίδι φαίνεται χαμένο. Οι σταυροφόροι υπέρ της κατάργησης των κλασικών σπουδών έπεισαν την «πανεπιστημιακή κοινότητα» στις ΗΠΑ -ένα συρφετό από ψευτοειδικούς σε φαντασιακούς γνωστικούς κλάδους τους οποίους δημιούργησαν οι ίδιοι- ότι οι κλασικοί πρέπει να προγραφούν ή να καούν στην πυρά. Στη σταυροφορία πρωτοστατεί εδώ και κάμποσα χρόνια ο περιβόητος Dan-el Padilla Peralta, που μετανάστευσε στις ΗΠΑ από τη Δομινικανή δημοκρατία και, μέσω της πολιτικής των θετικών διακρίσεων, βρέθηκε καθηγητής στο Princeton: ο Peralta έψησε αριστερούς και κουτόφραγκους ότι η λευκή υπεροχή είναι συνδεδεμένη με τον Σοφοκλή και τον Σενέκα, κι ότι οι αρχαίοι Έλληνες τροφοδοτούν την άκρα δεξιά. Ως πρόσφατη απόδειξη ο Peralta χρησιμοποιεί, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Time, το ότι μερικοί από τους εισβολείς στο Καπιτώλιο τον περασμένο Ιανουάριο φορούσαν κράνη με την επιγραφή Μολών λαβέ. Σύμφωνα με τον Peralta, η άκρα δεξιά έχει οικειοποιηθεί την αρχαία Σπάρτη και τον Λεωνίδα.

Ο πρόεδρος του Princeton Christopher Eisgruber συμφώνησε προσθέτοντας ότι το πεδίο των Κλασικών χρειάζεται ανανέωση με ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν επαφή με την αρχαιοελληνική και ρωμαϊκή ιστορία. Δηλαδή σαν τον Dan-el Padilla Peralta, ο οποίος προσελήφθη στο Τμήμα των κλασικών σπουδών «για να τις εκκαθαρίσει από τη λευκότητά τους» με αποτέλεσμα να αναδειχθεί σε γκουρού της πολιτικής ορθότητας και, κατά κάποιον τρόπο, untouchable. Kανείς δεν τολμά να φέρει αντιρρήσεις στον Peralta: θεωρείται ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου και ήρωας του κινήματος ― ένας παράτυπος μετανάστης που από άστεγος στο Χάρλεμ έγινε καθηγητής στο Princeton. Τα θέματα με τα οποία ασχολείται και έχει επιβάλει στο Princeton είναι η δουλεία στον αρχαίο κόσμο, η μετανάστευση στη Ρώμη (τότε και τώρα), η δυναμική της «πολιτιστικής οικειοποίησης» και το πώς ο Σωκράτης έχει εμπνεύσει το χιπ-χοπ. 

Κάπου εδώ I rest my case.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ