- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Standard & Poor's αναβάθμισε και τις ελληνικές τράπεζες
Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας
Μετά την ελληνική οικονομία ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναβάθμισε και τις ελληνικές τράπεζες
Το εγκώμιο της ελληνικής οικονομίας και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών συνεχίζει να «πλέκει» ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.
Συγκεκριμένα, μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε «BB» από «ΒΒ-» με θετικό outlook, και την εκρηκτική ανάπτυξη που αναμένει λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, ο οίκος αναβάθμισε και το rating των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Έτσι, η S&P αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank και την Alpha Bank σε «B+» από «B» και την Τράπεζα Πειραιώς σε «Β» από «B-». Παράλληλα τα senior preferred ομόλογα που εκδίδει η Eurobank αξιολογήθηκαν με «B+».
Όπως αναφέρει η S&P, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μαζί με την αναμενόμενη αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές προοπτικές, την προσφορά πιστώσεων και τη ζήτηση στην Ελλάδα και θα αυξήσει τη διάθεση των επενδυτών ως προς την αγορά προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, βοηθώντας έτσι τις ελληνικές τράπεζες να εκκαθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι τράπεζες συνεχίζουν την απομόχλευση με υψηλές πωλήσεις NPE, ενώ όπως επισημαίνει ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε στο 90% το 2020 από 103% το 2019. Συγκεκριμένα, οι εγχώριες καταθέσεις, αυξήθηκαν περισσότερο από περίπου 21 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια και έφτασαν τα 173,7 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους 2020.
Από την άλλη, σημαντικό στήριγμα για τις τράπεζες αποτέλεσε και το έκτακτο πρόγραμμα την πανδημία της ΕΚΤ, θα συνεχίσει να απορροφά τα οικονομικά σοκ. Η απόφαση της ΕΚΤ να θεωρήσει τα ελληνικά ομόλογα ως επιλέξιμα μέσα για χρηματοδότηση από τα TLTRO ήταν αρκετά επωφελής για τις τράπεζες, ιδίως για το κόστος χρηματοδότησής τους.
Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) του εγχώριου τραπεζικού συστήματος θα πέσουν κάτω από το 20% έως τα τέλη του 2022.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αντιπαράθεση με φόντο τα επεισόδια
Η ομιλία του στα εγκαίνια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης
Τρίτη η Καρυστιανού, τέταρτο το ΠΑΣΟΚ
Η αναφορά θεωρείται ότι περιέχει σαφείς πολιτικές αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα
Το κόμμα που ο ίδιος δημιούργησε πριν δυο χρόνια
48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις σε Παλαιό Φάληρο, Άλιμο και Γλυφάδα
«Αγαπάμε το ΠΑΣΟΚ; Ας το αποδείξουμε»
Καταβολή επικουρικών συντάξεων σε δύο κύματα
Στη δημοσιότητα οι «300+1» υπογραφές που κατατέθηκαν μαζί με την Ιδρυτική Διακήρυξη
Νέα παρέμβαση μετά τις αντιδράσεις για τα περί συνεργασίας με την ΕΛΑΣ
«Η ΕΛΑΣ μάζεψε ό,τι ρετάλι υπάρχει από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Αιχμηρή απάντηση στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων που άνοιξε θέμα συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα
Τι ισχύει για τις λαϊκές αγορές
Σφοδρή κριτική του άλλοτε στενού του συνεργάτη
Μετά τις αναφορές του πρώην επικεφαλής της ΑΔΑΕ για τη δημοσιογραφία
Έφερε ως παράδειγμα τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2023 στον Δήμο Αθηναίων
Να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι περιουσίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας
Παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΑΔΑΕ κατά του δημοσιεύματος - Απάντηση του εκδότη σε υψηλούς τόνους
Το ακραίο τοξικό κλίμα που επικρατεί στον δημόσιο λόγο, αποτελεί βασικό παράγοντα της απογοήτευσης και της αποστροφής του εκλογικού σώματος από την κάλπη
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Τα μέτρα για ακρίβεια, ενέργεια και μεταρρυθμίσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.