Πολιτικη & Οικονομια

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Κυριακή του Πάσχα στον Άι Στράτη

Μαζί της θα βρίσκεται ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Την Κυριακή του Πάσχα θα βρίσκεται στον Άι Στράτη
Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Την Κυριακή του Πάσχα θα βρίσκεται στον Άι Στράτη © EUROKINISSI

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα βρίσκεται την Κυριακή του Πάσχα στον Άγιο Ευστράτιο (Άι Στράτη).

Με μια απολύτως συμβολική ενέργεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σηματοδοτεί τον φετινό εορτασμό του Πάσχα 2021.

Όπως έγινε γνωστό, την Κυριακή του Πάσχα, ανήμερα της Λαμπρής, θα επισκεφθεί τους κατοίκους στον Άγιο Ευστράτιο, στην καρδιά του Αιγαίου, συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Κατά την επίσκεψη της στον Άι Στράτη, η κα Σακελαροπούλου θα συναντηθεί με τους κατοίκους του νησιού και τη δήμαρχό Μαρία Κακαλή. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει να συναντηθεί και με τους 27 μαθητές όλων των βαθμίδων του νησιού και τους εκπαιδευτικούς τους.

Επίσης, θα συναντηθεί με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στον Άγιο Ευστράτιο και θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στο Νικόλαο Σιαλμά, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο Αιγαίο με Mirage F1 κατά τη διάρκεια αερομαχίας με τουρκικό F-16 στις 18 Ιουνίου του 1992.

Μιλώντας στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, η Μαρία Κακαλή, δήμαρχος στον Άι Στράτη, τόνισε πως «αποτελεί μεγάλη τιμή για το νησί μας και τους 200 ακρίτες του Βορείου Αιγαίου η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας την Κυριακή του Πάσχα».

Άγιος Ευστράτιος ή Άι Στράτης - 5 πράγματα για το ακριτικό νησί

  1. Νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου με 270 κατοίκους (απογραφή 2011). Διοικητικά ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
  2. Είναι το πιο απομονωμένο νησί του Αρχιπελάγους και απέχει από τη Λήμνο 18 ναυτικά μίλια, από τη Σκύρο 38, από τη Λέσβο 42 και από την Χαλκιδική 48 ναυτικά μίλια.
  3. Έχει μήκος ακτογραμμής 51,6 χιλιόμετρα.
  4. Η ονομασία «Άγιος Ευστράτιος» καθιερώθηκε κατά τη βυζαντινή εποχή, όταν ο Όσιος Ευστράτιος ο Θαυματουργός την περίοδο της Εικονομαχίας αναγκάστηκε να αποβιβαστεί σε αυτό το ακριτικό νησί λόγω θαλασσοταραχής. Το συμβάν εκτυλίχθηκε καθ' οδόν προς τον τόπο της εξορίας του, καθώς ήταν αντίθετος προς την εικονομαχική πολιτική του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Λέοντα Ε΄. Ο τάφος του λέγεται πως βρίσκεται στο νησί, που για τον λόγο αυτό πήρε τιμητικά το όνομά του.
  5. Οι σεισμοί του 1968 έγιναν η αιτία για να καταστραφεί ο ιστορικός οικισμός και ακολούθως να χτιστεί νέος. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και την κτηνοτροφία και αντιμετωπίζουν συχνά, ιδίως τον χειμώνα, προβλήματα στη συγκοινωνία με τα άλλα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ