- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ένα εμβόλιο που θα αργήσουμε να κάνουμε...
Το «εμβόλιο» της συναίνεσης και της κοινής λογικής θα καθυστερήσει να φέρει ουσιαστικά θετικά αποτελέσματα
Σχόλιο για τις παρατυπίες, τα κορωνοπάρτι, το πολιτικό σύστημα και την επόμενη μέρα στη μετα-covid εποχή
Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης κυριάρχησε η είδηση ότι ένας έμπορος που είχε δηλώσει έσοδα 3.000€ για μια ολόκληρη χρονιά, «διόρθωσε» τη δήλωσή του σε 2 εκατ. για να προσαρμοστεί στα οφέλη της επιστρεπτέας προκαταβολής. Κάποιος άλλος επιχειρηματίας έβαλε σε αναστολή τους... 154 εργαζόμενους στην καφετέριά του, ώστε να εισπράττουν, με το αζημίωτο φυσικά για τον ίδιο, τον μισθό της πανδημίας. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα του «δαιμονίου της φυλής» που βρήκε στον κορωνοϊό μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αρμέξει τον δημόσιο κορβανά. Και που, δυστυχώς, δεν είναι οι εξαιρέσεις του κανόνα αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμούνται το κράτος μόνο όταν εφευρίσκουν τρόπους για να εισπράξουν.
Σε άλλα νέα της καθημερινότητας, συνεχίζονται κανονικά τα κορωνοπάρτι που διοργανώνουν διάφοροι επιτήδειοι, ως μια κοινωνικά «κατανοητή» διέξοδος για τη διοχέτευση της ενεργητικότητας των νέων. Τα κόμματα και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις προγραμματίζουν δεκάδες συγκεντρώσεις, οι φοιτητικές καταλήψεις καλά κρατούν, οι εκκλησίες προσπαθούν να χωρέσουν όσο γίνεται περισσότερους πιστούς ανά τετραγωνικό μέτρο, πολλές επιχειρήσεις δεν παίρνουν και πολύ σοβαρά τον κίνδυνο διάδοσης του ιού σε κλειστούς χώρους, οι «αρνητές» προτιμούν να γλυτώσουν το... τσιπάκι από το να γλυτώσουν τη ζωή τους. Μια αλλοπρόσαλλη συμμαχία τροφοδοτεί αδιάλειπτα τις ΜΕΘ των νοσοκομείων και τα νεκροταφεία, ακυρώνοντας στη πράξη τη συνειδητή προσπάθεια όσων επιμένουν ακόμα να στέλνουν μηνύματα.
Το πολιτικό σύστημα παραμένει δέσμιο του πολιτικού κόστους και των δημοσκοπικών ευρημάτων. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να συνεχίσει την αταλάντευτη, χωρίς πισωγυρίσματα και αντιφατικές δηλώσεις, στάση που κράτησε στην πρώτη φάση της πανδημίας ενώ η αντιπολίτευση δεν συγχώρεσε στον εαυτό της τη συναινετική αρχική της διάθεση και έβγαλε τα μαχαίρια. Η δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα σε αυτούς «φορτώνουν» τα κρούσματα στα λεωφορεία και στα σχολεία και σε εκείνους που τα αποδίδουν στις διαδηλώσεις και τα κορωνοπάρτι έθεσε ουσιαστικά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης σε δεύτερη μοίρα. Οι πολιτικές δυνάμεις περιμένουν το εμβολιακό τείχος της ανοσίας και προετοιμάζονται για τη μετα-covid εποχή.
Η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη. Η ανακούφιση από την υποχώρηση της πανδημίας θα παραχωρήσει σύντομα τη θέση της στην ανάγκη αντιμετώπισης της απειλής της «πανδημίας» του λαϊκισμού των αρνητών κάθε προοπτικής εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού της κοινωνίας και της χώρας. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, το «εμβόλιο» της συναίνεσης και της κοινής λογικής θα καθυστερήσει να φέρει ουσιαστικά θετικά αποτελέσματα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Μιχαηλίδου: «Η συμπερίληψη στους χώρους εργασίας δεν είναι σύνθημα, είναι καθημερινή πρακτική»
«Αναμενόμενη η αβεβαιότητα με την εμφάνιση νέων κομμάτων»
«Πλήρης συμμόρφωση με την απόφαση του Αρείου Πάγου»
Αναφέρθηκε και στη μείωση της τιμής του πετρελαίου στην αντλία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.