Πολιτικη & Οικονομια

Tι θα έπρεπε να πει ο Μπάιντεν στον Ερντογάν

Μια φανταστική συνομιλία του αμερικανού προέδρου με τον τούρκο ομόλογό στην πρώτη συνομιλία τους από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ

57336-649959.jpg
Αχιλλέας Γραβάνης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζο Μπάιντεν- Ταγίπ Ερντογάν

Όσα θα έπρεπε να πει ο Τζο Μπάιντεν στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Ουάσιγκτον

Καλημέρα, Ταγίπ. Ήθελα από καιρό να σου τηλεφωνήσω αλλά προβληματιζόμουν. Όταν ήμουν Αντιπρόεδρος, η Τουρκία, μια σημαντική χώρα, ήταν σύμμαχος και με προσανατολισμό δυτικό. Τα τελευταία χρόνια όμως με δική σου απόφαση αγοράζεις κορυφαία αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα από τη Ρωσία που θα μπορούσαν να δώσουν καίριες πληροφορίες για τα δικά μας κορυφαία αεροπλάνα, στηρίζεις οικονομικά και οργανωτικά ακραίες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο Ίσις και η Χαμάς, μεταφέρεις τους τρομοκράτες μαχητές τους με δικά σου έξοδα και όπλα στη Συρία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στηρίζεις αντίστοιχους τρομοκράτες στην Ευρώπη και εκβιάζεις με τους ευρωπαίους ομόθρησκούς σου τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Και, βέβαια, αμφισβητείς ανοιχτά τα σύνορα των γειτόνων σου συμμάχων στο ΝΑΤΟ, αρνούμενος κάθε προηγούμενη διεθνή συνθήκη που τα ορίζει, απειλώντας μάλιστα με κήρυξη πολέμου έναν σύμμαχο.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια παραβλέπαμε κάποιες παραβάσεις του συμμαχικού μας πρωτοκόλλου, αλλά τα τελευταία χρόνια έχεις περισσότερο εχθρική συμπεριφορά παρά φιλική: χαρακτηρίζεις ευρωπαίους πολιτικούς συμμάχους μας ως φασίστες, ανισόρροπους, ανίκανους γιατί αρνούνται να δεχθούν τις απολυταρχικές, αντιδημοκρατικές συμπεριφορές σου να φυλακίζεις αντιφρονούντες δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, δικαστικούς, δημοκρατικά εκλεγμένους βουλευτές του τουρκικού κοινοβουλίου, να υποβαθμίζεις το κράτος δικαίου, την προστασία των μειονοτήτων, της γυναίκας.

Η συμπεριφορά σου, Ταγίπ,  αρχίζει να μοιάζει με την πιο σκοτεινή προγονική Οθωμανική που αντί να συνδιαλέγεται με τους λαούς που περιείχε τους εκκαθάριζε. Σήμερα αυτή την συμπεριφορά νιώθουν τα 20 εκατομμύρια των Κούρδων συμπολιτών σου. Γι’ αυτό και αύριο θα αναγνωρίσουμε την γενοκτονία των Αρμενίων προς αποφυγήν της επανάληψής της.

Ξέρεις, απέχουμε κι εμείς μακράν από την τέλεια δημοκρατία, έχουμε κι εμείς κάνει πολλά λάθη, ιδιαίτερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε δώσει πολλά λάθος μηνύματα διεθνώς, όμως προσπαθούμε να μάθουμε από τα λάθη μας και να τα διορθώσουμε. Είναι, νομίζω, καιρός να δείτε κι εσείς τα δικά σας ώστε να γίνετε μια καλύτερη δημοκρατία, να υπηρετήσετε καλύτερα τα συμφέροντα του λαού σας.

 Με ενδιαφέρον το λέω, Ταγίπ, η σημαντική σου χώρα είναι σε λάθος δρόμο. Ξανασκέψου τα όλα αυτά για να τα συζητήσουμε διά ζώσης, αρχές Ιουνίου, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο οποίο είμαστε ακόμη σύμμαχοι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ