Πολιτικη & Οικονομια

Το post της ημέρας: Αχιλλέας Γραβάνης

Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
achilleas-gravanis.jpg

Ο Αχιλλέας Γραβάνης γράφει με βάση τη διεθνή εμπειρία για τη σχέση των Διδακτορικών με την επιχειρηματικότητα, με αφορμή τη δήλωση του Αλέξη Πατέλη

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ

  • Η σύγχρονη οικονομία στηρίζεται κυρίως στη γνώση, η πιο δε ανταγωνιστική στην state-of-the-art γνώση της έρευνας και της καινοτομίας (disruptive innovation).
  • Οι ακαδημαϊκοί, οι ερευνητές στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι κάκιστοι επιχειρηματίες.
  • Οι σύγχρονοι καινοτόμοι επιχειρηματίες επιδιώκουν να έχουν στη δούλεψή τους και εργαζόμενους με ερευνητικές και καινοτόμες δεξιότητες, άτομα που έχουν περάσει από την έρευνα, άτομα με Μάστερ και Διδακτορικά, ει δυνατόν από τα καλύτερα εργαστήρια και πανεπιστήμια που στελεχώνουν τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D). Οι κορυφαίες καινοτόμες επιχειρήσεις (Microsoft, Apple, Google, Facebook, Pfizer, J&J, Biogen, Amgen, Genentech μερικές μόνο από αυτές) δεν νοούνται δίχως τους υπαλλήλους τους με Διδακτορικά. Είναι γεμάτες από αυτούς σε όλη την ιεραρχία τους. Επίσης, μικρές καινοτόμες εταιρείες έχουν η ιδρύονται και από Διδάκτορες. Τα παραδείγματα διεθνώς δεκάδες χιλιάδες.
  • Η Ελλάδα, αν θέλει να είναι διεθνώς ανταγωνιστική, πρέπει επιτέλους να εκμεταλλευτεί το πλούσιο ανθρώπινο κεφάλαιο της, πρέπει να πείσει τους επιχειρηματίες να έχουν στις επιχειρήσεις τους και νέα άτομα με Διδακτορικά και Μάστερ. Οι επιτυχημένοι με διεθνή παρουσία αυτό ακριβώς κάνουν.
  • Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα είναι χώρος δραστηριοποίησης όλων των ταλέντων: των καινοτόμων ευφυών ανθρώπων δίχως η με πτυχίο, αυτών που εκπαιδεύονται μέσα στην αγορά και την γνωρίζουν και αυτών μέσα στα εργαστήρια που αναζητούν την γνώση για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.
  • Η απόκτηση Διδακτορικού προσελκύει τα πιο ανήσυχα και φιλόδοξα μυαλά, τις περισσότερες φορές τα πιο εργατικά, αυτά που ξενυχτούν μέσα στα εργαστήρια με πενιχρές αποδοχές, αυτά που στην ουσία είναι η κινητήρια δύναμη τους.
  • Οι υποψήφιοι Διδάκτορες χρειάζονται και εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα, όπως συμβαίνει στα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ο κατεξοχήν χώρος εργασίας των επιστημόνων ή μηχανικών με Διδακτορικό στις προηγμένες οικονομικά χώρες είναι ο ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις. Αρκετοί εξ αυτών δημιουργούν τις δικές τους σε δεύτερη φάση.
  • Το πρόβλημα ανάλογων συζητήσεων στην χώρα μας είναι ότι γίνονται ως αφοριστικό εκκρεμές από την μια δηλαδή άκρη κατευθείαν στην άλλη, δίχως ενδιάμεσες στάσεις, όπως σε όλο τον προηγμένο κόσμο. Δείχνει τον απίστευτο επαρχιωτισμό μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ