Πολιτικη & Οικονομια

Νίκος Δένδιας - Κυπριακό: Τι συζήτησε με Γκουτέρες και Ράαμπ

Σε εξέλιξη η Άτυπη Πενταμερής στη Γενεύη της Ελβετίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό στην Ελβετία: Νίκος Δένδιας και Αντόνιο Γκουτέρες σε συνάντηση στη Γενεύη
Άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό στην Ελβετία: Νίκος Δένδιας και Αντόνιο Γκουτέρες σε συνάντηση στη Γενεύη @NikosDendias/Twitter

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στη Γενεύη με Αντόνιο Γκουτέρες και Ντομινίκ Ράαμπ, καθώς η Άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό συνεχίζεται στην Ελβετία.

Χωριστές συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ράαμπ είχε νωρίτερα στη Γενεύη, στο περιθώριο της Άτυπης Πενταμερούς Συνάντησης για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Κατά τη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, εντός του γνωστού πλαισίου (σ.σ. διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ).

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Εξέφρασε επίσης, όπως σημειώνουν οι πηγές αυτές, τον προβληματισμό του για την επίτευξη της προοπτικής αυτής, δεδομένης της στάσης τόσο της τουρκικής πλευράς και της τουρκο-κυπριακής κοινότητας (σ.σ. προωθούν διχοτόμηση και τη λύση των δύο κρατών). Διαβεβαίωσε, ακόμη, τον γενικό γραμματέα για την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας, μέσα στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, οι διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι ο κ. Δένδιας υπογράμμισε στον Πορτογάλο συνομιλητή του την ανάγκη, η όποια λύση βρεθεί στο ανωτέρω πλαίσιο, να λαμβάνει υπόψη την ιδιότητα τής Κύπρου, ως κράτους-μέλους της ΕΕ, καθώς και την ανάγκη να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της Ένωσης, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της αυτονομίας της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

 

 

 

Κυπριακό: Η συνάντηση Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ στην Ελβετία

Κατά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντομινίκ Ράαμπ, όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, πέρα από τα ανωτέρω, παρατήρησε ότι η προσήλωση της Μεγάλης Βρετανίας στο πλαίσιο λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως αυτή εκφράστηκε νωρίτερα σήμερα από τον Βρετανό ΥΠΕΞ στην Ολομέλεια, είναι θετική.

Και αυτό καθώς υποδηλώνει, για μια ακόμα φορά, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Διεθνούς Κοινότητας θεωρεί επιβεβλημένη την εξεύρεση της λύσης του Κυπριακού εντός του ανωτέρω πλαισίου.

Μετά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών, αναμένεται να υπάρξει, εντός της ημέρας, σύγκληση της Ολομέλειας αργότερα σήμερα (ενδεχομένως στις 20.00 ώρα Ελλάδας), η οποία θα ακολουθηθεί από δείπνο που θα παραθέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Αντόνιο Γκουτέρες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ