- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νίκος Δένδιας - Κυπριακό: Τι συζήτησε με Γκουτέρες και Ράαμπ
Σε εξέλιξη η Άτυπη Πενταμερής στη Γενεύη της Ελβετίας
Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στη Γενεύη με Αντόνιο Γκουτέρες και Ντομινίκ Ράαμπ, καθώς η Άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό συνεχίζεται στην Ελβετία.
Χωριστές συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ράαμπ είχε νωρίτερα στη Γενεύη, στο περιθώριο της Άτυπης Πενταμερούς Συνάντησης για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Κατά τη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, εντός του γνωστού πλαισίου (σ.σ. διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ).
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Εξέφρασε επίσης, όπως σημειώνουν οι πηγές αυτές, τον προβληματισμό του για την επίτευξη της προοπτικής αυτής, δεδομένης της στάσης τόσο της τουρκικής πλευράς και της τουρκο-κυπριακής κοινότητας (σ.σ. προωθούν διχοτόμηση και τη λύση των δύο κρατών). Διαβεβαίωσε, ακόμη, τον γενικό γραμματέα για την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας, μέσα στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Παράλληλα, οι διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι ο κ. Δένδιας υπογράμμισε στον Πορτογάλο συνομιλητή του την ανάγκη, η όποια λύση βρεθεί στο ανωτέρω πλαίσιο, να λαμβάνει υπόψη την ιδιότητα τής Κύπρου, ως κράτους-μέλους της ΕΕ, καθώς και την ανάγκη να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της Ένωσης, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της αυτονομίας της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Κυπριακό: Η συνάντηση Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ στην Ελβετία
Κατά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντομινίκ Ράαμπ, όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, πέρα από τα ανωτέρω, παρατήρησε ότι η προσήλωση της Μεγάλης Βρετανίας στο πλαίσιο λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως αυτή εκφράστηκε νωρίτερα σήμερα από τον Βρετανό ΥΠΕΞ στην Ολομέλεια, είναι θετική.
Και αυτό καθώς υποδηλώνει, για μια ακόμα φορά, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Διεθνούς Κοινότητας θεωρεί επιβεβλημένη την εξεύρεση της λύσης του Κυπριακού εντός του ανωτέρω πλαισίου.
Μετά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών, αναμένεται να υπάρξει, εντός της ημέρας, σύγκληση της Ολομέλειας αργότερα σήμερα (ενδεχομένως στις 20.00 ώρα Ελλάδας), η οποία θα ακολουθηθεί από δείπνο που θα παραθέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Η Άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Αντόνιο Γκουτέρες.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα κυβερνητικά αποτελέσματα για το ιδιωτικό χρέος
Τι ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Δεν έχει τόση σημασία το ποιος θα μιλήσει πρώτος όσο το τι θα πει.
Αναλυτικά οι τομείς ευθύνης
«Σπουδαιότερη παρακαταθήκη η απόδειξη ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να ανταποκριθεί σε πιεστικά χρονοδιαγράμματα» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας
Οι διορισμοί εκπαιδευτικών και το ραντεβού στη ΔΕΘ
Από δύο έως τέσσερις μήνες η διάρκεια
Ποιοι θα βρεθούν στο επίκεντρο των εξαγγελιών
Με αφορμή το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανί
«Η Δυτική Μακεδονία έχει κάθε λόγο πια να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία», έγραψε ο πρωθυπουργός
«Ο πατριωτισμός της Δημοκρατικής Παράταξης δεν ήταν ποτέ οι εύκολες κραυγές» σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Το σχόλιο για τον Αλέξη Τσίπρα
Τι πρέπει να προσέξετε πριν τις αγορές σας
Η ανάλυση των στοιχείων της Eurostat
Ο βασικός εθνικός στόχος που θα θέσει
«Απίστευτη η σύγχυση, η παροχολογία και η ασχετοσύνη της αντιπολίτευσης» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Στο επίκεντρο η πτωτική πορεία του χρέους
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας
«Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να αλλάξει», δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.