Πολιτικη & Οικονομια

AstraZeneca: Η Κομισιόν σώζει την Αφρική;

Ένα εμβόλιο, το οποίο λοιδωρήθηκε, κατασυκοφαντήθηκε και υπονομεύθηκε με τον πιο μεθοδικό τρόπο

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νοσηλευτής ετοιμάζει δόση εμβολίου AstraZeneca
© EPA/FAZRY ISMAIL

Ο Βασίλης Βενιζέλος σχολιάζει την απόφαση της Κομισιόν να μην προχωρήσει στην ανανέωση των συμβολαίων για νέες προμήθειες εμβολίου AstraZeneca.

Υπερπολυτελείας η αντίδραση της Κομισιόν έναντι του πολύ φθηνού και πανθομολογουμένως πολύ καλού εμβολίου της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, να μην προχωρήσει στην ανανέωση των συμβολαίων για νέες προμήθειες του εν λόγω εμβολίου για τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Έτσι, απελευθερώνονται εκατομμύρια δόσεις εμβολίων προκειμένου αυτές να κατευθυνθούν επιτέλους προς τις πολύ φτωχές χώρες της Αφρικής, πρωτίστως, αλλά και της Ασίας, καθώς στις χώρες της Αφρικής εμβολιάζεται μόλις ένας άνθρωπος ανά... 500, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δύσκολη επίτευξη της συλλογικής ανοσίας σε παγκόσμιο επίπεδο...

Εάν δεν υπήρχε η δυνατότητα και η ευκαιρία για την προμήθεια του AstraZeneca στις πλέον φτωχές χώρες του πλανήτη, θα έπρεπε να μιλάμε ήδη για μία από τις πιο σοβαρά λανθασμένες όσο και ακατανόητες αποφάσεις της Κομισιόν, δεδομένου ότι εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν ακόμη τον εμβολιασμό τους με την πρώτη ή τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ένα εμβόλιο, το οποίο λοιδωρήθηκε, κατασυκοφαντήθηκε και υπονομεύθηκε με τον πιο μεθοδικό τρόπο από την ίδια την Κομισιόν, παρά τις αντιστάσεις, τις οποίες επροέβαλε – προς τιμήν του – ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ενάντια σε όλες εκείνες τις δυνάμεις, οι οποίες επιθυμούσαν και επέτυχαν να εξοστρακίσουν το εν λόγω εμβόλιο από την γκάμα των σχετικών επιλογών για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Δεν μπορεί να ξεχάσει ή να αγνοήσει κανείς ότι το γεγονός πως η Βρετανία χαίρεται σήμερα, πρώτη από όλες τις χώρες της Ευρώπης, τη συλλογική ανοσία της οφείλεται στο εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε συνδυασμό με την ευφυή στραττηγική κίνηση της βρετανικής κυβέρνησης να έρθει εγκαίρως και από πολύ νωρίς σε διαπραγμάτευση και σε συμφωνία με την εν λόγω φαρμακευτική εταιρεία για την κατά προτεραιότητα παράδοση δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων του εν λόγω εμβολίου.

Τουλάχιστον, δεν θα μείνουμε με τις ένοχες τύψεις μας επειδή οι πολύ φτωχές χώρες της Αφρικής δεν θα μπορούσαν να προμηθευτούν ένα πολύ φθηνό και πολύτιμο εμβόλιο κατά του νέου κοροναϊού, εξαιτίας του αποκλειστικού προσανατολισμού των νέων παραδόσεων εμβολίων της AstraZeneca προς τις χώρες της Ε.Ε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ